iOS 17 Beta 5: Gesaan Mel Suara Langsung Baharu dan Animasi NameDrop

57
ciri mel suara langsung iOS 17 nextpit
© nextpit

Jika anda menjalankan versi beta iOS 17 pada iPhone dan iPad anda (iPadOS 17), Apple kini telah mula melancarkan beta kelima. Perisian terkini menambah sentuhan sederhana dan pembetulan pepijat menjelang keluaran akhir bulan depan. Ini termasuk gesaan baharu untuk Mel Suara Langsung dan animasi yang diperbaharui apabila menggunakan NameDrop.

Sama seperti keluaran beta iOS sebelumnya, beta kelima dibuka untuk pembangun dan penguji. Ia juga merupakan kemas kini langsung daripada beta keempat yang dihantar bulan lepas. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa beta ini berbeza daripada versi beta awam.

  • Baca juga: Cara memasang iOS Beta pada iPhone anda

Ucapan Mel Suara Langsung Lalai akan menjadikannya kurang mengelirukan

Satu ciri ketara yang ditambahkan pada iOS 17 ialah Mel Suara Langsung yang dikemas kini. Apabila didayakan dari sisi penerima, ia secara automatik menyalin apa yang pemanggil katakan dalam masa nyata pada skrin iPhone penerima sebelum ia dihantar sebagai mel suara.

Apa yang membuatkan kebanyakan pengguna keliru dengan Mel Suara Langsung baharu ialah gesaan yang meminta pemanggil meninggalkan mesej mereka selepas nada supaya hujung yang satu lagi mungkin menjawab. Nota lama secara khusus menyebut “Selepas nada sila nyatakan mengapa anda menelefon. Orang yang anda cuba hubungi mungkin akan mengambilnya.”

Dalam iOS 17 beta 5, Apple telah menukar gesaan yang kini memaparkannya sebagai “Panggilan anda telah dimajukan ke mel suara. Orang yang anda cuba hubungi tidak tersedia. Pada nada, sila rakam mesej anda”. Lebih penting lagi, mesej ini hanya akan ditunjukkan kepada pemanggil manakala penerima akan dapat melihat transkripsi masa nyata.

Dua orang bertukar poster kenalan menggunakan iPhone 14 dan iPhone 14 Pro Max

Antara banyak ciri dalam iOS 17 ialah NameDrop. Ia membolehkan pemindahan mudah maklumat hubungan antara iPhone dengan mendekatkan peranti antara satu sama lain. / © nextpit

Apakah perubahan iOS 17 Beta 5 yang lain?

Satu lagi perubahan yang dilihat dalam kemas kini ialah animasi dan bunyi AirDrop dan NameDrop baharu apabila anda berkongsi fail atau maklumat kenalan. Pada asasnya, kedua-dua mod pemindahan wayarles berfungsi sama selain daripada kesan yang lebih menggembirakan. Dalam beta sebelumnya, NameDrop menerima togol untuk pengguna melumpuhkan atau mendayakan ciri daripada tetapan.

Kini terletak di bahagian storan iPhone, terdapat bahagian baharu yang ditambah yang khusus untuk kandungan yang disegerakkan. Pilihan ini menunjukkan jumlah data yang disegerakkan merentas berbilang peranti Apple anda. Selain itu, terdapat pencetus untuk menjalankan tindakan automatik melalui pintasan berasaskan lokasi seperti ketibaan dan pelepasan, menandakan pemulangan dalam versi ini selepas tiada dalam beta sebelumnya.

Pembetulan pepijat yang ketara pada iOS 17 Beta 5

Bersama-sama dengan tweak, iOS 17 beta 5 juga akan memperkenalkan pembetulan pepijat yang ketara yang dikaitkan dengan binaan terdahulu. Sebagai contoh, penguji melaporkan isu apabila melihat analitis masa skrin daripada tetapan, di mana kemas kini nampaknya telah membetulkannya. Begitu juga dengan paparan Pro Motion apabila menavigasi pada skrin utama.

Dari segi keselamatan, pengguna yang menggunakan penyekat iklan semasa menyemak imbas melihat bagaimana ini tidak berfungsi dengan betul pada Safari dalam iOS 17 beta sebelumnya. Perkara ini jelas telah ditangani dalam beta terkini.

Firma Cupertino belum mengesahkan bila keluaran beta awam seterusnya akan dimulakan. Memandangkan ketersediaan beta 5, adalah selamat untuk mengatakan bahawa kami mungkin melihat keluaran yang lebih luas kepada lebih banyak penguji dalam beberapa hari akan datang. Begitu juga, adakah anda berhasrat untuk mencuba binaan beta pada iPhone atau iPad anda?