Instagram: Hentikan permintaan kumpulan yang menjengkelkan itu

105
shutterstock 1662007651
© nikkimeel / Shutterstock.com

Adakah tahap kegusaran anda meletup melalui bumbung sejak kebelakangan ini kerana permintaan mesej yang tidak terkira banyaknya di Instagram? Anda tidak bersendirian dalam perkara ini. Begini cara anda boleh berhenti menjadi spam dan menangani masalah ini sekali dan untuk semua.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Instagram telah membuat saya gila terlalu kerap dengan banyak permintaan suapan beritanya. Nampaknya kumpulan Instagrammer yang dipasang secara rawak sedang dihantar spam dengan mesej, dan kebanyakan masa, mengklik pada mesej ini membawa kepada pautan yang meragukan yang lebih kerap daripada tapak pancingan data, tawaran seks dan tapak web lain yang anda tidak sepatutnya mempunyai sebarang perniagaan campur tangan melainkan anda ingin persona digital anda dikompromi.

Saya yakin anda cukup tahu untuk mengelak daripada mengklik pautan tersebut. Dan melainkan anda mempunyai tahap toleransi yang sangat tinggi, saya juga pasti bahawa anda terganggu oleh jumlah spam yang berterusan, itulah sebabnya kami telah menyenaraikan cara untuk menghentikan perkara ini daripada berlaku. Terdapat tiga cara berbeza untuk melakukannya, di mana yang ketiga memerlukan anda mempunyai akaun Instagram profesional:

 1. Tetapkan profil kepada peribadi
 2. Lumpuhkan pemberitahuan untuk permintaan sembang
 3. Lumpuhkan jemputan kumpulan (akaun Pro)

Penyelesaian: 1: Tetapkan profil kepada peribadi

Penyelesaian pertama adalah sangat mudah – tetapi ia mungkin tidak boleh digunakan dalam kebanyakan kes. Anda hanya boleh menetapkan tetapan profil anda kepada peribadi daripada awam. Masalahnya ialah, semakin popular akaun anda, ditambah pula dengan penggunaan hashtags popular hanya untuk menarik minat bakal pengikut, semakin ketara ia mempengaruhi kadar spam masuk. Untuk menyelesaikannya, akaun dengan hanya segelintir rakan tidak akan diselar dengan permintaan spam pada mulanya, dan hanya akaun yang menerima banyak permintaan yang menjengkelkan juga mahu melibatkan pengikut mereka di tempat pertama sambil berharap untuk meningkatkan mereka pangkalan pengikut – jadi melepaskan hashteg atau menetapkan profil anda kepada peribadi tidak membantu anda pada akhirnya.

Penyelesaian 2: Nyahaktifkan pemberitahuan untuk permintaan sembang

Ia lebih berkesan jika anda bermula dengan pemberitahuan. Ini boleh dilakukan untuk setiap profil Instagram dan boleh dilakukan dalam sekelip mata jika anda tahu cara mencari jalan anda di sekitar tetapan Instagram. Penyelesaian ini akan menghalang anda daripada menerima pemberitahuan menjengkelkan itu, tetapi anda masih dapat melihat notis yang memberitahu anda tentang permintaan sembang dalam gambaran keseluruhan. Bagi permintaan itu sendiri, ia tidak lagi dipaparkan.

 1. Mula-mula, pergi ke Tetapan anda. Untuk melakukan ini, pergi ke profil Instagram anda dan ketik pada ikon yang diwakili oleh tiga garisan mendatar di sudut kanan atas.
 2. Seterusnya, pergi ke Pemberitahuan.
 3. Di sana anda akan dapat melihat “Mesej Langsung”. Pilihnya.
 4. Anda kemudiannya boleh melihat pilihan untuk melumpuhkan pemberitahuan untuk permintaan kumpulan dengan memilih butang radio “Mati”.
Tetapan Spam Instagram 01

Tetapan tersembunyi di bawah beberapa lapisan navigasi / © NextPit

Ini kemudiannya akan menghentikan pemberitahuan apabila anda dihantar spam oleh permintaan kumpulan.

Penyelesaian 3: Halang jemputan kumpulan (memerlukan akaun Pro)

Jika anda mempunyai akaun Pro yang memenuhi keperluan khusus untuk pencipta atau perniagaan, anda mempunyai lebih fleksibiliti dengan tetapan anda. Facebook/Instagram sendiri sedang berusaha untuk menawarkan pilihan tetapan baharu kepada setiap pengguna Instagram dalam memerangi spam. Sehingga itu berlaku, anda juga boleh menggunakan pilihan akaun profesional ini sebagai pengguna Instagram peribadi. Ia tidak bermaksud sedemikian oleh Instagram, tetapi ia berkesan, untuk sekurang-kurangnya.

Tetapan Spam Instagram 02

Begini cara anda boleh bertukar kepada akaun profesional / © NextPit

Tiada keburukan untuk bertukar kepada akaun Profesional dan anda sentiasa boleh kembali ke profil “lama” jika anda mahu. Perbezaannya terletak terutamanya pada kemungkinan untuk mempromosikan siaran anda sendiri dan juga mempunyai lebih kawalan ke atas tetapan.

 1. Masukkan Tetapan dan pilih Akaun.
 2. Tatal ke bawah dan anda akan menemui pilihan Tukar kepada Akaun Profesional atau Tambah Akaun Profesional Baharu. Pilih satu yang anda suka.
 3. Pengenalan ringkas kepada perbezaan akan menyusul apabila anda membiasakan diri dengan perbezaan antara akaun Profesional dan Peribadi. Selepas itu, anda perlu kembali ke Tetapan dan pilih Privasi.
 4. Pilih Mesej dan anda akan dibentangkan dengan pilihan baharu. Dari sini, anda boleh mengkonfigurasi permintaan mesej, tetapi ia adalah pilihan kedua yang kami minati. Melalui ini anda boleh memutuskan siapa yang ingin menambah kumpulan anda. Tetapan lalai membolehkan semua orang menambahkan anda ke kumpulan, jadi kami mengesyorkan anda memilih pilihan lain, Hanya Orang yang Anda Ikuti. Dengan berbuat demikian, orang yang tidak dikenali tidak boleh menambahkan anda ke dalam kumpulan spam yang menjengkelkan mulai sekarang.
Tetapan Spam Instagram 03

Dengan tetapan ini, orang yang tidak dikenali tidak lagi boleh menambahkan anda ke kumpulan / © NextPit

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Instagram sepatutnya menawarkan pilihan tambahan pada masa hadapan yang akan membolehkan anda mengurus tetapan dengan lebih baik dan mengelakkan spam dengan cara yang lebih dipercayai. Mungkin agak lama sebelum perkara itu berlaku, jadi ini adalah pilihan anda yang tersedia buat masa ini. Jika anda lebih suka menukar kembali ke akaun peribadi akhirnya, anda juga boleh berbuat demikian.