Inilah Fungsi Mengarkibkan Sembang dalam WhatsApp

80

Hampir setiap pengguna Internet mudah alih mempunyai WhatsApp – 1.5 bilion orang dari seluruh pelusuk dunia menggunakan aplikasi ini. Popularitinya telah berkembang dengan lebih banyak lagi dengan pengenalan satu lagi di antara banyak ciri hebat – ciri arkib.

Inilah Fungsi Mengarkibkan Sembang dalam WhatsApp

Tujuan utama ciri ini adalah, secara ringkas, untuk membolehkan anda menyimpan semua mesej anda. Selain itu, ini adalah cara yang bagus untuk memastikan tiada pihak ketiga yang dapat mengintip rangkaian peribadi anda.

Anda mungkin telah melihat ciri ini dalam tetapan anda dan menyedarinya, tetapi adakah anda mengetahui semua pilihan dan faedah yang dibawanya? Mari kita terokainya.

Langkah Mudah

Jika anda masih belum mencuba ciri arkib kerana anda bimbang ia mungkin rumit, anda harus tahu bahawa ia agak mudah. Semuanya berpunca daripada hanya menekan ikon Arkib. Ia akan muncul pada Android selepas anda mengetik dan menahan sembang, dan pada iPhone, anda perlu meleret dari kanan ke kiri pada sembang.

Apa yang Mengarkibkan Sembang dalam WhatsApp Sebenarnya

Individu atau Kumpulan

Anda boleh mengarkibkan sembang individu serta sekumpulan perbualan. Satu-satunya syarat ialah anda perlu mengarkibkan urutan sembang penuh, jadi mengarkibkan satu mesej atau fail media tertentu di dalam sembang tidak boleh dilakukan.

Anda juga boleh mengarkibkan semua sembang anda secara serentak, mengosongkan keseluruhan peti masuk anda tanpa memadamkan apa-apa. Pada Android, anda perlu mengetik ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas, kemudian pilih secara berturut-turut: Tetapan – Sembang – Sejarah sembang – Arkibkan semua sembang. Pada tab Tetapan pada iPhone, anda harus mengetik pada Sembang, kemudian Arkibkan semua sembang.

Kehilangan yang Boleh Diakses

Sekarang, apa yang berlaku apabila anda mengarkibkan sembang? Perkara yang hampir sama yang dilakukan oleh ciri ini pada Instagram atau Gmail – sembang akan hilang daripada senarai perbualan dalam tetingkap utama, tetapi ia akan kekal boleh diakses sepenuhnya. Anda boleh menyemak mesej anda yang diarkibkan dan nyahrkibkannya pada bila-bila masa yang anda mahukan.

WhatsApp

Tersembunyi Semata-mata

Memandangkan mengarkibkan sembang tidak melakukan apa-apa lagi selain daripada menyembunyikannya daripada paparan utama, anda boleh menerima mesej daripada semua sembang yang diarkibkan. Jika anda bimbang bahawa anda mungkin merindui mereka, ketahui bahawa anda akan menerima pemberitahuan atau setiap mesej baharu, walaupun anda telah mengarkibkan sembang tersebut. Selepas mesej tiba, urutan perbualan muncul semula dalam senarai utama, jadi ia tidak diarkibkan secara automatik.

Rahsia Dua Hala

Pengarkiban adalah mengenai pandangan yang jelas dan kenang-kenangan. WhatsApp tidak akan memberitahu orang lain jika anda mengarkibkan perbualan, kerana ia tidak memberitahu mereka jika anda telah memadamkannya. Ia juga tidak mempunyai sebarang kesan pada status dalam talian anda – semua sembang yang diarkibkan masih akan dipaparkan jika anda berada dalam talian. Namun begitu, ia adalah kerahsiaan dua hala: tiada cara untuk mengetahui sama ada orang lain mengarkibkan sembang anda.

Mereka Tidak Pergi

Jika anda menggunakan ciri ini buat kali pertama, anda mungkin bimbang bahawa anda tidak akan dapat mencari sembang yang diarkibkan. Tak perlu risau. Hanya mungkin anda mencari di tempat yang salah.

Pada Android, anda akan menemui perbualan yang diarkibkan dengan menatal ke bawah ke bahagian bawah skrin Sembang. Pada iPhone, sembang yang diarkibkan berada betul-betul di bahagian atas tab Sembang.

Kembali ke Peti Masuk

Memindahkan sembang yang diarkibkan kembali ke peti masuk anda adalah sama mudah. Pada Android, anda perlu mengetik dan menahan sembang tertentu, kemudian ketik pada pilihan Nyah Arkib. Itu akan segera mengalihkan sembang itu kembali ke peti masuk. Pada iPhone, anda harus leret ke kiri pada sembang yang dipilih dan ketik pada Nyahrkib.

Padam Masih Menjadi Pilihan

Tidak perlu menyahrkibkan sembang jika anda ingin memadamkannya. Prosesnya adalah sama seperti nyahrkib, walaupun anda memilih Padam sebaliknya. Android akan memberi anda tetingkap timbul untuk mengesahkan. Pada iPhone, anda perlu mengetik Lagi selepas leret, kemudian Padam.

Perlu diingat bahawa Arkib hanyalah tentang menyembunyikan mesej dan mengecilkan, manakala Padam ialah langkah yang lebih kekal. Terdapat cara penyelesaian untuk mengembalikan perangkap yang dipadamkan, tetapi ia adalah komplikasi yang tidak perlu, jadi berhati-hati apabila melibatkan pilihan ini.

Arkibkan Sembang Anda untuk Mengecilkan Peti Masuk

Itulah segala-galanya yang boleh berlaku apabila anda mengarkibkan sembang dalam WhatsApp, setakat yang kami tahu. Jika anda telah menemui beberapa kesan sampingan yang lain, kami pasti ingin mendengar tentangnya di bahagian komen di bawah.