iOS 17.3 Beta Menambah Ciri Keselamatan Baharu pada iPhone dan Kod Laluan yang Dicuri

19
nextpit iPhone 15 Pro Dynamic Island
© nextpit

Selepas Apple telah menghantar iOS 17.2 kepada semua pengguna semalam, mereka kini melancarkan iOS 17.3 beta pertama kepada pembangun dan penguji. Tambahan utama dengan kemas kini perisian ini ialah ciri Perlindungan Peranti Dicuri baharu pada iPhone yang menambah perlindungan keselamatan tambahan apabila peranti anda dicuri dan pencuri mempunyai akses kepada kod laluan anda.

Dalam laporan awal WSJ’s Joanna stern, didapati bahawa pencuri telah datang dengan cara baru yang bijak untuk mencuri iPhone dan kemudiannya melumpuhkan ciri keselamatan daripada peranti ini. Diterangkan bahawa pencuri mula-mula memerhatikan sasaran dan cuba mendedahkan kod laluan peranti mereka. Sebaik sahaja mereka mendapat kombinasi angka, mereka boleh mengunci pengguna dan juga melihat maklumat sensitif, seperti butiran bank, yang disimpan pada Rantai Kunci iCloud.

Kini, Apple nampaknya telah menangani kecacatan keselamatan yang membawa maut ini pada iPhone dengan kemas kini iOS 17.3 baharu. Dalam beta pertama perisian, terdapat ciri baharu yang dipanggil Stolen Device Protection, yang pengguna boleh dayakan atau lumpuhkan daripada tetapan dalam bahagian Face ID dan Kod Laluan.

Cara Perlindungan Peranti Dicuri berfungsi dan sebab anda perlu menghidupkannya

Terutamanya, kata kerja menyatakan bahawa ia adalah lapisan perlindungan tambahan dalam senario di mana iPhone anda dicuri bersama kod laluannya. Setelah dihidupkan, melihat dan mengakses kata laluan dan kekunci laluan yang disimpan akan memerlukan pengesahan ID Wajah. Ini adalah perubahan penting kepada sistem semasa yang hanya memerlukan anda memasukkan kod laluan peranti.

Apple juga menambah satu lagi langkah keselamatan apabila menukar dan mengemas kini kata laluan anda dan maklumat Apple ID yang berkaitan. Ia kini memerlukan pengesahan biometrik dan kelewatan sejam. Selain itu, selepas masa penimbal tersebut, pengguna sekali lagi diperlukan untuk mengesahkan sebelum perubahan digunakan. Tetapi Apple telah menyatakan bahawa kelewatan akan dialih keluar jika anda berada di lokasi yang disimpan seperti rumah dan tempat kerja.

Apple menambah Perlindungan Peranti Dicuri pada iOS 17.3

Perlindungan Peranti Dicuri Apple yang baharu menambah lapisan keselamatan tambahan apabila iPhone dan kod laluan anda dicuri. / © Apple

Buat masa ini, ciri ini berada dalam pratonton beta dan menjangkakan bahawa terdapat perubahan dalam versi beta yang akan datang dan bagaimana Apple benar-benar akan melaksanakan ini dalam versi akhir.

Jika anda berminat untuk mencuba ciri Perlindungan Peranti Dicuri, anda boleh mendaftar dalam Program Beta Pembangun Apple dan memasang kemas kini pada iPhone anda.

Setakat ciri lain yang disertakan dalam kemas kini ini, senarai main kolaboratif Apple Music kini kembali dengan versi ini berikutan ia digugurkan daripada keluaran muktamad iOS 17. Terdapat juga perubahan kecil pada tetapan apl Jurnal. Secara keseluruhan, iOS 17.3 Beta 1 nampaknya memfokuskan pada Perlindungan Peranti Dicuri baharu dan dijangka menambah lebih banyak ciri dalam keluaran beta seterusnya.

Adakah anda menguji iOS 17.3 Beta? Apakah ciri dan fungsi baharu yang telah anda temui? Kongsi dengan kami dalam komen.