iMessage Dihantar sebagai Mesej Teks – Jawapan kepada Soalan Lazim

125

iMessage ialah aplikasi pemesejan yang disulitkan eksklusif untuk pengguna Apple. Ia menampung pertukaran mesej SMS sebagai tambahan kepada iMessages selamat.

iMessage Dihantar sebagai Mesej Teks - Jawapan kepada Soalan Lazim

Jika anda biasa melihat teks anda dihantar sebagai iMessage berwarna biru dengan lencana “Dihantar”, ia mungkin sedikit mengelirukan jika mesej bertukar menjadi hijau dan sebaliknya memaparkan lencana “dihantar sebagai mesej teks”. Jangan risau, kerana ini adalah perkara biasa, dan kami akan menerangkan semua yang anda perlu tahu mengenainya. Di samping itu, bahagian Soalan Lazim kami merangkumi beberapa maklumat hebat yang kami fikir anda akan dapati berguna, jadi teruskan membaca.

iMessage Dihantar sebagai Mesej Teks – Apa Maksudnya?

Terdapat beberapa sebab mengapa iMessage akan dihantar sebagai teks SMS. Berikut adalah beberapa yang paling biasa.

Penerima Tidak Menggunakan iMessage

Jika mesej dihantar sebagai mesej teks kepada satu orang, sebab yang paling biasa ialah mereka tidak menggunakan peranti Apple. iMessage hanya boleh menghantar mesej yang disulitkan ke peranti Apple yang lain. Jadi, jika penerima menggunakan peranti Android, sebagai contoh, anda akan menerima pengesahan “dihantar sebagai mesej teks”, dan mesej itu akan muncul dalam gelembung hijau berbanding biru.

Perkara yang sama berlaku jika penerima menggunakan peranti Apple tetapi tidak mendayakan iMessage.

Hantar sebagai SMS Didayakan

Semak sama ada pilihan “Hantar sebagai SMS” didayakan.

  1. Buka “Tetapan.”
  2. Tatal ke bawah dan ketik pilihan “Mesej”.
  3. Pastikan suis di sebelah pilihan “Hantar sebagai SMS” berwarna kelabu.

Tiada atau Sambungan Internet Terhad Tersedia

Setiap kali anda menghantar iMessage, Apple cuba menghalakan mesej melalui pelayan mereka melalui sambungan Internet. Sambungan boleh sama ada Wi-Fi atau data selular anda. Jika sambungan terputus-putus atau tiada satu yang tersedia, apl Mesej akan cuba menghantar mesej menggunakan SMS.

iMessage Dihantar sebagai Mesej Teks – Adakah Ini Bermaksud Anda Disekat?

Jika lencana “Dihantar” tidak dipaparkan di bawah mesej anda yang dihantar, mungkin peranti penerima dimatikan atau mereka berada di kawasan dengan penerimaan yang lemah. Jika masih tiada perubahan selepas beberapa ketika, ini mungkin bermakna anda telah disekat.

Pertimbangkan untuk mengesahkan keadaan dengan menghubungi mereka. Jika mana-mana perkara berikut berlaku, nombor anda mungkin disekat.

Mesej Luar Biasa Diterima

Tidak ada mesej standard “anda disekat”, yang menyukarkan untuk mengetahui sama ada cara. Walau bagaimanapun, anda mungkin menerima mesej yang anda tidak pernah dengar sebelum ini daripada pembawa mereka, biasanya serupa dengan yang berikut.

  • “Nombor ini tidak digunakan buat sementara waktu.”
  • “Orang yang anda hubungi tidak menerima panggilan sekarang.”
  • “Orang yang anda hubungi tidak tersedia.”

Jika anda mencuba beberapa kali dalam beberapa hari dan menerima mesej yang sama, anda boleh dikatakan telah disekat.

