Ingin Mendapatkan Pekerjaan dalam AI? Fokuskan Carian Anda pada Syarikat Bukan Teknologi

8
bekerja dengan ai
© Penglihatan Tanpa Had/Stok Adobe

Kecerdasan buatan terus menjadi salah satu kuasa penggerak dalam mengubah perniagaan, tetapi mudah untuk dilupakan bahawa AI telah mengubah tempat kerja selama beberapa dekad.

Kebanyakannya sudah biasa dengan Ujian Turing, yang dirumuskan pada tahun 1950-an, tetapi adakah anda tahu chatbot pertama bermula pada tahun 1966? ELIZA telah direka dalam MIT sebagai bentuk awal dialog manusia-komputer. Jika anda mengikuti pautan itu dan mencubanya, anda akan melihat bahawa ia gagal dalam Ujian Turing hampir serta-merta––tetapi pada masa itu ia merupakan perisian terobosan.

Kini, 60 tahun yang ganjil kemudian, chatbots ada di mana-mana, dengan berjuta-juta orang berinteraksi setiap hari. Sejak lelaran terbaharu chatbot AI generatif menyebabkan reaksi seismik di seluruh dunia, terdapat amaran bahawa teknologi itu akan menghilangkan pekerjaan daripada berjuta-juta orang.

Penerokaan lanjut menunjukkan bahawa itu mungkin tidak berlaku. Ambil ini baru-baru ini IBM laporan yang memerhatikan bahawa “AI tidak akan menggantikan orang, tetapi orang yang menggunakan AI akan menggantikan mereka yang tidak.”

Dalam nada yang sama, Forum Ekonomi Dunia meramalkan bahawa AI akan “mengganggu” 85 juta pekerjaan menjelang 2025, sambil berpotensi mewujudkan sehingga 97 juta peranan dalam proses itu. Adalah penting untuk menunjukkan bahawa peranan baharu ini bukan hanya dikhaskan untuk syarikat teknologi.

AI ada di mana-mana, dari runcit ke perjalanan, penjagaan kesihatan dan pendidikan melalui hiburan dan pembinaan, dan cara ia digunakan adalah pelbagai seperti syarikat yang menggunakannya.

Dan kajian oleh Snaplogik mendapati bahawa AI meningkatkan prestasi tempat kerja untuk 81% pekerja, manakala 89% percaya ia boleh memberi manfaat kepada mereka dengan berpotensi mengurangkan separuh beban kerja mereka.

Bidang yang boleh dicapai termasuk menggunakan AI untuk meningkatkan pembuatan keputusan atau mendapatkan cerapan yang lebih baik, sebagai alat kreatif, untuk memacu kerjasama dan meningkatkan penglibatan dengan pelanggan dalam pelbagai cara.

Mengikut OECDsebanyak 49% syarikat kewangan dan insurans AS yang mengagumkan telah menggunakan AI, di samping 29% dalam pembuatan.

Tidak dinafikan bahawa peluang besar wujud untuk mereka yang menerima AI dan bukannya menjauhinya. mengikut Keadaan AI melaporkan, 70% pekerja menjangkakan syarikat mereka akan mengambil pekerja untuk peranan khusus AI dalam masa dua tahun––berbeza dengan hanya 4% yang percaya bahawa AI menimbulkan ancaman kepada pekerjaan tradisional.

Tidak kira di sebelah mana pagar anda berada, anda harus memikirkan untuk meningkatkan kemahiran permainan AI anda supaya anda berada di sebelah kanan teori IBM di atas.

Terdapat berbilang bidang di mana peningkatan kemahiran AI boleh meraih faedah, tidak kira dalam sektor mana anda berada. Ini boleh menjadi pengaturcaraan AI, kejuruteraan segera dan analisis data, apatah lagi kemahiran dalam banyak alat produktiviti dan pentadbiran yang dikuasakan AI tersedia hari ini.

AI di luar teknologi

Di samping itu, laporan The State of AI mendedahkan bahawa 70% syarikat menggabungkan AI ke dalam inisiatif peningkatan kemahiran dalaman mereka. Data OECD menyokong perkara ini, mendedahkan bahawa AI meningkatkan prestasi dan keadaan kerja untuk 80% profesional dalam kewangan, insurans dan pembuatan di AS.

Di luar teknologi, terdapat banyak peluang untuk pakar AI untuk cemerlang dan memacu industri tersebut ke dekad yang akan datang. Dalam perbankanAI generatif boleh membantu meningkatkan fungsi perbankan penting dengan mengurus tugas berat data, sambil membolehkan bank membuka kunci cerapan tersembunyi dan menambah produktiviti kakitangan.

Dalam penjagaan kesihatan, chatbots sudah membantu untuk menguji pesakit dengan berkesan dengan menganalisis data dan rekod pesakit, membantu doktor manusia membuat diagnosis dan pelan rawatan yang lebih cepat, lebih tepat.

Dalam pertanian dan pembuatan, peralatan dan jentera loji semakin diuruskan oleh AI, manakala dalam peruncitan, pakar membantu memperhalusi pengalaman pelanggan dengan melaksanakan chatbots dipacu AI.

Akhir sekali, dan mungkin yang paling penting, profesional HR menggunakan AI untuk memperhalusi proses pengambilan pekerja dan mencipta landskap pengambilan pekerja yang saksama, sesuatu yang perlu diingat semasa membuat persediaan untuk peranan anda yang seterusnya.

Jika anda mencari perubahan dan mempertimbangkan industri baharu untuk membangunkan kemahiran anda, semak imbas nextpit Job Board untuk mencari penempatan anda yang seterusnya.

Peranan kanan telah tersedia di Bank of America, yang sedang mencari a Naib Presiden Kanan untuk Pembangunan Perisian. Dalam kedudukan yang berpengaruh ini, anda akan ditugaskan untuk membangunkan keperluan yang kompleks untuk mencapai matlamat perniagaan korporat. Ini termasuk bukti konsep idea baharu, kitaran hayat terperinci dan unjuran kos, serta menerajui pembangunan perisian sebenar. Jika anda mencari cabaran peringkat tinggi, ini mungkin peranan untuk anda.

AI perintis BlackRock sedang mencari a Jurutera Timbunan Penuh untuk menyertai pasukannya, membangunkan produk berdasarkan statistik, pembelajaran mesin, pengoptimuman dan kaedah AI lain yang penting secara strategik. Ini termasuk bekerjasama dengan pengurus produk dan pasukan pemegang kepentingan untuk membangunkan infrastruktur yang memudahkan analitik dalam aliran kerja bersepadu yang lebih besar.

Mengenai topik peluang di luar teknologi, mungkin kerjaya baharu dalam FBI menarik minat anda? Biro sedang berusaha untuk merekrut baru Agen Khas dengan latar belakang STEM, dengan pengalaman khusus dalam keselamatan rangkaian, sains komputer, jurutera perisian, perumusan matematik dan banyak lagi. Seperti yang anda boleh bayangkan, proses permohonan adalah di luar ketat, jadi bersedialah.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.