Ini adalah kereta elektrik dengan ruang kargo paling banyak

90
AndroidPIT tesla model 3 trunk2
© NextPit

Apabila kita bercakap tentang faedah kenderaan elektrik sepenuhnya, kita sering menumpukan pada perkara seperti pelepasan sifar, kecekapan tenaga, prestasi luar biasa dan pecutan. Tetapi salah satu kelebihan terbesar kereta elektrik sebenarnya adalah sesuatu yang kurang glamor, tetapi lebih praktikal.

Apabila anda melihat reka bentuk kebanyakan kereta elektrik sepenuhnya dari luar, anda hampir tidak dapat membezakan antara versi berkuasa bateri dan petrol. Di bawah badan, bagaimanapun, perkara-perkara agak berbeza.

Kereta elektrik dibina seperti papan selaju. Dengan semua motor, bateri dan elektronik dimasukkan ke dalam ruang lantai antara roda depan dan belakang. Semua ruang di atas pangkalan kenderaan ini pada dasarnya tersedia untuk direbut. Ini bermakna bahawa kereta elektrik boleh menjadi lebih murah dari segi ruang yang diberikan kepada penumpang dan juga bagasi.

Berikut adalah beberapa kereta elektrik terbaik di pasaran hari ini dari segi ruang kargo.

Tesla Model X

Kita mungkin juga bermula dengan datuk kereta elektrik, Tesla. Model X, model pacuan semua roda SUV Tesla, menawarkan ruang dalam yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk pemandu dan penumpang. Ia boleh memuatkan sehingga tujuh orang dewasa, tetapi semua tempat duduk itu boleh dilipat rata untuk ruang kargo maksimum. Ia juga dilengkapi dengan Pintu Sayap Falcon, yang membuka ke atas untuk menyediakan akses yang lebih mudah untuk barangan besar.

AndroidPIT tesla model 3 batang hadapan

Kereta elektrik selalunya didatangkan dengan bagasi di bahagian hadapan, di mana biasanya enjinnya (Tesla Model 3 dalam gambar). / © NextPit

Jumlah ruang kargo masuk pada 2492 liter (88 kaki padu). Saya boleh memindahkan pangsapuri dalam perkara ini. Bilakah kali terakhir anda pergi dari sifar kepada 60 mph dalam 2.7 saat, dengan sofa dalam but?

Tesla Model S

Selain menawarkan rangkaian yang mengagumkan, malah Model S yang lebih kecil adalah agak luas dengan lebih banyak ruang untuk bagasi atau membeli-belah anda daripada yang anda perolehi walaupun dalam kereta petrol atau diesel kelas atasan daripada salah satu pengeluar besar Eropah.

  • Hujung minggu saya dengan Tesla Model 3: banyak cinta dan sedikit kekecewaan
model s

Model Tesla S. / © Tesla

Ruang kargo masuk pada jumlah 849 liter (30 kaki padu) – 150 liter daripadanya terletak di bahagian hadapan kereta di mana enjin biasanya berada. Melancong berdua? Anda juga boleh melipat tempat duduk belakang untuk mengambil ruang kargo anda sehingga 1,769 liter. Itu banyak sekali bagasi.

Jaguar I-Pace

Mungkin kereta elektrik terbaik yang anda boleh beli hari ini (tetapi ini mungkin kecenderungan British saya semasa bermain), Jaguar I-Pace, juga sesuai untuk acara keluarga. Terdapat tiga model I-Pace, S, SE dan HSE. Walaupun ia berbeza dari segi julat dan spesifikasi, ruang kargo adalah sama dalam ketiga-tiga model.

jagipace19mylondonbrussels170918006

Jaguar I-Pace juga telah digunakan oleh projek Waymo Google. / © 9to5 Google

Bagi nombor ajaib? Isipadu but masuk pada maksimum 656 liter (23 kaki padu). Walau bagaimanapun, Jaguar mengatakan bahawa volum but dikurangkan kepada 638 liter apabila pelanggan memilih untuk memasang Suspensi Udara Aktif.

  • Kereta vintaj paling hebat mendapat pemindahan elektrik

Hyundai Kona Electric

Jika anda tidak mahu membelanjakan wang Tesla atau Jaguar tetapi masih memerlukan kenderaan elektrik yang luas, Hyundai Kona Electric boleh menjadi pilihan untuk anda. Versi petrol kereta ini mempunyai reputasi kerana mempunyai banyak ruang kargo, jadi anda menjangkakan versi elektrik sepadan dengannya – dan memang begitu.

hyundai kona elektrik julai2018 50 dalaman 1

Ruang but dalam kereta Hyundai Kona Electric. / © Hyundai

Kona Electric juga didatangkan dalam tiga model tetapi seperti Jags, perbezaannya lebih kepada kemasan dan ciri-ciri model, saiz setiap satu adalah sama. Dengan Hyundai, anda melihat jumlah ruang kargo sebanyak 1373 liter (45.8 kaki padu), tetapi itu dengan tempat duduk belakang di bawah. Dengan tempat duduk belakang di atas, anda perlu berpuas hati dengan 544 liter ruang kargo.

Kia e-Niro

Kia E-Niro dilancarkan lewat tahun lalu dan, dari luar sekurang-kurangnya, kelihatan seperti kenderaan elektrik gaya SUV yang cukup lapang. Anda akan betul, agak, dalam andaian itu. Terdapat banyak ruang di dalam untuk mereka yang telah datang bersama-sama untuk tunggangan, dan reka bentuk crossover menjadikannya lebih luas daripada yang sebenarnya.

Kia e Niro 062

Saya suka batang besar dan saya tidak boleh berbohong…. / © Kia

Dari segi ruang kargo, Kia e-Niro hadir pada maksimum 1405 liter (49.6 kaki padu). Sekali lagi, iaitu dengan tempat duduk dilipat ke bawah. Jumlah but biasa dengan semua tempat duduk di tempatnya ialah 451 liter. Itu tidak buruk, tetapi ia tidak betul-betul Tesla-esque.

Sejauh manakah ruang kargo kepada anda penting untuk membeli kenderaan? Adakah faedah tersembunyi kereta elektrik ini kurang dimainkan? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.

  • Tiada internet? Tiada masalah! Permainan Android terbaik untuk dimainkan di luar talian