iOS 18 Boleh Membuka Kunci Penyesuaian Skrin Utama yang Berat

11
nextpit Paparan Apple iPhone 15
© nextpit

iOS 18 dijangka menjadi salah satu kemas kini iPhone terbesar Apple, terutamanya kerana ciri AI pada peranti dan awan yang dirancang untuk diselitkan. Tetapi lebih daripada alatan AI, ia juga dilaporkan membawa penyesuaian yang ketara ke atas iOS 17. Kini, perkataan baharu daripada grapevine memberikan butiran lanjut tentang penambahbaikan kebolehgunaan ini mungkin kelihatan seperti.

  • Baca juga: Semua ciri dan perubahan besar yang diketahui akan datang ke iOS 18

Apple sedang membuka kunci penyesuaian skrin utama pada iOS 18

Menurut sumber yang tidak dinamakan yang dipetik oleh MacRumors, iOS 18 akhirnya akan membenarkan pengguna untuk “bebas” menyesuaikan skrin utama. Sebagai contoh, secara asli pada iOS 17, pengguna boleh mengatur apl, mengumpulkan apl dalam folder dan menambah widget pada skrin utama. Walau bagaimanapun, ini semua separuh terkunci dalam paparan grid dan anda tidak boleh meletakkan ikon dan widget pada ruang kosong atau membuat baris dan lajur kosong.

Nampaknya, mereka dikatakan didayakan dengan iOS 18 oleh Apple dalam kemas kini iPhone utama seterusnya. Tetapi sekarang, tidak jelas sama ada iOS 18 akan memberikan pengguna tahap penyesuaian yang setanding seperti pada Android.

Dua orang bertukar poster kenalan menggunakan iPhone 14 dan iPhone 14 Pro Max

Antara banyak ciri dalam iOS 17 ialah NameDrop. Ia membolehkan pemindahan mudah maklumat hubungan antara iPhone dengan mendekatkan peranti antara satu sama lain. / © nextpit

Selain daripada susunan apl dan widget yang luas, pilihan lain tidak jelas akan tersedia seperti jika pembuat iPhone akan menyokong saiz semula pada ikon dan teks, saiz grid dan sebagainya.

Mark Gurman dari Bloomberg pertama kali membayangkan perubahan yang akan datang pada iOS 18, malah memanggilnya sebagai salah satu kemas kini perisian terbesar yang berlaku dalam beberapa tahun. Pada masa yang sama, ia baru-baru ini berkata dalam surat berita PowerOn beliau mengenai penyesuaian skrin utama, tetapi hanya memberikan perincian yang terperinci.

Ciri utama dan baharu lain pada iOS 18

Di luar skrin utama, Apple banyak menyelitkan ciri AI dalam kemas kini serta menyokong RCS pada sistem pemesejannya yang serupa dengan Android, mungkin menamatkan perdebatan “gelembung hijau, gelembung biru”. Apple juga boleh menggunakan Google untuk menghidupkan iPhone 16 dengan Gemini sebagai AI on-board.

Dan dari segi keserasian, terdapat khabar angin bahawa senarai model iPhone yang sama yang dinaik taraf kepada iOS 17 juga akan dikemas kini kepada iOS 18, walaupun ketersediaan ciri mungkin berbeza antara generasi.

Apple bersedia untuk pratonton iOS 18 terlebih dahulu kepada pembangun pada WWDC 2024 yang akan datang. Mereka juga dijangka butiran lanjut tentang jadual persidangan pembangun minggu ini atau pada bulan April.

Adakah anda fikir ciri dan perubahan ini menjadikan iOS 18 sebagai kemas kini yang menarik? Manakah antara penambahan yang paling anda cari untuk diuji? Mari kita bincangkan jawapan anda dalam ulasan.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Bloomberg