iOS 14: inilah yang dimaksudkan dengan titik hijau dan oren dalam paparan

75
iphone led mag
© NextPit

Apple telah sekali lagi mengusahakan notis privasi dalam iOS 14 dan iPadOS 14. Ini termasuk titik hijau dan oren yang mungkin muncul dalam paparan. Inilah yang mereka maksudkan.

Selepas menaik taraf kepada iOS 14 atau iPadOS 14, titik oren atau hijau akan muncul sekali-sekala di penjuru kanan sebelah atas paparan. Ini menunjukkan – sama dengan LED hijau di sebelah untuk aktiviti kamera web pada Mac – bahawa kamera atau mikrofon aktif atau masih aktif.

Titik mikrofon iOS 14

Titik oren menunjukkan bahawa mikrofon aktif – dalam Pusat Kawalan anda boleh melihat apl yang bertanggungjawab atau bertanggungjawab. / © NextPit

Jika iOS mengesan bahawa mikrofon aktif, contohnya, disebabkan oleh Siri atau panggilan telefon, titik oren kecil muncul di penjuru kanan sebelah atas. Jika salah satu kamera aktif, titik itu berwarna hijau – sama seperti LED yang disebutkan di sebelah kamera pada Mac.

Kamera dan Mikro dalam iOS 14: Pusat Kawalan menunjukkan apl aktif

Aplikasi yang telah mengaktifkan mikrofon atau kamera boleh dikenal pasti dengan melihat Pusat Kawalan. Sekilas pandang pada bahagian atas gambaran keseluruhan menunjukkan apl yang sedang aktif atau baru-baru ini bertanggungjawab untuk mengaktifkan mikrofon atau kamera.

Titik kamera iOS 141

Titik hijau bermakna bahawa salah satu kamera aktif – sepintas lalu di Pusat Kawalan memberitahu apl yang sedang menggunakan atau telah menggunakannya. / © NextPit

Pembayang baharu dalam iOS 14 dan iPadOS 14 ini membantu melihat sekilas pandang sama ada apl pada masa ini atau baru-baru ini mempunyai akses kepada mana-mana komponen. Ini boleh membantu terutamanya jika, sebagai contoh, apl telefon berjalan di latar belakang dan memastikan mikrofon kekal aktif. Dengan melihat cepat ke pusat kawalan, anda kemudian boleh mengenal pasti mereka.

  • Semuanya baharu: Ini ialah ciri iPhone terbaik dalam iOS 14

Dengan cara ini, Apple memberi pengguna iPhone atau iPad cerapan yang lebih baik tentang fungsi yang digunakan oleh peranti mereka, sambil mungkin meningkatkan privasi pada masa yang sama. Titik baharu amat membantu jika anda bimbang apl atau permainan mungkin mencuri dengar di latar belakang.

Dalam sesetengah apl, anda mungkin mahu membenarkan penggunaan kamera atau mikrofon secara umum dengan menggunakan kebenaran iOS, walaupun ia hanya untuk beberapa fungsi dalam apl. Titik hijau dan oren kemudiannya boleh digunakan sebagai semakan untuk melihat apabila apl benar-benar menggunakan sama ada ciri perkakasan.

  • iOS 14: Cara menukar ikon aplikasi pada iPhone
  • iOS 14: Cara menetapkan Google Chrome sebagai penyemak imbas lalai anda