Inilah Perkara yang Dikenakan Amazon untuk Penghantaran untuk Ahli Perdana dan Bukan Perdana

107

Amazon telah mendapat tempat sebagai jenama e-dagang yang paling terkenal di dunia. Pembeli dalam talian memilih Amazon untuk faedah yang menarik, seperti diskaun yang besar, tawaran pintar wang, inventori besar dan ulasan terperinci produk.

Inilah Perkara yang Dikenakan Amazon untuk Penghantaran untuk Ahli Perdana dan Bukan Perdana

Caj penghantaran yang berpatutan juga memainkan peranan penting dalam sebab pelanggan menyukai Amazon. Disebabkan oleh logistik yang kukuh, Amazon menyediakan penghantaran percuma untuk banyak item, dan perkara yang termasuk yuran penghantaran adalah dalam julat harga yang boleh diterima.

Amazon menawarkan banyak jenis penghantaran, dan anda boleh memilih yang paling sesuai dengan dompet anda. Berikut ialah panduan ringkas tentang caj penghantaran Amazon.

Kos Penghantaran Amazon Prime


Selepas memperkenalkan Amazon Prime kepada pelanggan, Amazon telah melipatgandakan faedah membeli-belah dalam talian. Mendaftar untuk perkhidmatan ini menawarkan anda bukan sahaja akses kepada perkhidmatan penstriman Prime Video tetapi juga banyak faedah membeli-belah, termasuk caj penghantaran percuma dan harga rendah, akses awal kepada tawaran istimewa dan penghantaran pantas.

Menjadi ahli Amazon Prime adalah sesuatu yang boleh anda lakukan dengan harga yang berpatutan. Untuk $14.99 sebulan dan $139 setahun, anda boleh menikmati banyak faedah membeli-belah Amazon.

Salah satu faedah membeli-belah yang paling dipuji dengan Amazon Prime ialah sistem bayaran penghantaran percumanya. Anda akan mendapat akses tanpa had kepada Penghantaran Percuma Dua Hari untuk item yang layak tanpa keperluan perbelanjaan minimum. Penghantaran percuma yang kerap bermakna anda akan menerima pesanan anda dalam masa lima hingga lapan hari selepas mereka memastikan semua item yang dipesan berada dalam stok dan tersedia. Selain itu, anda tidak perlu membayar tambahan kerana tidak memenuhi jumlah pembelian minimum untuk mendapatkan penghantaran percuma.

Mari lihat pilihan penghantaran Amazon (disenaraikan di bawah).

Penghantaran Percuma Dua Hari


Amazon telah menyatakan mereka mahu membawa jangkaan penghantaran pakej ke peringkat seterusnya. Dengan memperkenalkan sistem penghantaran Dua Hari, Amazon telah menerima pujian pelanggan yang meluas, menjadikannya salah satu ciri menarik utama Prime.

Sistem penghantaran Percuma Dua Hari menjanjikan penghantaran bungkusan ke pintu depan anda dalam masa 48 jam, tanpa sebarang kos pos tambahan. Menggunakan pilihan ini memerlukan memenuhi syarat berikut dari segi kelayakan item:

 • Item layak untuk Perdana dan ditandakan sedemikian pada halaman produk dan semasa pembayaran
 • Produk dipenuhi oleh gudang Amazon
 • Produk dibekalkan oleh penjual yang berkelayakan
 • Semua alamat mestilah di AS yang bersebelahan, kecuali wilayah, harta benda dan protektorat AS (selain Puerto Rico).

Penghantaran Sehari Percuma


Jika anda memilih pilihan ini, jangkakan pakej anda tiba di depan pintu anda dalam masa 24 jam. Jika ada stok, ia akan dihantar pada hari pesanan dan dihantar kepada anda pada hari berikutnya. Bagi yuran penghantaran, pengguna Amazon Prime mempunyai akses tanpa had kepada faedah Penghantaran Sehari, sama seperti yang disenaraikan di atas.

Ambil perhatian bahawa memilih beberapa item yang sama boleh menyebabkan kelewatan dalam perkhidmatan penghantaran, kerana ia mungkin tidak tersedia serta-merta. Ini boleh berlaku jika berbilang item daripada jenis yang sama tidak tersedia di lokasi yang sama.

Penghantaran Pada Hari Yang Sama


Jika anda memerlukan pesanan anda di tangan anda secepat mungkin, Amazon mempunyai pilihan untuk anda. Walau bagaimanapun, untuk yang ini, anda mungkin perlu membayar sedikit tambahan. Walau bagaimanapun, jangan risau – terdapat cara untuk mendapatkan penghantaran percuma jika anda memenuhi jumlah pembelian minimum.

Untuk ahli Amazon Prime, penghantaran adalah percuma jika pesanan anda layak dan melebihi $25 di bandar tertentu atau $2.99 ​​setiap pesanan. Sebelum anda membuat pesanan, semak sama ada alamat tempat pesanan anda dihantar mempunyai poskod yang layak. Walau bagaimanapun, anda akan membayar yuran penghantaran jika pesanan anda berada di bawah ambang pembelian minimum.

