iOS 18 Boleh Menjadi Kemas Kini OS iPhone ‘Terbesar’ Apple

10
Paparan Max iPhone 15 Pro nextpit
© nextpit

iPhone adalah peranti cemerlang bukan sahaja kerana perkakasan kelas atasnya tetapi juga kerana pengalaman pengguna unggul yang Apple sediakan melalui iOS. iOS 17 memperkenalkan ciri baharu seperti lelaran ketara kepada App Store. Kini, iOS 18 dikhabarkan sebagai kemas kini iOS “terbesar” lagi, dengan sokongan AI dan RCS generatif ditetapkan untuk debut.

  • Baca juga: Semua yang perlu anda ketahui tentang iOS 18

Pada hujung minggu, Mark Gurman mendedahkan (melalui MacRumors) kepada pelanggan Power Onnya bahawa iOS 18 dijangka menjadi “salah satu kemas kini sistem pengendalian terbesar—jika bukan yang terbesar—dalam sejarah syarikat” yang akan dihantar oleh Apple kepada iPhone. Walaupun wartawan itu tidak menyatakan sama ada ia bermaksud “terbesar” dari segi bilangan ciri, laporan sebelumnya mencadangkan ini akan termasuk peningkatan Siri dan pemesejan utama.

Ciri AI Generatif

Tahun lepas, Gurman menyebut Apple merancang untuk menyelitkan fungsi AI generatif dalam Siri, yang akan membolehkan pembantu melakukan tugas yang lebih kompleks seperti menyelesaikan pelbagai tindakan Pintasan. Terdapat ramalan bahawa Siri akan menawarkan keupayaan seperti ChatGPT, seperti teks autolengkap dan menjawab soalan rumit.

Bulatan Samsung Galaxy S24 Ultra untuk Dicari

Galaxy AI debut pada Galaxy S24 dan Galaxy S24 Ultra, menambah ciri berasaskan AI baharu seperti Circle to Search / © nextpit

Pada masa ini, tiada bukti bahawa Siri akan menyokong penjanaan teks-ke-imej dan terjemahan langsung yang sudah tersedia pada Galaxy S24 Samsung melalui Galaxy AI. Walau bagaimanapun, nampaknya Apple banyak melabur dalam mengguna pakai AI dalam iOS tahun ini.

Pengalaman pemesejan yang lebih baik

Satu lagi bahagian penting yang boleh dipertingkatkan dalam iOS 18 ialah pemesejan. Apple mengesahkan bahawa ia akan mengguna pakai RCS (Perkhidmatan Komunikasi Kaya) pada perkhidmatan pemesejannya. Ini bermakna iMessage harus menerima fungsi pemesejan yang lebih baik seperti menghantar mesej melalui internet, resit baca/hantar, penunjuk menaip dan resolusi media yang lebih tinggi, antara lain.

  • Jangan ketinggalan ini: Cara menggunakan ciri Daftar Masuk pada iMessage

RCS akan meningkatkan kesalingoperasian pemesejan antara Android dan iOS. Sebagai contoh, pengguna antara dua sistem pengendalian boleh mengambil bahagian dalam sembang kumpulan dengan kemungkinan Apple menghapuskan situasi buih hijau-biru.

Prestasi peranti yang dioptimumkan

Memandangkan bagaimana iOS 16 dan iOS 17 dipenuhi dengan pelbagai pepijat, iOS 18 sepatutnya memberikan pengalaman yang lebih dioptimumkan kepada pengguna iPhone kali ini. Idea ini disokong apabila Gurman melaporkan bahawa Apple menjeda pembangunan iOS 18 selama seminggu untuk menyelesaikan masalah perisian tegar.

Berdasarkan jadual biasa Apple, iOS 18 akan diumumkan di WWDC pada bulan Jun dan akan disediakan kepada pembangun terlebih dahulu. Sebaliknya, keluaran rasmi iOS 18 sepatutnya berlaku seawal September apabila iPhone 16 dan iPhone 16 Pro dijadualkan untuk debut.

Apakah ciri baharu yang anda ingin lihat dalam iOS 18? Adakah anda fikir Apple harus mengutamakan menjadikan sistem pengendalian perisian seterusnya lebih halus dengan lebih sedikit pepijat daripada memperkenalkan lebih banyak ciri? Beritahu kami jawapan anda dalam ulasan.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Bloomberg