iOS 16.2: Semua ciri untuk meningkatkan tahap iPhone anda dan bila anda boleh mengemas kini

97
NextPit iOS 16
© NextPit

Apple telah mengumumkan bahawa iOS 16.2 RC (calon keluaran) kini tersedia untuk dimuat turun untuk pembangun dan penguji beta. Kemas kini perisian adalah beta terakhir sebelum versi definitif akan dikeluarkan kepada umum. Kami menyenaraikan semua ciri dan perubahan besar yang perlu anda jangkakan sebaik sahaja ia mencecah iPhone anda.

Lebih sebulan selepas iOS 16.1 dihantar secara rasmi, syarikat Cupertino kini sedang memuktamadkan iOS 16.2 sebelum ia tiba pada Disember ini. Dengan subversi dua, ini bermakna penambahan ketara dijangkakan. Ia termasuk beberapa ciri yang dijanjikan yang muncul dengan iPhone 14 serta pembetulan pepijat kritikal dan tampung keselamatan.

Apa yang baharu dengan iOS 16.2: Sekiranya anda memuat turun kemas kini?

Karaoke untuk iPhone, iPad dan Apple TV 4K

Apple telah mengejutkan ramai pengguna dengan pengenalan Apple Music Sing minggu ini. Ia adalah versi karaoke dengan vokal boleh laras dan lirik masa nyata. Ciri ini tersedia pada apl Apple Music dan percuma jika anda mempunyai langganan aktif. Keserasian perkakasan termasuk iPhone 11 dan lebih baharu, iPad gen ke-9 kepada iPad Pro 2022, dan Apple TV 4K baharu.

Apl bentuk bebas

iPhone juga mendapat apl kanvas Freeform. Apl kerjasama membolehkan anda melukis atau menambah pelekat, dokumen dan fail, antara lain. Anda boleh berkongsinya dengan rakan sekerja dan rakan serta mendapatkan kerjasama masa nyata walaupun mereka menggunakan Mac atau iPad. Ia boleh dimanfaatkan dengan stylus pada tablet. Begitu juga, kami memberi anda perlindungan untuk alternatif Apple Pencil terbaik di sini.

Keselamatan yang lebih baik dengan Perlindungan Data Lanjutan

Lebih banyak aplikasi Apple kini disokong oleh penyulitan hujung ke hujung iCloud. Ini termasuk Nota, Foto, Pas Wallet dan banyak lagi. Jika anda berjaya mendapatkan kemas kini, anda boleh mendayakan ini daripada tetapan iCloud dan anda akan dibimbing tentang cara untuk menyediakan perlindungan.

Paparan Sentiasa Hidup pada setiap masa

Dengan iOS 16.2, pengguna iPhone 14 Pro (Max) boleh mematikan kertas dinding skrin kunci atau pemberitahuan secara individu daripada tetapan AOD. Selain rupa yang lebih bersih, ini membantu mengurangkan penggunaan bateri berbanding dengan memaparkan kertas dinding. Berikut ialah panduan tentang cara menghidupkan tetapan paparan sentiasa hidup.

Pada masa yang sama, Live Activities kini serasi dengan Apple TV yang memaparkan skor langsung pada skrin kunci atau di Dynamic Island. Terdapat juga widget tidur dan ubat ditambahkan pada skrin kunci untuk semua model iPhone yang disokong.

Tangkapan skrin yang menunjukkan cara untuk menyediakan Sentiasa Di Paparan pada iOS 16

Apple membenarkan melumpuhkan Wallpaper dan pemberitahuan semasa menggunakan AoD / © NextPit

Betulkan untuk Pengesanan Kemalangan Kereta

Apple telah mengakui bahawa tunggangan roller coaster dan sukan berkelajuan tinggi boleh mencetuskan Pengesanan Ranap secara palsu. Mereka kini mengoptimumkan ciri penting pada iPhone 14 dan iPhone 14 Pro. Sehubungan itu, Watch Series 8, Watch SE 2022 dan Watch Ultra juga menerima pembetulan yang sama dengan jam tangan OS 9.2.

Pembetulan lain dan tarikh keluaran untuk iOS 16.2

Selain melaksanakan pembetulan pada pepijat kecil, iOS 16.2 sedang menambah baik apl Home untuk pengurusan peranti rumah pintar yang lebih baik. Tambahan pula, Game Center akhirnya mendapat sokongan SharePlay untuk permainan berbilang pemain yang membenarkan FaceTime semasa bermain. Akhir sekali, terdapat juga perubahan dengan Safari, AirDrop, dan fungsi carian pada Message.

Apple merancang untuk mengeluarkan iOS 16.2 pada pertengahan Disember ini. Panduan iOS 16 terbaik kami akan membantu anda mengetahui iPhone yang serasi dengan kemas kini ini.