iOS 17.3 RC Dikeluarkan—Inilah Perkara Baharu dalam Kemas Kini iPhone Ini

41
Paparan iPhone 15 Pro nextpit
© nextpit

Selepas beberapa keluaran beta, Apple melancarkan iOS 17.3 RC (Calon Pelepasan) kepada penguji dan pembangun awam, mulai hari ini. Apple mengesahkan versi awam perisian tegar akan dihantar minggu depan. Berikut ialah beberapa ciri baharu yang anda boleh jangkakan untuk tiba dengan iOS 17.3.

  • Baca juga: Petua dan kiat iOS teratas yang perlu anda kuasai

Perkara baharu dalam iOS 17.3: Peranti Dicuri, Senarai main Kolaboratif, AirPlay untuk hotel

Salah satu ciri baharu terbesar pada iOS 17.3, yang turut disertakan dalam beta pertama, ialah Stolen Device Protection. Ia adalah ciri baharu yang menambah langkah keselamatan tambahan apabila iPhone anda dicuri bersama dengan kod laluan yang terjejas.

  • Jangan ketinggalan ini: Cara Menyediakan muka kedua dengan ID Wajah iPhone

Apabila didayakan daripada tetapan Apple ID, ini mengehadkan akses kepada maklumat sensitif anda seperti akaun Apple dan menggunakan bukti kelayakan pembayaran dengan memerlukan pengesahan Face ID atau Touch ID selain memasukkan kod laluan anda. Kelewatan masa juga dikenakan apabila membuat perubahan pada akaun atau kata laluan anda.

Apple menambah Perlindungan Peranti Dicuri pada iOS 17.3

Perlindungan Peranti Dicuri Apple yang baharu menambah lapisan keselamatan tambahan apabila iPhone dan kod laluan anda dicuri. / © Apple

Berikutan kelewatan itu, Apple secara rasmi memperkenalkan senarai main kolaboratif pada aplikasi Apple Music dengan kemas kini. Ciri Muzik baharu membolehkan pengurusan senarai main dalam kalangan ahli keluarga atau rakan anda. Sesiapa sahaja boleh menambah atau mengalih keluar lagu serta menggunakan emoji dalam tajuk dan menerima pemberitahuan yang berkaitan dengan aktiviti dengan senarai main.

Satu lagi ciri tertunda ialah sokongan AirPlay untuk hotel dan resort terpilih dengan sistem hiburan TV yang serasi. Pada asasnya, anda tidak perlu memasukkan maklumat akaun anda secara manual semasa menghantar trek muzik atau video ke TV.

Ciri iOS 17.3 yang lain: Pengesanan Ranap Dioptimumkan, Kertas dinding baharu

Tambahan pula, kemas kini ini mengoptimumkan Pengesanan Ranap pada iPhone 15 (semakan) dan iPhone 14 dengan iOS 17.3. Ini adalah selepas laporan berterusan tentang pencetus palsu apabila terlibat dalam sukan berkelajuan tinggi.

Akhir sekali, dalam bahagian Penjagaan & Waranti Apple dalam Tetapan, liputan peranti yang diperluaskan di bawah ID Apple yang sama kini ditunjukkan. Setiap peranti diwakili oleh ikon individu dan menyenaraikan baki perlindungan tempoh jaminan.

Jika anda mendaftar dalam Program Pembangun Apple, anda boleh memuat turun dan memasang perisian baharu secara manual dengan pergi ke Umum dalam Tetapan dan mengetik kemas kini Perisian untuk menyemak sebarang kemas kini yang tersedia.

Antara ciri iOS 17.3 berikut, yang manakah anda nanti-nantikan? Apakah kegemaran anda? Beritahu kami dalam ulasan.