iMac Pro 32-inci Apple Mungkin Menggantikan Model 27-inci pada 2024

31
Pelancaran pemproses cipset Apple iMac 2023 M3
© Apple

Selepas menghentikan iMac 27-inci berkuasa Intel, Apple mengesahkan bahawa ia tidak mempunyai rancangan untuk melancarkan versi M3 komputer semua-dalam-satu. Sebaliknya, ia mungkin akan menyediakan iMac yang lebih besar dengan saiz skrin 32 inci dan dengan teknologi LED mini menjelang tahun depan.

  • Baca juga: Komputer riba Apple MacBook manakah yang patut anda beli pada tahun 2023

Dalam acara ‘Scary Fast’ baru-baru ini, Apple hanya mengemas kini MacBook Pro dan iMac 24-inci dengan melengkapkan mereka dengan cipset siri M3 baharu. Terutama, ia tidak termasuk iMac 27-inci walaupun model komputer terakhir telah disegarkan pada 2017 dan menghentikan penjualan versi Intel pada 2022.

Kini, ia telah disahkan oleh salah seorang eksekutif PR Apple kepada The Verge bahawa mereka tidak mempunyai rancangan untuk melancarkan iMac 27-inci dengan cipset M dalamannya sama sekali. Dan walaupun alasan untuk keputusan ini tidak didedahkan oleh Apple, ia tidak menafikan kemungkinan untuk mereka memperkenalkan versi iMac yang lebih besar juga.

Apple 32-inci iMac Pro dengan M3 dan skrin mini-LED tiba pada akhir 2024

Berdasarkan spekulasi pembocor dan penganalisis prolifik Ming-Chi Kuo, Apple akan melancarkan iMac 32 inci pada 2025 dan ia boleh dipanggil iMac Pro. Ini disokong oleh Mark Gurman dari Bloomberg dan dinyatakan dalam surat berita Power Onnya bahawa peranti itu mungkin melihat jangka masa keluaran lebih awal sekitar penghujung tahun 2024.

Apple iMac M3 semua-dalam-satu

iMac 24-inci Apple menampilkan cip M3 baharu dan sambungan yang dipertingkatkan. iMac Pro 27-inci dengan M3 dan LED mini mungkin muncul pada tahun 2024. / © Apple

Bagi spesifikasi iMac Pro 32-inci, ia dijangka menjadi all-in-one Apple yang lebih berkebolehan selain mempunyai kawasan tontonan yang lebih luas. Terutamanya, teknologi mini-LED yang sama hadir pada iPad Pro boleh digunakan pada iMac yang akan datang. Panel mempunyai beberapa kelebihan berbanding panel lain dengan lampu latar konvensional, seperti mempunyai kontras yang lebih baik dan kecekapan kuasa.

Pada masa yang sama, adalah juga logik bagi Apple untuk mendapatkan cipset M3 Pro atau M3 Max kepada iMac 32-inci jika ia benar-benar berhasrat untuk melabelkannya sebagai ‘Pro’. Dari segi prestasi, M3 Pro boleh dikonfigurasikan dengan sehingga 12-teras CPU dan 18-teras GPU manakala pilihan asas M3 mempunyai 8-teras CPU dan 10-teras GPU.

Mengenai harga, tidak diketahui berapa kos iMac Pro 27-inci dengan silikon tersuai Apple. Sebagai rujukan, iMac M3 24-inci dijual pada harga $1299. Jadi, ia hanya selamat untuk selamat kita dapat melihat iMac Pro M3 32-inci berharga lebih tinggi.

Apakah ciri lain yang anda ingin lihat daripada Apple iMac Pro 32-inci? Kongsi pendapat anda dengan kami di bahagian komen.

Melalui: TheVerge
Sumber:
Bloomberg, Twitter