Untuk melihat item yang layak untuk penghantaran pada hari yang sama, semak perkara berikut:

 • Produk yang dipenuhi oleh Amazon.com ditandakan pada halaman produk dan semasa pembayaran
 • Produk dijual oleh Amazon.com
 • Item layak untuk penghantaran ke poskod di bandar tertentu dalam AS yang bersebelahan (alamat komersial tidak layak.)

Anda mungkin tidak layak untuk Penghantaran Hari Sama jika anda memesan berbilang unit item yang sama. Di samping itu, jika item yang anda pesan tidak tersedia secara tempatan pada masa anda membuat pesanan, Amazon akan menunjukkan kepada anda pilihan penghantaran Prime biasa.

Penghantaran Standard (4-5 Hari Perniagaan)

Jika anda tidak kisah menunggu pakej anda selama beberapa hari perniagaan, pengguna Amazon Prime mempunyai pilihan perkhidmatan Penghantaran Standard percuma. Ini adalah satu lagi faedah mempunyai keahlian Perdana.

Item yang tidak layak untuk Penghantaran Standard percuma termasuk yang termasuk dalam syarat berikut.

 • Item yang dipenuhi oleh Amazon yang mengandungi bahan berbahaya
 • Produk yang dipenuhi oleh Amazon dengan ciri penghantaran yang unik dan dimensi yang besar. Ini termasuk treadmill gergasi, gelung bola keranjang, televisyen bersaiz 48 inci atau lebih besar, perabot berat, dsb.

Sebelum membuat pesanan, pastikan poskod alamat anda layak untuk Penghantaran Standard Percuma. Alamat dengan syarat penghantaran khas termasuk yang berikut:

 • Alaska, Hawaii dan Puerto Rico mengambil masa 3–7 hari perniagaan untuk penghantaran
 • Peti surat di AS yang berdekatan
 • Alamat APO/FPO dengan kod ZIP AS

Pilihan Penghantaran Istimewa

Ahli Amazon Prime mendapat penghantaran percuma jika mereka memesan item dengan syarat istimewa. Ini termasuk Penghantaran Hari Amazon dan Penghantaran Tarikh Keluaran pada item yang layak.

Penghantaran Amazon Day ialah ciri eksklusif untuk ahli Perdana. Langganan membolehkan anda memilih hari penghantaran anda, dan pakej akan tiba pada hari yang sama setiap minggu. Untuk mendapatkan penghantaran percuma dengan ciri eksklusif ini, lakukan perkara berikut.

 1. Semasa membeli-belah, cari logo Perdana pada halaman penerangan produk.
 2. Jika item itu layak untuk Perdana, tambahkannya pada troli.
 3. Daftar keluar dengan Penghantaran Hari Amazon Percuma

Jika anda adalah salah seorang daripada mereka yang suka memiliki item hangat terkini sebelum orang lain, Amazon boleh menghantar item anda supaya anda menerimanya pada hari tepat ia dikeluarkan. Penghantaran Tarikh Keluaran adalah percuma untuk ahli Perdana jika mereka memilih pilihan penghantaran Dua Hari. Bagi pilihan penghantaran lain, kos berbeza mengikut item. Amazon juga menawarkan untuk memulangkan caj penghantaran anda jika mereka tidak menghantar pesanan anda tepat pada masanya.

Kos Penghantaran Bukan Pertimbangan Utama

Jika anda bukan ahli Perdana, anda mungkin mempertimbangkan untuk menjadi ahli, kerana ia menawarkan penyelesaian membeli-belah yang lebih baik dalam jangka panjang.

Untuk mendapatkan penghantaran percuma, pelanggan yang bukan ahli Perdana mesti memesan produk bernilai sekurang-kurangnya $25. Tetapi walaupun dengan penghantaran percuma, itu masih tidak menjamin bahawa pesanan anda akan sampai dalam dua hari perniagaan.

Sebaliknya, jika anda memesan kurang daripada jumlah pembelian minimum, anda akan diwajibkan membayar yuran penghantaran. Caj bergantung pada berat penghantaran dan kelajuan penghantaran yang diutamakan.

Jadilah Kos-Efektif

Sama ada anda sabar atau tidak sabar, kelajuan penghantaran bergantung pada jumlah yang anda sanggup bayar. Jika anda memerlukan pakej anda SEGERA, maka pilihan penghantaran Amazon Same Day atau One Day yang pantas mungkin sesuai dengan anda. Tetapi kelajuan penghantaran juga bergantung pada kekerapan anda memesan item, alamat penghantaran anda dan saiz pesanan. Tetapi walaupun dengan semua ini dipertimbangkan, memiliki keahlian Amazon Prime mungkin merupakan kelebihan yang besar kerana terdapat banyak kebaikan selain faedah penghantaran percuma.

Bagaimanakah anda ingin pesanan anda dihantar dari Amazon? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!