iOS 18 Dikhabarkan Akan Menerima Perubahan UI Dramatik Diilhamkan Oleh VisionOS

8
Paparan iPhone 15 nextpit
© nextpit

Dalam versi iOS terkini, termasuk iOS 17 terkini, perubahan visual yang besar kebanyakannya dikhaskan pada peringkat aplikasi, dengan hampir keseluruhan UI tidak berubah. Apple kini dikhabarkan bahawa ia boleh membaik pulih iOS 18 dengan menyalin antara muka visionOS dan memberikannya perubahan dramatik yang dilihat selama bertahun-tahun.

  • Baca juga: Petua dan petua iOS teratas untuk dikuasai

visionOS Apple ialah platform perisian baharunya yang memperkasakan pengkomputeran spatial dan peranti realiti bercampur termasuk Vision Pro. Walaupun ia dibangunkan daripada rangka kerja iOS, syarikat teknologi Cupertino memberikannya sentuhan unik seperti elemen bulat dan lebih mendalam bersama-sama dengan paparan aliran kerja yang diperkemas apabila melakukan pelbagai tugas.

Bagaimana rupa antara muka khabar angin iOS 18

Menurut outlet Israel Pengesah, Apple membawa sentuhan yang sama kepada iOS 18, yang akan menjadikan sebagai salah satu lelaran visual yang paling ketara berlaku kepada sistem pengendalian. Perubahan itu dijangka akan digunakan pada tablet iPad dan iPad Pro melalui iPadOS 18 juga.

Tiada bukti langsung dan sejauh mana penjajaran UI akan berlaku. Tetapi jika ini menjadi kenyataan, kita mungkin akan melihat ikon apl dan navigasi bulat itu digunakan pada kemas kini iOS dan iPadOS yang akan datang.

Selain daripada iOS, sumber itu membuat spekulasi bahawa perubahan serupa juga akan datang kepada sistem pengendalian Apple yang lain, seperti tvOS. Ini tidak menghairankan memandangkan syarikat itu telah menyatukan antara muka platformnya yang berbeza.

Apple Vision Pro

Vision Pro Apple berjalan pada visionOS dan mempunyai gedung aplikasinya sendiri. / © nextpit

Tidak kira sama ada terdapat kredibiliti kepada butiran ini sama sekali, iOS 18 sudah dikhabarkan sebagai kemas kini besar-besaran dari segi saiz dan bilangan ciri. Menurut Mark Gurman dari Bloomberg, iOS 18 boleh mengecilkan lelaran iOS sebelumnya. Pada masa yang sama, Apple mengesahkan bahawa protokol RCS (Rich Communication Services) akan disertakan dengan iOS ini.

AI dilihat menjadi sorotan utama iOS 18 juga. Apple masih belum melancarkan ciri generatif berdasarkan model bahasa besar kepada perantinya, yang akan mengambil alih seperti Galaxy AI Samsung. Senjata AI baharu juga akan menambah baik Siri secara keseluruhan, dengan pembantu itu mungkin menyokong tugas yang lebih kompleks dan fungsi yang lebih bijak seperti carian imej.

Adakah anda fikir sudah matang untuk Apple membawa perubahan UI utama kepada iOS? Bagaimana anda mahu ia muncul? Kami ingin mendengar pendapat anda. Tekan kami dalam komen.

Melalui: MacRumors