Inilah Cara Menggunakan Airplay dengan Windows

162

AirPlay membolehkan anda menghantar video atau audio secara wayarles daripada peranti Apple anda ke peranti yang serasi. Tetapi apa yang berlaku apabila anda menggunakan Windows? Bolehkah anda menggunakan AirPlay untuk menstrim ke komputer Windows?

Inilah Cara Menggunakan Airplay dengan Windows

Mempunyai PC atau komputer riba Windows dan peranti Apple dan tidak mengetahui cara merapatkan jurang antara kedua-dua teknologi boleh menyusahkan. Nasib baik, menggunakan AirPlay pada PC Windows boleh dilakukan dengan memasang iTunes atau salah satu daripada beberapa aplikasi pihak ketiga yang lain.

Teruskan membaca untuk mendapatkan maklumat tentang cara menggunakan AirPlay pada Windows dengan pelbagai apl pihak ketiga.

Cara Menggunakan Penstriman AirPlay Dari iTunes pada Windows

iTunes ialah laluan paling mudah apabila menyambung ke peranti AirPlay melalui Wi-Fi ke komputer Windows anda.

Apl iTunes untuk Windows mempunyai sokongan terbina dalam untuk penstriman audio AirPlay asas. Anda hanya perlu memasang iTunes, kemudian menyambung ke rangkaian Wi-Fi yang mengehos peranti untuk menghantar muzik ke PC anda.

Versi terkini iTunes untuk Windows 10/11 boleh dimuat turun dari Gedung Microsoft rasmi. Berikut ialah cara untuk mula menggunakan AirPlay melalui iTunes untuk Windows.

 1. Buka Kedai Microsoft.
 2. Masukkan carian untuk “iTunes.”
 3. Klik pada butang “Percuma” untuk memuat turun iTunes ke PC anda.
 4. Setelah dipasang, buka iTunes dan pastikan peranti Apple anda berada pada rangkaian Wi-Fi yang sama.
 5. Mula menikmati fail audio pada Windows daripada apl Apple Music.

Mencerminkan Skrin Windows Anda Memerlukan Apl

AirPlay Mirroring boleh memaparkan apa sahaja yang ditunjukkan pada peranti iOS atau skrin Mac anda pada HDTV melalui Apple TV. Sokongan ini tidak dibina secara asli ke dalam Windows, tetapi terdapat beberapa penyelesaian pihak ketiga yang membenarkan fungsi ini.

AirServer

The AirServer app untuk Windows ialah penerima pencerminan universal yang berkuasa. Ia membenarkan PC Windows menerima media melalui AirPlay dan mempunyai keupayaan Google Cast dan Miracast. Ia serasi dengan versi iOS terkini.

AirMyPC

AirMyPC membolehkan anda mencerminkan PC Windows anda ke Apple TV, Roku TV atau Chromecast dengan menambahkan keupayaan pencerminan skrin Windows AirPlay dan Cast. Apl AirMyPC ialah penghantar Windows AirPlay. Ia memudahkan AirPlay, Cast dan boleh menstrim media daripada komputer Windows anda ke Chromecast atau Apple TV anda jika ia berada pada rangkaian Wi-Fi PC anda.

X-Mirage

X-Mirage menukar PC Windows anda menjadi penerima pencerminan skrin. Ia menyokong AirPlay dan Google Cast untuk membolehkan anda mencerminkan atau menghantar skrin daripada mana-mana peranti yang serasi dengan AirPlay atau Google Cast. Ia menawarkan rakaman skrin dan audio. Ia membolehkan anda mencerminkan beberapa peranti pada skrin yang sama secara serentak. Walau bagaimanapun, ia tidak menyokong Apple TV.

Pelakon AirDroid

Pelakon AirDroid ialah apl pengurus peranti Android yang memudahkan akses jauh dan kawalan peranti Android daripada komputer. Ia adalah aplikasi web yang paling berkuasa untuk pencerminan skrin. Walaupun ciri ini tidak dipanggil “AirPlay,” ia melakukan perkara yang sama. Ia memudahkan perkongsian skrin merentas platform dan penghantaran skrin daripada peranti Android yang serasi ke Windows.

AirParrot 3

AirParrot 3 mencerminkan dan memanjangkan skrin Windows anda atau menstrim fail media ke pelbagai penerima. Ia juga membolehkan anda mencerminkan satu tetingkap yang terbuka ke Apple TV sambil memaparkan yang lain pada skrin komputer anda, satu ciri yang tidak boleh dilakukan pada Mac.