Telefon Hanya Berdering Sekali

Jika telefon berdering sekali sahaja atau tidak sama sekali sebelum pergi ke mel suara, ini adalah petunjuk kukuh bahawa nombor anda telah disekat. Untuk mengesahkan, cuba hubungi beberapa kali lagi dalam beberapa hari untuk melihat sama ada keputusannya adalah sama.

Isyarat Sibuk atau Cepat Sibuk

Satu lagi tanda pasti disekat adalah jika anda menerima isyarat sibuk atau pantas sebelum panggilan diputuskan. Mungkin mereka telah menyekat anda melalui pembawa wayarles mereka. Sekali lagi, semak semula dengan menghubungi beberapa kali dalam beberapa hari untuk melihat sama ada perkara yang sama berlaku.

iMessage Dihantar sebagai Mesej Teks – Adakah ia Dihantar?

Terdapat beberapa sebab mengapa iMessages anda dihantar sebagai SMS dan bukannya iMessage. Jika anda melihat lencana “dihantar sebagai mesej teks” di bawah mesej anda yang dihantar, ini mungkin bermaksud perkara berikut.

  • Penerima tidak menggunakan peranti Apple
  • Penerima menggunakan peranti Apple, tetapi iMessage tidak didayakan
  • iMessage tidak dapat mencari sambungan Internet yang stabil

Seperti yang dinyatakan oleh mesej “dihantar sebagai mesej teks”, mesej itu telah dihantar. Walau bagaimanapun, jika mesej “Tidak Dihantar” dipaparkan di bawahnya, ini boleh menunjukkan masalah dengan mereka menerimanya. Sama ada telefon mereka dimatikan atau mereka tidak mempunyai sambungan. Selepas beberapa ketika, cuba hantar semula mesej itu.

Soalan Lazim

Adakah mesej dihantar jika iMessage menyatakan “dihantar sebagai mesej teks”?

Ya, mesej ini biasanya menunjukkan bahawa teks anda telah dihantar dan dihantar dengan jayanya sebagai mesej SMS, melainkan lencana “Tidak Dihantar” dipaparkan di bawahnya.

Mengapakah sesetengah teks berwarna biru dan ada yang hijau?

Teks biru telah dihantar sebagai iMessage, yang hanya berfungsi antara pengguna Apple. Mesej hijau menunjukkan ia telah dihantar sebagai teks SMS, dan sebabnya mungkin disebabkan tiada sambungan Internet, atau penerima tidak menggunakan iMessage.

Apakah maksud status mesej iMessage yang berbeza?

Berikut ialah status mesej iMessage standard dan maksudnya.

• “Dihantar.” Ini bermakna mesej anda telah dihantar tetapi belum diterima oleh penerima.

• “Dihantar.” Ini mengesahkan bahawa mesej anda telah dihantar kepada penerima iMessage yang lain.

• “Gagal.” Ini bermakna iMessage anda tidak boleh menyambung ke pelayan, tiada sambungan Internet, atau masalah lain berlaku semasa menghantar.

• “Tidak dihantar.” Status ini bermakna mesej telah dihantar, tetapi penerima tidak menerimanya kerana masalah iMessage atau sambungan Internet.

Bagaimanakah cara saya mematikan iMessage?

Berikut ialah cara untuk mendayakan atau melumpuhkan iMessage.

1. Buka “Tetapan.”

2. Ketik “Mesej.”

3. Togol suis iMessage.

Buih Hijau dan Biru

Walaupun anda mungkin terbiasa melihat latar belakang teks gelembung biru pada mesej anda yang dihantar, gelembung hijau dengan lencana “dihantar sebagai mesej teks” boleh membuat anda sedikit kecewa. Ini hanyalah cara iPhone memberitahu anda bahawa mesej anda telah dihantar tetapi bukan sebagai iMessage. Anda biasanya akan melihat gelembung hijau apabila penerima yang anda hantar tidak menggunakan iMessage atau apabila terdapat sedikit atau tiada sambungan Internet.

Adakah anda akhirnya dapat menghantar mesej teks anda sebagai gelembung biru? Beritahu kami apa hasilnya di bahagian komen di bawah.