Inginkan telefon pintar Twitter/Tesla ke Apple dan Android?

93
Imagem tt twitter
© NextPit

Pengambilalihan Twitter baru-baru ini oleh Elon Musk pastinya telah mendapat perhatian kedua-dua entiti awam dan media yang mengakibatkan jumlah tweet harian yang tinggi. Walaupun kami berpendapat bahawa langkah ini sudah pasti menimbulkan kemarahan, sesetengah pihak tidak berpuas hati dengan perubahan yang dibuat pada platform baru-baru ini. Elon kini berfikir untuk membina telefon pintarnya sendiri jika Apple atau Google memutuskan untuk mengharamkan Twitter daripada sistem pengendalian mudah alih masing-masing.

Personaliti media Liz Wheeler menulis tweet tentang kemungkinan telefon pintar berjenama Twitter atau Tesla jika Apple dan Google memutuskan untuk menyekat akses atau mengalih keluar aplikasi media sosial daripada kedai aplikasi masing-masing. Dia juga menandai Musk, di mana Musk segera bertindak balas dan bersetuju dengan idea jika dia tidak mempunyai pilihan.

  • Baca juga: Perbandingan Xiaomi vs Samsung

Telefon pintar Tesla pada sistem pengendalian baharu?

Pada masa ini, kami tidak dapat memikirkan apa-apa sebab yang munasabah untuk Google atau Apple mengharamkan Twitter, melainkan platform itu bertentangan dengan dasar sedia ada yang telah ditetapkan. Di samping itu, konsep “tElonphone” bukanlah sesuatu yang dibuat-buat, walaupun ia mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya beberapa tahun sebelum kita dapat melihat model yang berfungsi.

Pada masa yang sama, ia juga akan menimbulkan persoalan tentang sistem pengendalian mudah alih yang akan digunakan oleh Tesla atau Twitter. Mereka boleh membina perisian mereka sendiri dari awal atau mendasarkannya pada Projek Sumber Terbuka Android seperti Amazon Fire OS.

Selain daripada mencipta perkakasan baharu, masih terdapat pilihan jika aplikasi itu akhirnya diharamkan. Pengguna Android masih boleh memasang apl itu, walaupun itu mustahil pada iPhone yang berjalan pada iOS memandangkan Apple tidak membenarkan pemuatan sisi apl pihak ketiga. Akhir sekali, masih ada cara untuk mengakses Twitter melalui pelayar web.

Elon Musk diketahui menawarkan banyak janji sementara juga kehilangan beberapa janji yang menonjol. Namun, tanggapan tentang pesaing utama dan ekosistem lain pastinya akan menggalakkan orang-orang seperti Apple untuk berinovasi lebih jauh. Pada pendapat anda, apakah nama telefon pintar Tesla atau Twitter yang mungkin ini? Adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli satu jika ia berlaku?