iOS 17.4 untuk Membenarkan Pemuatan Side di EU—Begini Cara Ia Mempengaruhi Anda

9
nextpit Semakan Paparan iPhone 15 Apple
© nextpit

Apple mengumumkan bahawa ia akan memperkenalkan perubahan ketara pada App Storenya dengan membenarkan pasaran aplikasi pihak ketiga dan pemuatan sisi aplikasi pada iOS selain membenarkan pengguna menukar penyemak imbas lalai pada iPhone untuk kali pertama. Keputusan ini adalah sebagai tindak balas kepada DMA (Akta Pasaran Digital) baharu Kesatuan Eropah dan lelaran tersebut dirancang untuk tiba dengan kemas kini iOS 17.4 pada bulan Mac.

Kedai apl pihak ketiga, penyemak imbas dan pemuatan sisi

Sebaik sahaja iOS 17.4 tiba, pengguna iPhone di EU akan dibenarkan memasang pasaran aplikasi alternatif dan memilih gedung aplikasi lalai yang lain. Pengguna kemudiannya boleh memasang mana-mana apl daripada pasaran ini, malah yang selaras dengan dasar App Store Apple, seperti perkhidmatan permainan penstriman dan apl bot sembang.

  • Baca juga: Lindungi iPhone anda dengan 5 aplikasi teratas ini

Dengan kemas kini ini, pembangun seperti Google dan Mozilla kini boleh menghantar versi pelayar web penuh mereka kepada iPhone, yang tidak bergantung pada platform WebKit Apple. Sebagai contoh, Google boleh mengeluarkan versi Chrome yang dikuasakan oleh enjin penyemak imbas web dalamannya. Perubahan ini bermakna pengguna akan dapat menggunakan pemalam atau sambungan yang dikaitkan dengan penyemak imbas pihak ketiga dalam proses.

Walau bagaimanapun, syarikat Cupertino masih berhujah bahawa membuka App Store meningkatkan risiko privasi dan keselamatan untuk pengguna. Sehubungan itu, mereka menggunakan langkah dan “perlindungan” untuk membantu pengguna semasa mereka mematuhi peraturan EU.

Apple App Store pada iPhone 14

Apple mengumumkan kenaikan harga untuk apl di App Store / © NextPit

Di pihak pembangun, kedai dan aplikasi apl pihak ketiga ini masih akan menjalani proses “notarisasi”, di mana ia akan disemak dan disemak sama ada pembangun telah memenuhi garis panduan asas Apple dalam memastikan integriti dan keselamatan platform. Apple juga akan menyemak aplikasi untuk perisian hasad dan ancaman keselamatan lain sebelum apl ini tersedia.

NFC iPhone tidak akan terhad kepada Apple Pay

Satu lagi perubahan besar yang akan datang ialah cara pembayaran pihak ketiga akan dikendalikan di bawah peraturan baharu ini. Apple berkata ia mematuhi EU dengan membuka sistem pembayaran tanpa sentuh. Apakah maksud ini untuk pengguna akhir? Bank dan perkhidmatan lain kini boleh menggunakan NFC pada iPhone untuk pembayaran tanpa sentuh pada apl mereka sedangkan ia hanya boleh dilakukan dengan Apple Pay sebelum ini. Menetapkan sistem pembayaran lalai di rantau ini juga disokong.

Yang menghairankan, terdapat juga perubahan besar dalam cara Apple menguruskan komisen di App Store dan dengan kedai dan apl pihak ketiga baharu yang akan datang ini. Pembangun di EU boleh memilih untuk mengedarkan apl mereka melalui Apple atau saluran lain. Mereka hanya perlu membayar yuran 3 peratus jika mereka memilih untuk menggunakan sistem pembayaran Apple.

Lebih penting lagi, Apple hanya akan mengambil 17 peratus daripada komisen untuk pembelian dalam apl dan pembayaran langganan mulai tahun ini di rantau ini. Walaupun begitu, terdapat program untuk “perniagaan kecil” yang layak dan “kebanyakan pemaju” hanya membayar 10 peratus selepas tahun pertama.

Apple juga memperkenalkan Yuran Teknologi Teras baharu yang memerlukan pembangun membayar €0.50 setiap pemasangan aplikasi tahunan. Walau bagaimanapun, ini hanya terpakai kepada apl yang menikmati sekurang-kurangnya sejuta pemasangan dalam setahun kalendar.

Bilakah perubahan App Store akan berkuat kuasa dan iPhone mana yang terjejas?

Apple sedang menguji perubahan yang dirancang ini dengan pembangun dalam iOS 17.4 Beta. Pengeluar iPhone berkata bahawa kemas kini perisian akan dikeluarkan kepada umum pada bulan Mac. Seperti biasa, hanya pengguna di 27 negara di pasaran Eropah akan terjejas oleh peraturan tersebut. Buat masa ini, tidak jelas bagaimana perubahan App Store akan memberi kesan kepada model iPhone lama yang tidak akan menerima kemas kini iOS 17.4.

Apakah pendirian anda terhadap Akta Pasaran Digital? Adakah anda fikir wajar untuk Apple dipaksa membuka taman berdindingnya? Adakah ini akan memberi manfaat kepada pengguna pada akhirnya? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
epal