Ini Adalah Kemahiran Tempat Kerja Paling Diperlukan Di Seluruh Dunia

59
adobe stock jobbio
© Framestock/Adobe Stock

Separuh daripada pekerja baru-baru ini ditinjau oleh platform pembangunan perisian Zokri melaporkan bahawa mereka berpendapat AI generatif akan menyebabkan kehilangan pekerjaan, dengan 42% pekerja AS dan UK bimbang tentang keselamatan pekerjaan masa depan mereka sendiri.

Penyelidikan itu juga mendedahkan bahawa 53% profesional telah menggunakan teknologi AI untuk membantu mereka dalam peranan kerja mereka dalam tempoh 12 bulan yang lalu, dan 64% berpendapat bahawa kemungkinan besar syarikat mereka akan meningkatkan penggunaan AI dalam tahun hadapan.

Pada masa ini, pekerja sedang melihat AI generatif dengan gementar, walaupun mereka dapat melihat manfaatnya. “Setiap pekerjaan akan dipengaruhi oleh AI,” kata Pieter den Hamer, naib presiden penyelidikan yang meliputi kecerdasan buatan di Gartner. Walau bagaimanapun, dia mempunyai kaveat: “Kebanyakan itu akan menjadi lebih banyak penambahan daripada menggantikan pekerja.”

Ini adalah pandangan yang dikongsi oleh yang baru-baru ini Kajian Goldman Sachs yang mendapati bahawa alat AI generatif boleh memberi kesan kepada sebanyak 300 juta pekerjaan sepenuh masa di seluruh dunia.

Sama ada peranan atau sektor anda terdedah atau tidak mungkin bergantung kepada jenis kerja yang anda lakukan. Peranan sokongan pelanggan mungkin berisiko: pekerja Amazon yang menguji ChatGPT mendapati bahawa ia melakukan “kerja yang sangat baik” dalam menjawab soalan sokongan pelanggan.

Selain itu, Google mendapati bahawa dalam ujian, ChatGPT akan diupah untuk jawatan L3nya, yang biasanya digunakan untuk graduan kolej baharu atau mereka yang berada dalam kerja pengekodan pertama mereka, dan laporan Goldman Sachs mengatakan bahawa pekerja undang-undang dan kakitangan pentadbiran juga amat berisiko. daripada teknologi AI generatif.

Ini semua menyebabkan persekitaran yang mencemaskan pekerja teknologi, yang sudah tidak menentu disebabkan oleh puluhan ribu pemberhentian di seluruh industri sejak pertengahan 2022.

Dan sementara Forum Ekonomi Dunia (WEF) Laporan masa depan pekerjaan 2023 menunjukkan bahawa 44% kemahiran teras pekerja akan terganggu antara sekarang dan 2027, ini tidak bermakna anda perlu meningkatkan kemahiran sebagai pakar pembelajaran mesin atau jurutera segera––melainkan anda mahu.

Kemahiran kognitif semakin meningkat

Untungnya, laporan WEF telah mengenal pasti bahawa ia adalah kemahiran lembut dan kognitif, seperti pemikiran analitikal, pemikiran kreatif, kepimpinan dan pengaruh sosial dan rasa ingin tahu yang semakin meningkat. Ini adalah ciri yang diterajui manusia yang alat AI tidak dapat bersaing dengannya.

Saadia Zahidi, Pengarah Urusan Forum Ekonomi Dunia telah berkata bahawa “[..] Ia juga menjadi sangat penting untuk mempunyai kemahiran kepimpinan dan mempunyai pengaruh sosial, dan keupayaan untuk bekerja dengan orang lain. Ciri-ciri yang menjadikan kita manusia, menjadikan kita boleh berhubung antara satu sama lain dan melakukan perkara yang inovatif dan kreatif di tempat kerja.”

WEF telah mengenal pasti 10 kemahiran teratas 2023, dan hanya satu, celik teknologi, yang menduduki tempat keenam, adalah kemahiran berkaitan teknologi. Nombor satu ialah pemikiran analitikal, dengan pemikiran kreatif mengikut nombor dua, dan di tempat ketiga ialah daya tahan, fleksibiliti dan ketangkasan.

Motivasi dan kesedaran diri, rasa ingin tahu dan pembelajaran sepanjang hayat dan kebolehpercayaan berada di tempat keempat, kelima dan ketujuh. Empati dan mendengar aktif, kepimpinan dan pengaruh sosial dan kawalan kualiti melengkapkan senarai.

Uji kemahiran anda

Ini berita baik untuk pekerja yang mungkin bimbang tentang mengalihkan pasir, dan jika anda berada di pasaran untuk peranan baharu di mana anda boleh membawa kemahiran insaniah anda, maka Papan Kerja NextPit adalah destinasi yang ideal. Ia mempunyai beribu-ribu peranan untuk ditemui, seperti tiga di bawah.

A Jurutera perisian sedang dicari untuk peranan hibrid oleh Lockheed Martin di Fort Worth, Texas. Peranan penting ini akan membolehkan pasukan pelbagai disiplin yang tersebar secara geografi untuk bekerjasama secara strategik menggunakan maklumat produk yang dipercayai dan terkini. Anda memerlukan Pengalaman Pelanggan Windows – Perkhidmatan Windows, Tugas Berjadual, skrip .bat, skrip Powershell, Pelayan Aplikasi Web, pemahaman pangkalan data – SQL, UNIX / Linux , termasuk skrip dan kewarganegaraan AS; serta kebolehan dan kesanggupan untuk mendapatkan Pembersihan Rahsia.

EY sedang mencari Perkhidmatan Oracle – Arkitek Fungsian C2M/CC&B untuk mengurus dan menyampaikan penglibatan pelanggan, memfokuskan aktiviti untuk menterjemah keperluan pelanggan kepada penyelesaian yang berkesan dengan set produk Utiliti Oracle. Peranan yang berpangkalan di Chicago ini juga mungkin melibatkan interaksi di peringkat eksekutif, serta mengambil bahagian dalam aktiviti pembangunan jualan dan amalan. Untuk memohon, anda memerlukan rekod prestasi yang terbukti bagi pelaksanaan yang berkaitan Oracle Utilities selama empat tahun tambah yang berjaya, dan pengalaman dengan Rangka Kerja Aplikasi Utiliti Oracle.

Apl Tunai di San Francisco sedang mengupah seorang Jurutera Perisian Kanan – Pengalaman Pembangun, CI/CD. Di sini, anda akan bekerjasama dengan pihak berkepentingan untuk mereka bentuk, membina dan memiliki alatan serta rangka kerja yang menyediakan sokongan kritikal untuk membina, menguji dan menggunakan perkhidmatan mikro pada skala di seluruh organisasi, dan menjadi penyokong amalan CI/CD, menunjukkan dan menyediakan yang sesuai pendidikan untuk memastikan alat digunakan dengan cara yang paling berkesan dan cekap. Jika anda mempunyai pengalaman enam tahun atau lebih, ini mungkin pekerjaan untuk anda.

Percepatkan kerjaya anda dalam bidang teknologi hari ini di NextPit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Kirstie McDermott.