Ini Adalah Bandar Terbaik untuk Inovasi Fintech

26
fintech jobbi siarhei
© Siarhei/Adobe Stock

Dalam dunia yang sangat berkaitan, selepas pandemik, adakah lokasi penting dalam memacu kejayaan? Tenaga kerja terdesentralisasi, pengkomputeran awan dan komunikasi segera bermakna bahawa pasukan boleh bekerjasama dari satu bahagian dunia ke bahagian lain, seolah-olah mereka berada dalam bilik yang sama.

Walau bagaimanapun, tidak kira betapa baiknya teknologi itu, apabila membina perniagaan dari awal, ekosistem permulaan cenderung berkembang di kawasan yang mempunyai tenaga kerja yang berpendidikan dan berkemahiran tinggi, taraf hidup yang mampu dimiliki, infrastruktur yang boleh dipercayai dan yang penting, dasar kerajaan yang menggalakkan perniagaan dan keusahawanan.

Ia sepatutnya tidak mengejutkan itu San Francisco terus mendominasi, mengukuhkan kedudukannya sebagai bandar global terkemuka untuk inovasi fintech.

Bandar ini menempatkan lebih daripada 30 unicorn fintech pada kiraan semasa, termasuk yang seperti Stripe, Upgrade dan Carta. San Jose khususnya mempunyai salah satu perkadaran tertinggi pekerjaan teknologi, dengan nisbah pekerjaan 131.44 setiap 1,000 peranan.

Di samping San Francisco, berikut adalah bandar utama lain yang menerajui inovasi fintech.

New York

Selepas San Francisco, New York berada di tempat kedua rapat dalam ranking fintech global, sebahagiannya disebabkan oleh kedudukannya sebagai modal global untuk pelaburan.

Bandar ini menganjurkan 40 unicorn, termasuk pembayaran gergasi Stripe; hanya setahun yang lalu, Stripe mengumumkan pusingan pembiayaan $6.5 bilion, memberikan syarikat penilaian $50 bilion. Kejayaan seperti inilah yang menggalakkan pelaburan, inovasi dan persaingan selanjutnya dalam keseluruhan landskap fintech.

Paris

Ibu kota Perancis itu telah meningkatkan kedudukan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, di samping Berlin dan Stockholm, mencabar orang-orang seperti London dan Dublin untuk menjadi hab teknologi Eropah yang terkenal di peringkat global. Sekitar 78,000 orang yang tinggal di Paris bekerja dengan syarikat baru, manakala teknologi menyumbang 17% daripada KDNK bandar itu.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Perancis telah menggalakkan inovasi teknologi dengan inisiatif seperti visa teknologi Perancis, yang memudahkan proses usahawan imigran untuk menubuhkan syarikat baharu.

Berlin

Seperti Paris, ibu negara Jerman itu telah meningkatkan kedudukan baru-baru ini. Budaya rancak di bandar ini dan kos sara hidup yang lebih rendah menyumbang kepada daya tarikannya, dan ia ada di sekelilingnya 4,400 syarikat permulaan, setiap satu dengan purata 33 pekerja; secara keseluruhan, lebih daripada 100,000 warga Berlin bekerja dalam bidang teknologi. Pada 2022, bandar itu menarik lebih daripada €4.9 bilion dalam pelaburan teknologi.

Lisbon

Sebagai rumah orang yang terkenal di dunia Sidang Kemuncak Web persidangan, Lisbon jelas berada di peta sebagai hab inovasi untuk fintech dan landskap yang lebih luas. Menariknya, walaupun industrinya pada masa ini lebih kecil daripada lokasi di atas, insentif cukai yang kukuh digabungkan dengan kos sara hidup yang rendah menarik lebih banyak syarikat baru setiap hari. Bandar ini mempunyai lebih daripada 100 syarikat permulaan fintech, dan membawa masuk lebih daripada €1 bilion dalam pembiayaan pada tahun 2022.

Stockholm

Ibu kota Sweden juga telah meningkat sebagai hab teknologi kewangan sejak kebelakangan ini; sektor teknologi negara yang berkembang maju secara keseluruhan sering dikesan kembali kepada inisiatif kerajaan 1990-an yang menyediakan komputer peribadi untuk satu juta isi rumah. Hari ini, bandar ini menjadi tumpuan untuk inovasi dan pembangunan teknologi kewangan.

Los Angeles

Yang terkemuka Penggabung Y program pemecut ialah peserta aktif dalam syarikat permulaan Los Angeles, di mana terdapat lebih daripada 600 syarikat fintech skala aktif. Kepekatan bakat dan inovasi ini, di samping gaya hidup bandar yang tidak dapat ditandingi, menjadikan bandar ini sebagai salah satu hab teknologi kewangan terkemuka di AS.

Sama ada anda mencari peranan fintech atau peluang dalam bidang lain dalam sektor teknologi yang sentiasa berkembang, lawati nextpit Job Board untuk mencari penempatan anda yang seterusnya.

PayPal gergasi pembayaran mempunyai pelbagai peranan merentas beberapa lokasi yang diiklankan, termasuk Pereka Utama di pangkalannya di New York. Dalam peranan yang diberi ganjaran tinggi ini, anda akan bekerjasama dengan kumpulan rakan sebaya merentas fungsi untuk mempengaruhi secara positif keputusan reka bentuk strategik syarikat dan akhirnya memberikan pengalaman hujung ke hujung yang cemerlang merentas pelbagai platform dan faktor bentuk.

Plaid percaya bahawa cara orang berinteraksi dengan kewangan mereka akan berubah secara drastik pada tahun-tahun akan datang, dan begitu juga membina pasukannya untuk mencerminkan perkara ini. Syarikat fintech sedang mencari yang berpengalaman Penganalisis Risiko untuk bekerja merentas pematuhan pembayaran dengan Akta Kerahsiaan Bank, Akta Patriot USA dan Pejabat Aset & Kawalan Asing. Anda akan menyediakan penyelidikan dan menjalankan penilaian ulasan anti-pengubahan wang haram (AML), dengan tepat dan mencukupi.

Di tempat lain, Oracle sedang mengupah seorang Jurutera Perisian Kanan untuk bekerja merentasi Pembangunan Perkakasan Oracle (OHD) yang mereka bentuk dan membina pelayan awan kritikal misi dan prestasi tinggi peneraju industri yang diuruskan oleh Oracle ILOM. Dalam peranan ini, anda akan bekerjasama rapat dengan vendor pemproses dan komponen serta pakar Oracle lain dalam sistem pengendalian, reka bentuk/pengesahan elektrik, diagnostik dan kejuruteraan kualiti.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.