iOS 18 Beta 3: iPhone untuk Dapatkan Kertas Dinding Berubah Warna

5
Pusat Kawalan WWDC
© Apple

Apple terus mengeluarkan lelaran iOS 18 Beta kepada pembangun dan penguji. Yang terbaru ialah ansuran beta ketiga yang menambahkan beberapa perubahan ketara, termasuk kertas dinding dinamik dan beberapa sentuhan pada ciri asal yang mula muncul dengan keluaran beta sebelumnya. Inilah perkara baharu dalam kemas kini ini.

Kertas dinding bertukar warna

Bersama-sama dengan baik pulih besar pada skrin utama dan Pusat Kawalan, Apple memperkenalkan set kertas dinding baharu dalam iOS 18. Dengan iOS 18 Beta 3, ia menambah pilihan “Dinamik” baharu untuk kertas dinding ini.

Daripada apa yang kami tahu, memilih pilihan kertas dinding dinamik menawarkan kertas dinding yang berubah warna yang berubah berdasarkan masa hari itu. Walau bagaimanapun, penggayaan atau warna kelihatan paling rawak, dengan satu-satunya kesan utama yang ketara daripada warna gelap digunakan pada waktu malam.

Ikon apl yang lebih gelap

Dalam iOS 18, adalah mungkin untuk menukar gaya dan warna ikon aplikasinya, dengan pilihan untuk menggunakan mod gelap pada ikon ini, yang tersedia terutamanya untuk apl Apple rasmi. Kini, beta terbaharu memperluaskan lagi ketersediaan mod gelap untuk menyertakan lebih banyak aplikasi pihak ketiga seperti Tesla, Discord dan YouTube, antara lain.

Pengumuman WWDC 2024 tentang ciri iOS 18

Tiga reka letak skrin utama berbeza dalam Mod Gelap, menggambarkan cara antara muka menyesuaikan diri dengan tema dan pilihan pengguna yang berbeza. / © Apple

Pengguna masih boleh menyesuaikan ikon apl ini dan memilih kesan warna automatik untuk ikon apl yang disokong atau memilih rona gelap, terang atau berwarna secara manual. Untuk kebanyakan apl pihak pertama seperti Peta Apple, ikon mereka berubah secara automatik bergantung pada mod warna (siang atau malam) keseluruhan sistem anda.

Bahagian pelekat dan emoji yang disusun semula

Papan kekunci iOS mendapat tweak kecil, di mana memanggil papan kekunci emoji kini akan menyertakan memoji dalam bahagian emoji baru-baru ini. Pada masa yang sama, kedua-dua pelekat statik dan langsung kini boleh dihantar dalam baris yang sama serupa dengan teks atau emoji. Secara keseluruhan, emoji dan memoji adalah lebih besar daripada sebelumnya.

  • Baca juga: Cara membuat pelekat animasi menggunakan foto langsung pada iPhone anda

Apl Foto akan menjadi lebih baik

Apple memberikan apl Photos perubahan antara muka terbesar yang dilihat dalam beberapa tahun dengan kemas kini iOS 18. Walau bagaimanapun, maklum balas awal daripada pengguna bercampur-campur, dengan sesetengahnya menyifatkan apl itu sebagai berbelit-belit dan memerlukan masa untuk membiasakan diri berbanding versi lama.

Nasib baik dalam iOS 18 Beta 3, Apple telah menangani beberapa aduan ini, termasuk butang Pilih yang ditambah secara kekal pada menu atas di sebelah butang carian. Selain itu, menyemak imbas foto individu kini menunjukkan bentuk segi empat tepat foto tersebut manakala sebelum bucu dipangkas dan tidak menempati tepi skrin apabila dilihat.

Aplikasi lampu suluh yang lebih baik

Walaupun perubahan tertumpu, Apple juga akan mengubah cara aplikasi lampu suluh terbina dalam muncul. Dalam beta 3, melancarkan apl lampu suluh mempersembahkan kotak animasi yang lebih besar. Pada masa yang sama, kawalan keamatan dan sudut lebih baik diwakili secara visual. Sebagai contoh, ini menunjukkan pancaran cahaya LED yang setara ke dalam ikon lampu suluh dalam kotak.

Perubahan lain dalam iOS 18 Beta 3

Antara perubahan kecil dalam iOS 18 Beta 3 ialah kebolehbacaan yang dipertingkatkan untuk ikon dan butang berwarna dalam Pusat Kawalan, yang kini lebih bertenaga berbanding sebelum ini. Sementara itu, butang biasa mempunyai sempadan yang lebih telus sedikit. Di samping itu, beberapa pintasan individu dalam sambungan seperti AirDrop dan Wi-Fi akan mendapat pilihan submenu, mengurangkan langkah tambahan untuk mengakses setiap tetapan pintasan.

Adakah anda mendaftar dalam Program Pembangun Apple? Adakah anda menemui perubahan lain yang tidak disebut di sini? Kami gembira mendengar cadangan anda.

Sumber:
epal