iOS 16.4 Beta: Apakah yang baharu dan patutkah anda memasang kemas kini iPhone ini?

87
Semakan iOS 16
© NextPit

Berikutan keluaran awam iOS 16.3 sebagai perisian tegar yang penting bulan lepas, Apple kini membenihkan beta pertama iOS 16.4 kepada pembangun dan penguji awam. Ketahui perkara baharu dengan perisian ini dan sama ada anda perlu memasang kemas kini ini pada iPhone anda.

Tidak seperti keluaran iOS 16.3 Apple yang menumpukan pada membawa beberapa pembetulan, iOS 16.4 terbaharu berhasrat untuk menambah ciri kecil hingga sederhana merentas keseluruhan sistem pengendalian. Walau bagaimanapun, anda boleh menjangkakan bahawa lebih banyak ciri atau perubahan harus ditambahkan pada keluaran beta yang seterusnya sebelum pelancaran terakhir perisian.

  • Jangan ketinggalan: Cara menyesuaikan skrin kunci iPhone anda pada iOS 16 (cara pintar)

Pemberitahuan tolak apl web dan halaman pada Skrin Utama

Diumumkan kembali tahun lepas, pemberitahuan tolak web dan kaunter lencana kini disokong pada apl web dan halaman yang ditambahkan pada skrin utama iPhone. Pengguna digesa oleh apl atau halaman untuk membenarkan pemberitahuan. Setelah diluluskan, setiap apl boleh diurus secara individu daripada tetapan pemberitahuan manakala pemberitahuan akan dipaparkan melalui lencana ikon dan skrin kunci.

Sama seperti pemberitahuan untuk apl standard, pengurusan ini dilanjutkan sehingga mod Fokus. Di samping itu, Apple memberi pengguna Chrome keupayaan untuk menambah pintasan web melalui menu kongsi yang berfungsi untuk apl atau halaman web.

  • Baca juga: Apa yang anda hilang jika anda tidak menaik taraf kepada iOS 16

Lebih banyak emoji dan pintasan

Apple memperkenalkan lebih daripada dua puluh aksara dan variasi emoji baharu dengan beta ini. Ini terdiri daripada hati yang berwarna-warni dan haiwan baharu seperti keldai kepada watak yang menggelengkan kepala dan bercakap dengan tangan saya. Emoji baharu juga disiarkan secara langsung kepada kemas kini perisian lain untuk seluruh perkakasan Apple termasuk iPad dan MacBook (panduan membeli).

Selain daripada emoji, Apple juga menambah beberapa kebolehan pintasan. Tindakan baharu seperti menyediakan Pengurus Peringkat pada iPad, True Tone, VPN dan antara lain kini boleh didapati dalam apl Pintasan.

emoji baharu iOS 16

Watak dan variasi emoji baharu pada iOS 16.4 / © Apple, Edit oleh NextPit

Semua tentang 5G

Dari segi sambungan, iOS 16.4 mendayakan mod Kendiri 5G. Pada masa ini, T-Mobile adalah satu-satunya pembawa yang menyokong ini di AS dengan keserasian awal diberikan kepada telefon pintar Samsung tahun lepas. Selain iPhone, lebih banyak model mungkin akan ditambah dalam beberapa bulan akan datang.

Menghidupkan ini akan mengarahkan semua aktiviti selular untuk menggunakan perkhidmatan 5G rangkaian. Ia juga membenarkan sehingga 3 Gb/s kelajuan data apabila disambungkan. Dan buat pertama kalinya, Apple mengumumkan bahawa rangkaian 5G di Turki disokong secara rasmi dengan versi iOS 16 ini.

Perubahan lain dengan iOS 16.4 Beta 1: Muzik, Rumah, perlindungan waranti, kemas kini beta, dsb.

Tambahan pula, satu set pengoptimuman kecil telah disertakan dalam apl Muzik dan Podcast. Ini memfokuskan pada animasi baharu yang meningkatkan antara muka secara visual apabila memainkan lagu atau menambahkan artis pada senarai kegemaran anda serta mengesyorkan saluran dalam bahagian podcast.

Untuk pengubah rumah pintar, Apple telah membawa kembali seni bina Rumah dengan kemas kini ini selepas mengalih keluarnya daripada iOS 16.2. Selain itu, aksesori Matter dan peranti rumah pintar Apple kini boleh ditetapkan untuk dikemas kini secara manual atau automatik.

Jika anda memiliki satu tan peranti Apple dan telah menyambungkannya ke iPhone anda, butiran liputan AppleCare bagi setiap peranti kini dipaparkan dalam tetapan. Hanya pergi ke Tetapan umum > Liputan untuk menjejak sehingga bila peranti anda yang lain dilindungi oleh jaminan rasmi Apple.

Terdapat juga pembetulan untuk apl VPN Nord yang sebelum ini tidak berfungsi dalam perisian tegar iOS 16 yang lebih lama. Pada masa yang sama, mereka yang mendaftar dalam program beta dapat melihat pilihan untuk Kemas Kini Beta dalam tetapan Kemas Kini Perisian. Pengguna boleh melumpuhkan atau mendayakan kemas kini automatik dalam bahagian ini.

Jika anda bercadang untuk menaik taraf kepada iOS 16.4 Beta 1, semak iPhone anda terlebih dahulu untuk melihat sama ada ia serasi dengan iOS 16. Kemudian anda boleh pergi ke Apple’s program perisian beta untuk mendaftar sebelum melakukan sebarang pemasangan.

Antara ciri baharu iOS 16.4 yang manakah paling menarik minat anda? Adakah anda mendaftar dalam program ujian beta Apple? Beritahu kami di bahagian komen.