Ingin mengetahui pekerjaan dan kerjaya yang paling pesat berkembang untuk 2023?

125
pekerjaan masa depan untuk 2023
© alphaspirit.it/Shutterstock.com

Biro Statistik Buruh AS mengeluarkan banyak maklumat, yang kebanyakannya sukar untuk ditafsir atau diterjemahkan ke dalam statistik yang boleh dilaksanakan untuk kehidupan seharian kita—sehingga kini. Baru-baru ini CompTia laporan, berdasarkan Biro Laporan Situasi Pekerjaan menunjukkan bahawa pada masa ini, industri teknologi AS menjejaki 46% lebih tinggi daripada 2021 dan 92% menjelang 2019.

Apakah maksudnya bagi mereka yang sudah bekerja dalam bidang teknologi atau mereka dalam industri lain yang merosot yang ingin membuat lompatan? Teknologi itu menawarkan tahap keselamatan pekerjaan yang lebih tinggi daripada beberapa industri pesaingnya, terutamanya dalam bidang tertentu.

Dari segi praktikal, ini bermakna jika anda sudah mempunyai kemahiran yang boleh diterjemahkan kepada bidang berikut, jangkakan diri anda mendapat permintaan tinggi menjelang 2023. Manakala, jika anda mempunyai kemahiran dalam jabatan boleh pindah seperti komunikasi, kewangan atau pengurusan orang, satu langkah kepada syarikat teknologi mungkin menawarkan anda lebih banyak peluang daripada yang dijangkakan. Terutama jika anda memilih syarikat yang beroperasi di kawasan berikut.

Pengkomputeran Awan

Walaupun ia mungkin kelihatan seolah-olah pengkomputeran awan telah pun direalisasikan, sebenarnya pertumbuhan itu datang daripada jumlah PKS yang masih berpindah ke sistem dalam talian akibat daripada wabak itu.

Ini, ditambah pula dengan keperluan untuk menaik taraf sistem sedia ada untuk syarikat multinasional dan global, terutamanya apabila kita bergerak ke arah 5G, bermakna pengkomputeran awan dan bidang berkaitan seperti AI sedang mengalami pertumbuhan yang ketara. Sehinggakan perniagaan pengkomputeran awan diramalkan bernilai di peringkat global $800 bilion menjelang 2025.

Keselamatan siber

Maklumlah, apabila peningkatan dalam sistem dan operasi dalam talian meningkat, begitu juga dengan kecanggihan penggodam, yang bermaksud mereka yang berpengalaman dalam keselamatan siber juga mendapat permintaan tinggi.

Industri ini dijangka berkembang secara global oleh 14% sebelum 2029, dan peluang pekerjaan meningkat sebanyak 18% dalam tempoh lima tahun akan datang, menurut Jabatan Perangkaan Buruh. Malah, menurut Universiti Marylandpenggodam menyerang setiap 39 saat, secara purata 2,244 kali sehari.

Kecerdasan buatan (AI)

mengikut Gartner, pasaran perisian AI telah meningkat sebanyak 21% jika dibandingkan dengan 2021, bermakna mereka yang berpengalaman dalam pembelajaran mesin dan disiplin AI lain mendapat permintaan tinggi—terutama mereka yang mempunyai pengalaman pengurusan. Peningkatan ini boleh dikaitkan dengan semakin banyak syarikat dan program yang bergantung pada pembelajaran mesin dan pertumbuhan automasi yang berterusan.

Syarikat sedang merekrut merentasi kawasan ini, bermakna ini adalah masa yang baik untuk mengetahui perkara yang ditawarkan jika anda ingin tahu. Lagipun, anda mungkin gembira dan berpuas hati dengan peranan anda sekarang, tetapi dengan gaji yang lebih besar, pilihan saham pekerja yang lebih baik dan faedah bukan kewangan yang mengagumkan, senarai syarikat yang merekrut melalui NextPit Jobs Board tidak boleh diabaikan. Temui tiga pekerjaan teratas di bawah.

Arkitek Penyelesaian, IBM

Peranan: Sebagai Arkitek Penyelesaian di IBM anda akan berkhidmat sebagai ahli pasukan teknikal dalam penglibatan pelanggan, menyumbang pengetahuan dan kepakaran anda ke arah kejayaan projek.

Tanggungjawab: Anda akan bertanggungjawab untuk mendiagnosis isu alam sekitar dan memperkenalkan/melaksanakan teknologi untuk menyelesaikannya sambil mewujudkan kredibiliti dan perhubungan yang dipercayai sebagai penasihat kepada kepimpinan pelanggan.

Keperluan: Anda akan berpengalaman dengan pelbagai penyelesaian berasaskan Git dan mempunyai rekod prestasi yang terbukti dengan konsep aplikasi yang diedarkan dan alatan DevOps.

Mohon untuk Arkitek Penyelesaian peranan atau semak imbas semua peluang yang ada dengan IBM.

Jurutera Awan, Adobe

Peranan: The Jurutera Awan dengan Adobe akan bekerjasama rapat dengan pasukan dalam kejuruteraan awan dokumen, TechGRC, Cloudtech dan lain-lain untuk membantu membina infrastruktur awan berasaskan Kubernetes yang merentangi dunia pada dua pembekal awan yang berbeza.

Tanggungjawab: Anda akan bertanggungjawab untuk membina, mencabar dan melindungi persekitaran berbilang penyewa automatik, berbilang awan, berbilang penyewa Adobe: dalam perisian, proses dan infrastruktur, sambil membantu mereka bentuk ciri dan keputusan seni bina.

Keperluan: Anda akan mempunyai pengalaman dengan penyedia perkhidmatan awan, pemahaman yang baik tentang amalan DevOps dan susunan Cloud Tech serta pengetahuan tentang Kubernetes.

Mohon untuk Jurutera Awan peranan atau semak imbas semua peluang yang ada di Adobe.

Pengurus Pembangunan Perisian, Perisian Coupa

Peranan: Sebagai Pengurus Pembangunan Perisian di Perisian Coupa anda akan membantu menerajui evolusi produk berkaitan perjalanan dalam platform pengurusan perbelanjaan perniagaan syarikat.

Tanggungjawab: Anda akan bertanggungjawab untuk memastikan kejayaan pelanggan dan memberi tumpuan kepada hasil, berusaha untuk kecemerlangan dengan mengambil kira semua keputusan seni bina teknikal dan reka bentuk.

Keperluan: Sekurang-kurangnya lima tahun pengalaman pengurusan dalam pasukan perisian SaaS perusahaan, pengalaman yang boleh ditunjukkan dalam membimbing pasukan dan pemahaman yang baik tentang produk SaaS, disokong oleh ijazah dalam sains komputer atau pengalaman kerja yang setara.

Mohon untuk Pengurus Pembangunan Perisian peranan atau semak imbas semua peluang yang ada di Perisian Coupa.

Terdapat berpuluh-puluh syarikat sedang mengambil pekerja merentas semua sektor dan peringkat di NextPit Job Board – temui semua peluang sekarang. Artikel ini ditulis oleh Aisling O’Toole.