iOS 15: Bagaimana untuk mematikan Mod Malam automatik pada iPhone

59
Kamera Mini iPhone 12 NextPit
© NextPit

Model Apple iPhone yang menjalankan iOS kebetulan menampilkan beberapa ciri kamera paling canggih yang mungkin pada telefon pintar. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kawasan di mana kami berharap Apple menawarkan lebih sedikit kawalan ke atas keseluruhan proses menangkap imej. Contoh: mod malam yang secara automatik masuk sama ada anda mahukannya atau tidak.

Masalah dengan ‘ciri’ ini ialah anda perlu mematikan mod Malam secara manual setiap kali anda melancarkan semula kamera dan telefon mengesan persekitaran cahaya malap. Tiada cara untuk memastikan mod Malam dilumpuhkan supaya anda boleh menggunakannya hanya apabila anda benar-benar mahu.

Nah, tidak lagi! Dalam artikel ini, mari kita ketahui cara untuk mematikan mod malam automatik pada iPhone.

Bagaimana untuk mematikan mod Malam pada iPhone anda

Ambil perhatian bahawa ciri ini – semasa artikel ini ditulis – hanya tersedia pada peranti yang menjalankan iOS 15 Beta. Walau bagaimanapun, dengan pelancaran iPhone generasi akan datang hanya beberapa hari lagi, kami menjangkakan Apple akan mula menghantar versi terbaharu OS tidak lama lagi.

Bagaimanapun, berikut ialah langkah yang perlu anda ambil untuk mematikan mod Malam pada iPhone anda yang menjalankan iOS 15 atau lebih tinggi.

  1. Buka Tetapan.
  2. Tatal ke bawah dan Ketik pada Kamera.
  3. Dalam tetapan kamera, cari pilihan yang dipanggil Kekalkan tetapan dan ketik padanya.
  4. Cari pilihan mod Malam dan pastikan togol ditetapkan kepada hidup (hijau).
lumpuhkan mod malam pada iphone

Begini cara anda boleh melumpuhkan Mod Malam daripada muncul semula secara automatik pada iPhone/ © NextPit anda

Kini, apabila anda membuka apl Kamera, telefon ‘teringat’ bahawa anda telah mematikan mod Malam pada kali terakhir anda menggunakan kamera. Ini bermakna anda kini boleh mendayakan mod Malam secara manual hanya apabila anda memerlukannya.

Mengapa melumpuhkan mod Malam di tempat pertama?

Tidak ada keraguan tentang fakta bahawa mengekalkan mod Malam adalah sangat berguna untuk kebanyakan pengguna iPhone. Ini memastikan bahawa anda hampir selalu mendapat imej yang terang dan boleh digunakan yang terutamanya akan anda kongsi melalui media sosial.

Mengapakah kemudian seseorang mahu mematikan mod Malam?

Ternyata, terdapat subset besar pengguna iPhone yang tidak begitu menyukai sifat sombong Mod Malam iOS dan berakhir dengan apa yang boleh digambarkan sebagai imej yang lebih terang.

Pengguna ini lebih suka melihat imej cahaya malap yang ‘tulen’ – anda tahu – di mana ideanya bukan untuk mengumpulkan cahaya sebanyak mungkin – tetapi untuk memastikan sumber cahaya redup dan oleh itu, imej itu semula jadi.

  • Baca juga: Cara menggunakan mod Fokus iPhone baharu pada iOS 15

Walaupun pengguna ini lebih suka menggunakan mod manual untuk menangkap imej, tidak dapat dinafikan kemudahan yang ditawarkan oleh mod ‘Auto’ pada kebanyakan telefon pintar moden masa kini. Dan itulah sebab kami fikir pengguna ini akan menyukai pilihan untuk melumpuhkan mod Malam daripada menghidupkan sendiri secara automatik.

Sekiranya anda menyukai petua tertumpu iOS 15 ini daripada kami, lihat juga artikel terperinci kami tentang cara menangkap gambar cahaya malap yang menakjubkan menggunakan telefon pintar anda.

Adakah anda tahu petua lain yang berkaitan dengan kamera yang menarik untuk iPhone? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!