Instragram: cara memilih siapa yang boleh melihat cerita anda

123
AndroidPIT instagram 8750
© NextPit

Instagram ialah salah satu rangkaian sosial yang paling banyak digunakan di dunia, dengan berjuta-juta pengguna di seluruh dunia berkongsi gambar pengalaman harian mereka. Tetapi Instagram tidak hidup dengan foto sahaja. Cerita di aplikasi terkenal itu digunakan secara meluas oleh peminat Instra yang sentiasa memuat naik detik harian mereka. Instragram kini telah menambah fungsi baharu: anda boleh memutuskan siapa yang melihat cerita anda.

  • Petua dan kiat Instagram: manfaatkan apl kegemaran anda sepenuhnya
  • Spotify vs YouTube Music: apl penstriman manakah yang sesuai dengan anda?

Instagram pernah menganggap adik kecil Facebooknya, walaupun kini ia tidak melihat dirinya seperti itu lagi, terutamanya akibat skandal privasi. Apl media sosial mendahului sekali lagi dengan melindungi privasi pengguna. Mulai hari ini, Instagramers akan dapat melakukan apa sahaja yang mereka mahu (dalam hal bercakap) dalam cerita mereka, kerana mereka juga akan dapat mengehadkan rakan mereka yang boleh melihat mereka.

“Rakan Karib”, seperti yang disebut oleh Instagram sebagai ciri baharu ini, bertujuan untuk mewujudkan ruang yang lebih peribadi supaya hanya rakan terdekat anda yang akan mengetahui semua yang anda lakukan dan kongsi.

Cara berkongsi Cerita dengan rakan terdekat anda

Menggunakan ciri baharu ini adalah mudah. Selepas mengemas kini Instagram (versi baharu kini tersedia di seluruh dunia untuk Android dan iOS), cuma pergi ke profil anda dan klik “Dekat Rakan” dalam menu sisi dengan meleret skrin ke kiri. Di sana anda boleh menambah kenalan yang anda mahu (hanya anda boleh melihat senarai ini setelah anda menciptanya). Bahagian yang terbaik? Tiada sesiapa boleh menghantar permintaan kepada anda untuk ditambahkan ke senarai eksklusif anda. Anda bos, dan anda boleh memutuskan sama ada anda mahu meletakkan lebih ramai orang dalam senarai anda atau mengurangkannya.

kawan rapat instagram

Mewujudkan senarai rakan anda bukan perkara mudah. / © NextPit

Kini tiba saat kebenaran. Apabila anda ingin memuat naik cerita, seketika sebelum anda mengongsinya, anda akan mempunyai pilihan untuk berkongsi cerita itu hanya dengan orang dalam “senarai rakan rapat” anda atau meneruskan seperti sebelum ini dan berkongsi dengan orang lain.

Jika seseorang telah menambahkan anda ke senarai mereka, anda akan melihat plak hijau dengan bintang di bahagian bawah skrin apabila anda melihat cerita mereka.

Apakah pendapat anda tentang ciri baharu ini? Adakah anda akan menggunakannya?

Sumber:
Instagram