iOS 15: Berikut ialah 7 ciri yang tidak akan diterima oleh iPhone lama anda!

99
AndroidPIT iphone 6s merah jambu 4086 sm
© NextPit

Walaupun iPhone lama akan menerima kemas kini iOS 15 yang akan datang, tetapi tidak semua iPhone lama akan dapat memanfaatkan semua ciri baharu yang terdapat dalam iOS 15. Contohnya, iPhone 6s, sudah pasti akan menerima iOS terkini. kemas kini, tetapi ia tidak mempunyai beberapa perkakasan yang ditawarkan oleh ciri iOS 15 tertentu. Di sini, kami akan membincangkan ciri baharu yang mana telefon pintar Apple lama akan terlepas.

Tidak pernah ada kemas kini iOS yang serasi dengan sebanyak iPhone seperti iOS 15 sebelum ini, malah iPhone 6S dan iPhone 6S Plus purba akan bersedia untuk menerima versi terkini. Sekadar peringatan – telefon pintar ini telah dilancarkan sejak September 2015, di mana ketika itu ia masih berjalan pada iOS 9.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna bahawa semua ciri iOS 15 baharu akan tersedia pada iPhone 6S. Titik pemisahan terbesar di sini boleh dikecilkan kepada tahun 2018, kerana ketika itu Apple pertama kali memasukkan pemproses A12 Bionic. Jadi, jika anda mempunyai iPhone XS (Max) atau iPhone XR, anda boleh menantikan kebanyakan ciri iOS 15 baharu dan menarik nafas lega.

Kandungan:

Ciri baharu bermula dengan iPhone XS (Max) dan iPhone XR

Ciri kamera iOS 15

Livetext membolehkan anda menganalisis teks yang terkandung dalam foto dan imej dalam iOS 15. Dan melalui carian visual, iPhone akan memberitahu anda tentang nama tumbuhan yang terdapat dalam foto. Ngomong-ngomong, perkara yang sama berlaku untuk mengezum masuk pada video QuickTake.

Selain itu, mod potret baharu dalam FaceTime hanya akan berfungsi pada generasi iPhone XS dan lebih baharu. Telefon pintar lama tidak boleh mengaburkan latar belakang dalam sembang video walaupun berjalan pada iOS 15.

Ciri baharu dalam Peta Apple

Dengan iOS 15, Peta Apple akan menerima kemas kini yang ketara. Tetapi sekali lagi, inovasi yang paling cantik dan berguna hanya tersedia dari iPhone XS (Max) atau XR dan seterusnya. Fungsi AR untuk navigasi pejalan kaki atau peta 3D yang lebih terperinci hanya akan menyokong iPhone dari 2018 dan kemudian.

Tangkapan skrin 2021 06 07 pada 19.32.56

Pada iPhone dari 2017 dan lebih lama, anda mungkin tidak akan pernah melihat paparan peta yang begitu indah, yang malangnya / © Apple; Petikan skrin: NextPit

Apple Wallet sebagai kunci untuk segala-galanya

Sama ada pintu ke bilik hotel anda, kereta anda sendiri, atau kadangkala ID anda: dompet baharu dalam iOS 15 ditetapkan untuk mendigitalkan kunci dan dompet pada tahap yang lebih mendalam. Walau bagaimanapun, menurut Apple, ini hanya akan berfungsi dari generasi iPhone XS dan lebih baru. Ini menarik, kerana secara rasminya, UWB hanya terbina dalam dari iPhone 11 dan seterusnya.

Siri luar talian yang lebih pantas

Dengan iOS 15, Siri pada iPhone dari 2018 atau lebih baharu akan menerima peningkatan yang menarik. Terima kasih kepada cipset A12 Bionic, arahan suara juga boleh diproses secara tempatan, yang akan menjadi lebih pantas dan menggunakan lebih sedikit data, sambil mengekalkan tahap privasi dan keselamatan yang lebih tinggi kerana ia tidak menghantar rakaman suara anda ke seluruh dunia. Sudah tentu, ini juga terpakai kepada fungsi imlak.

Terdapat had untuk pemperibadian walaupun. Sebagai contoh, Siri pada iPhone yang lebih lama tidak mengetahui kenalan mana yang paling kerap anda berinteraksi atau topik yang paling anda minati. Oleh itu, anda tidak akan menerima hasil yang lebih baik pada pertanyaan anda.

Tangkapan skrin 2021 06 07 pada 19.53.04

Pada iPhone yang serasi, Siri akan memproses arahan suara secara setempat pada masa hadapan / © Apple; Petikan skrin: NextPit

Apl cuaca baharu

Latar belakang animasi baharu dalam apl cuaca juga akan berjalan hanya iPhone XS (Max), iPhone XR dan lebih baharu.

  • iPhone XR: Adakah ia berbaloi untuk diambil pada tahun 2021?
  • Kajian iPhone XS

iOS 15: Ciri baharu bermula dengan iPhone 8

Analisis Gait Kemantapan Berjalan

Terutamanya berkaitan untuk orang yang lebih tua dan sakit, terdapat ciri baharu yang menarik dikenali sebagai Walking Steadiness dalam iOS 15. Di sini, iPhone menganalisis gaya berjalan pengguna dan boleh menentukan kebarangkalian terjatuh. Malangnya, ini hanya akan berfungsi dari iPhone 8 dan lebih baru.

Tangkapan skrin 2021 06 07 pada 20.02.05

Malah iPhone 8 akan menerima ciri analisis gait / © Apple; Petikan skrin: NextPit

  • iPhone 8: Patutkah anda membeli iPhone 8 hari ini?

iOS 15: Ciri baharu bermula dengan iPhone 7

Audio 3D untuk fon kepala dan FaceTime

Mereka yang masih menggunakan iPhone 6S atau 6S Pro mesti, malangnya, menggunakan ciri bunyi sekeliling baharu dengan iOS 15. Di satu pihak, ini termasuk sokongan untuk muzik Dolby Atmos dalam kombinasi dengan AirPods Pro atau AirPods Max. Sebaliknya, fungsi audio 3D untuk panggilan FaceTime akan ditinggalkan – hanya iPhone 7 yang mempunyai kuasa pengkomputeran yang mencukupi untuk mengira bunyi spatial.

  • iPhone 7: Adakah ia masih berbaloi untuk dibeli hari ini?

Apa lagi?

Semua ciri iOS 15 yang lain juga sepatutnya tersedia pada iPhone 6 dan iPhone 6S Plus. Lagipun, kami tidak dapat menemui sebarang pengecualian lagi dalam senarai rasmi daripada Apple. Adakah kita terlupa sesuatu? Jika ya, tinggalkan kami komen di bawah.

  • Ciri iOS 15 baharu sepintas lalu

Sumber:
epal