Cara Mencerminkan Skrin Anda dengan Airplay daripada PC Windows

Untuk menunjukkan cara menggunakan ciri AirPlay daripada komputer Windows anda, kami akan menggunakan AirParrot 3. Walaupun perisian itu berharga $17.99, terdapat percubaan percuma tujuh hari percubaan sebelum anda-beli yang berfungsi sepenuhnya.

 1. Muat turun versi terkini AirParrot3 apl pada komputer anda.
 2. Lengkapkan arahan pemasangan.
 3. Pastikan komputer anda dan peranti iOS yang anda strim menggunakan peranti Wi-Fi yang sama.
 4. Akses menu AirParrot 3. Ikon AirParrot 3 sepatutnya dipaparkan berhampiran jam sistem anda.
 5. AirParrot akan menyenaraikan semua destinasi yang tersedia, cth, Apple TV atau Chromecast. Pilih peranti daripada senarai.
 6. AirParrot 3 kini akan menyambungkan PC anda ke destinasi pilihan anda.

Cara Menerima Airplay Mirror pada PC Windows

Keupayaan untuk menerima aliran AirPlay daripada peranti lain ialah satu lagi ciri Mac sahaja. Jadi Mac yang menjalankan versi macOS terkini boleh berfungsi seperti Apple TV. Berikut ialah beberapa program bersendirian untuk menawarkan komputer Windows anda keupayaan yang sama.

Airfoil

Airfoil ialah apl Windows yang terkenal untuk penstriman melalui AirPlay. Menggunakan apl ini, anda boleh menstrim media daripada komputer Windows anda, dan juga menghantar media ke Apple TV dan menstrim ke peranti iOS.

Tuneblade

The Tuneblade apl membolehkan anda menstrim media ke Windows, Apple TV, AirPort Express dan pembesar suara yang disokong AirPlay. Ia juga menyokong sambungan ke aplikasi penerima audio AirPlay. Apl ini membolehkan anda menyambung ke berbilang peranti secara serentak dan menikmati mendengar audio berbilang bilik yang disegerakkan.

Pelanggan AirPlay

The Pelanggan AirPlay untuk Windows Media Center ialah apl percuma yang memerlukan teknologi “Bonjour” yang disertakan dalam iTunes untuk Windows.

LonelyScreen

LonelyScreen ialah aplikasi percuma untuk Windows dan Mac. Ia menyokong penerimaan dan rakaman kandungan melalui AirPlay.

Cara Mencerminkan Skrin iPhone ke Windows Menggunakan Airplay

Jika anda memiliki peranti iPhone atau iOS, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk mencerminkan skrin iPhone anda pada PC Windows anda. Ini boleh dilakukan jika iPhone anda menyokong AirPlay, komputer anda menjalankan Windows 10 atau 11 dan apl pihak ketiga yang menyokong dipasang untuk membolehkannya berfungsi.

Untuk demonstrasi ini, kami akan menggunakan aplikasi LonelyScreen percuma.

 1. Muat turun dan pasang versi terkini yang LonelyScreen apl pada PC anda.
 2. Setelah dipasang, bukanya, kemudian klik “Mungkin Kemudian” untuk terus menggunakannya.
 3. Sambungkan komputer Windows dan peranti iOS anda ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 4. Leret ke bawah dari bahagian atas sebelah kanan peranti iOS anda untuk mengakses “Pusat Kawalan.”
 5. Tekan ikon “Screen Mirroring”.
 6. “LonelyScreen” sepatutnya muncul sebagai pilihan yang tersedia pada peranti iOS anda. Ketik untuk mula membuat pencerminan.

Soalan Lazim

Apakah rupa ikon AirPlay?

Ikon AirPlay kelihatan seperti segi empat tepat dengan anak panah menghala ke atas di bahagian bawah.

AirPlay Seperti Pengguna Mac

Menggunakan apl iTunes untuk Windows dan apl pihak ketiga sokongan yang lain, anda boleh menikmati hiburan yang disimpan pada peranti serasi AirPlay anda daripada komputer Windows anda. Terdapat beberapa apl pihak ketiga tersedia yang memudahkan fungsi AirPlay. Ia berfungsi seperti yang diharapkan jika anda menjalankan Windows 10 atau 11, disambungkan ke peranti serasi AirPlay dan semuanya menggunakan Wi-Fi yang sama.

Adakah anda dapat memastikan AirPlay berfungsi pada PC Windows anda? Apakah aplikasi yang anda gunakan? Beritahu kami tentang pengalaman AirPlay anda di bahagian komen di bawah.