iOS 16.4 Beta 2: Apakah Ciri dan Perubahan Akan Datang?

73
iOS 16 Beta
© NextPit

Apple telah mengeluarkan ansuran beta kedua iOS 16.4 untuk pembangun dan penguji awam hari ini. Seperti yang dijangkakan, kebanyakan perubahan adalah kecil kepada sederhana berbanding keluaran utama seperti pada iOS 16.3. Namun begitu, berikut ialah ciri dan perubahan baharu dengan iOS 16.4 Beta 2.

Kemas kini iOS terkini akan tiba kepada mereka yang mempunyai akaun pembangun di bawah program beta Apple. Tetapi penguji awam akhirnya akan mendapat kemas kini tidak lama lagi apabila Apple terus melancarkan. Jika berdasarkan jadual keluaran iOS 16.2 dan iOS 16.3, versi iOS 16.4 yang muktamad harus dijangkakan pada model iPhone yang serasi dalam beberapa minggu akan datang.

  • Jangan terlepas: iPhone manakah yang terbaik untuk anda?
Tangkapan skrin memaparkan ciri baharu kemas kini iOS 16.4 beta: Tetapan, Apple Books dan Apple Podcast

Kemas kini iOS 16.4 beta membawa perubahan kecil pada Tetapan Paparan, Buku Apple, Apple Podcast dan banyak lagi. / © NextPit

Ikon baharu untuk liputan perkakasan Apple Care

Apple telah memperkenalkan bahagian liputan perkakasan lanjutan dengan beta pertama. Dalam keluaran kedua ini, perkakasan Apple lain yang disambungkan seperti AirPods atau Apple Watch mendapat ikon grafik yang setara di sebelah setiap peranti. Mengetik lagi item, anda akan diberikan waranti peranti anda, yang boleh anda jejaki dan tahu bila perlindungan akan tamat tempoh. Butiran seperti Apple Care+ juga boleh dilihat jika anda melanggan.

Kesan pusingan halaman pada Buku

Ditambah pada apl Buku ialah butang togol untuk menukar animasi pusingan halaman. Kini terdapat alternatif antara halaman slaid ke selak dan kesan lencong yang realistik. Togol ini boleh diakses dengan pergi ke menu dan melalui pilihan Tema dan Tetapan.

  • Imbas semula semua ciri baharu yang dibawa oleh kemas kini iOS 16

Kurangkan kesan strobing atau lampu berkelip

Tersedia dalam beta 1, Apple mendayakan kawalan kebolehcapaian baharu dalam beta 2. Pengguna kini boleh mengurangkan strob atau kesan cahaya berkelip apabila menonton video. Ciri ini berfungsi dengan memalapkan bahagian video yang dikesan.

Togol untuk menghidupkan atau mematikan ciri boleh didapati dalam Tetapan > Kebolehcapaian > Gerakan. Daripada bahagian ini, anda boleh mendayakan Lampu Berkelip Malap. Ia menyokong kedua-dua pemain iOS asli dan apl pihak ketiga seperti YouTube.

Podcast dan pemain muzik penambahbaikan kecil

Untuk apl podcast Apple, kini terdapat skrin percikan segar yang digesa kepada pengguna. Halaman tersebut memperincikan perubahan yang telah dihantar dalam versi beta sebelumnya, yang termasuk saluran dalam papan pemuka perpustakaan dan kebolehgunaan podcast yang lebih baik dalam CarPlay.

Tambahan pula, Apple telah mengemas kini animasi dalam pemain muzik. Kini terdapat bentuk gelombang dinamik yang disegerakkan dengan rentak trek yang dimainkan sambil mengetik trek seterusnya mendapat tetingkap terapung yang lebih panjang.

Apple Pay dan Apple Music Classical diusik dalam kod

Seperti yang dikesan oleh 9to5Mac, kini terdapat petunjuk Apple Pay akan datang ke Korea Selatan tidak lama lagi. Rentetan kod mencadangkan bahawa pengguna di negara ini boleh menambahkan kad debit dan kredit mereka pada apl Apple Wallet dalam iOS 16.4 dan digunakan semasa berurus niaga melalui Apple Pay.

Kategori Muzik Klasik Apple muncul dalam kemas kini iOS 16 utama sebelum ini, tetapi baris tambahan sekali lagi ditemui dalam iOS 16.4 Beta 2. Tidak jelas sama ada ini akan debut dengan iOS 16.4. Pembuat iPhone boleh melambatkan lagi ke iOS 17, yang dijadualkan diumumkan di WWDC Jun ini, mungkin bersama set kepala XR Reality Pro yang pertama.

Adakah anda menjalankan iOS 16.4 Beta 2 pada peranti anda? Jika ya, adakah anda menemui ciri lain yang belum kami serlahkan? Kami ingin mendengar maklum balas anda tentang perisian tegar ini.

Sumber:
epal