iMessage: Anda Boleh Menerima iMessage dan Balas Daripada – Cara Melaraskan

43

Jika anda pengguna iPhone baharu, anda mungkin tidak tahu bahawa terdapat jenis mesej teks tertentu yang boleh anda hantar daripada peranti Apple anda ke peranti lain dengan jenama yang sama, seperti komputer iPhone, iPad atau Mac. Ini dipanggil iMessage, dan ia membolehkan anda menghantar teks, gambar, video dan GIF.

iMessage: Anda Boleh Menerima iMessage dan Balas Daripada - Cara Melaraskan

Dalam artikel ini, anda akan menemui cara untuk mengaktifkan ciri eksklusif pengguna Apple ini dan ciri utamanya.

Mengaktifkan iMessage pada iPhone Anda

Ikuti arahan langkah demi langkah ini untuk menyediakan iPhone anda dengan mudah untuk menghantar dan menerima iMessages.

 1. Pergi ke apl “Tetapan” pada telefon anda.
 2. Cari pilihan “Mesej” dan klik padanya.
 3. Pastikan pilihan “iMessage” dihidupkan. Jika tidak, hidupkannya dengan mengklik pada bar sisi.
 4. Setelah “iMessages” diaktifkan, klik “Hantar dan Terima.”
 5. Anda akan menemui nombor telefon anda dengan tanda semak dalam pilihan “Anda boleh menerima iMessages ke dan main semula daripada”.
 6. Klik “Gunakan ID Apple anda untuk iMessage” dan tambah alamat e-mel anda.

Sebaik sahaja anda telah mengaktifkan nombor telefon dan ID Apple anda, anda boleh menetapkan peranti anda yang lain untuk menghantar iMessages menggunakan nombor telefon anda.

Cara Menyediakan Nombor Telefon Anda untuk iMessage pada Mac Anda

Sebaik sahaja anda telah mengaktifkan iMessage pada telefon anda, anda boleh menggunakannya daripada komputer Mac anda. Ikuti langkah di bawah untuk mengaktifkan iMessage menggunakan nombor telefon anda pada Mac anda.

 1. Pada Mac anda, pergi ke “Mesej”, kemudian “Keutamaan”. Anda akan diminta untuk log masuk dengan Apple ID anda.
 2. Ketik pada “iMessage,” dan kemudian “Tetapan.”
 3. Untuk mengaktifkan nombor telefon dan e-mel Apple ID anda dengan iMessage, klik pada petak di sebelahnya sehingga anda melihat tanda semak biru.
 4. Jika anda tidak mahu penerima melihat nombor telefon anda, klik pilihan “Mulakan perbualan baharu daripada”. Anda boleh memilih ID Apple anda dan bukannya nombor telefon anda.

Cara Menghidupkan dan Mematikan Nombor Telefon Anda pada iPad dan iPod Touch Anda

Anda boleh menghidupkan atau mematikan nombor telefon anda untuk memulakan atau berhenti menghantar dan menerima iMessages ke iPad atau iPod Touch anda. Ikuti langkah mudah ini.

 1. Pergi ke apl “Tetapan” pada iPad atau iPod Touch anda.
 2. Semak sama ada tetapan “iMessage” dihidupkan (hijau).
 3. Klik bahagian “Hantar dan Terima”.
 4. Pergi ke pilihan “Anda boleh menerima iMessages ke dan main semula daripada”. Di sana anda akan menemui nombor telefon dan alamat e-mel ID Apple anda. Jika kedua-duanya mempunyai tanda semak biru, ini bermakna kedua-duanya diaktifkan. Jika tidak, klik pada yang anda ingin aktifkan atau nyahaktifkan.

Selain itu, daripada bahagian ini, anda boleh memilih maklumat yang akan dilihat oleh penerima mesej. Anda boleh menunjukkan nombor telefon atau alamat e-mel anda untuk Apple ID anda.

Perbezaan Utama Antara iMessage dan Mesej SMS

iMessage ialah teknologi baharu yang diperbadankan oleh Apple, yang hampir sama dengan perkhidmatan mesej SMS tradisional. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan antara mereka. Berikut adalah ciri utama setiap satu daripadanya.

Data yang digunakan

Mesej SMS ialah mesej teks tradisional yang boleh anda hantar dari telefon bimbit anda kepada mana-mana yang lain, tanpa mengira jenama atau model. Aplikasi ini menggunakan rangkaian telefon bimbit anda, bukan data anda.

iMessage, sebaliknya, membolehkan anda menghantar mesej daripada peranti Apple ke mana-mana peranti lain dengan jenama yang sama. Apabila anda menerima iMessage, anda akan melihat ia berada dalam gelembung biru dan bukannya hijau tradisional yang digunakan oleh Mesej SMS. iMessage tidak menggunakan rangkaian telefon bimbit anda untuk beroperasi tetapi sambungan internet. Ia mungkin sama ada Wi-Fi atau pelan data anda.

Jenis Mesej yang Boleh Anda Hantar

Mesej SMS ialah aplikasi popular yang digunakan di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, jumlah maklumat yang anda boleh hantar adalah terhad kepada 160 aksara. Dengan iMessage, anda boleh menghantar dan menerima teks, gambar, video, fail GIF dan pelekat.

Penyulitan

Untuk privasi dan keselamatan, iMessage mempunyai teknologi penyulitan automatik. Ini bermakna terdapat kurang risiko maklumat yang anda kongsi dicuri oleh penggodam. Mesej SMS tidak mempunyai teknologi keselamatan seperti ini.

Penyegerakan Automatik

Dengan iMessage, anda boleh menyegerakkan semua peranti Apple anda untuk berkongsi maklumat yang anda hantar dan terima. Semua mesej anda akan dipaparkan pada semua peranti anda supaya anda boleh mengikuti perbualan anda dengan sebarang peranti yang anda gunakan.

Baca Resit

Dengan mesej SMS, anda perlu menunggu orang lain membalas untuk mengetahui sama ada penerima telah melihat teks tersebut. Sebaliknya, iMessage akan menunjukkan apabila mesej anda telah dihantar dan dibaca. Selain itu, iMessage mempunyai teknologi menaip langsung. Ini akan memberitahu anda apabila orang itu menaip mesej.

Eja Mesej Dengan I

Teknologi telefon bimbit berkembang pesat, menyediakan lebih banyak ciri setiap hari untuk memudahkan kehidupan pengguna. Walaupun kebanyakan kemajuan adalah serasi berbilang peranti, Apple telah berusaha untuk mencipta alam semesta baharu khusus untuk penggunanya.

iMessage ialah aplikasi mesej teks yang hampir sama, dalam beberapa aspek, dengan SMS tradisional. Walau bagaimanapun, Apple telah menggandakan pertaruhan dengan mencipta iMessage. Apl ini mempunyai ciri unik seperti teknologi penyulitan, pemesejan multimedia dan penyegerakan automatik, yang telah meninggalkan teknologi SMS biasa, sekurang-kurangnya untuk pengguna iPhone.

Adakah anda mendapati iMessage berguna atau adakah anda masih lebih suka aplikasi SMS tradisional? Beritahu kami di bahagian komen.