iPad Air 12.9″ Apple Mungkin Tidak Sepantas iPad Pro, Tetapi Jangan Risau

15
Spesifikasi pelancaran Apple iPad Air 12 inci
© nextpit

Tahun ini, Apple tidak membuat sebarang penyegaran semula iPad, yang masih belum berlaku sejak iPad pertama diumumkan. Sebaliknya, pembuat iPhone dikhabarkan akan mengeluarkan beberapa tablet iPad sekitar suku pertama tahun depan. Laporan baharu kini memperincikan lebih banyak butiran mengenai barisan itu, terutamanya pada pilihan chipset untuk iPad Air, yang juga dijangka menambah model 12.9 inci yang lebih besar.

  • Lebih suka tablet Android? Berikut ialah pilihan tablet teratas kami pada tahun 2023.

Apple iPad Air 12.9-inci (2024) pemproses dan keserasian papan kekunci

Dalam surat berita terkini Bloomberg Mark Gurman, beliau mencadangkan kedua-dua model iPad Air 11 inci dan 12.9 inci mendapat cipset M2 tersuai. Ini bukanlah satu kejutan besar memandangkan iPad Air generasi ke-5 semasa dari 2022 dikuasakan oleh M1. Begitu juga, ini kebanyakannya mengesahkan bahawa iPad Air yang lebih besar tidak akan berkongsi cip M3 yang lebih berkemampuan bagi iPad Pro 11-inci dan 13-inci Apple yang akan datang, walaupun keadaan skrin meningkat.

Mengenai prestasi cip M3 Apple, ia lebih pantas berbanding M2 yang masing-masing mengeluarkan 15 peratus dan 20 peratus lebih tinggi pemproses dan skor grafik dalam penanda aras. Tetapi walaupun perbezaan kelajuan cip mungkin jelas dalam beberapa senario, tidak jelas sama ada pengguna biasa akan melihat jurang prestasi utama antara kedua-dua model iPad sama sekali.

Satu lagi spesifikasi perkakasan yang membezakan antara iPad Air dan iPad Pro adalah dengan jenis paparan. Duo bekas itu menggunakan LCD IPS manakala kedua-dua saiz Pro dipercayai muncul dengan skrin OLED. Walau bagaimanapun, semua iPad ini masih boleh berjalan dengan kadar penyegaran paparan 120 Hz.

Apple iPad Pro 2022

iPad Pro 12.9-inci (2022) Apple dipasangkan dengan Papan Kekunci Ajaib dan Apple Pencil 2. / © NextPit

Gurman menambah bahawa Apple akan melancarkan Papan Kekunci Ajaib dan Pensil baharu untuk dipasangkan dengan iPad baharu. Tetapi masih dipercayai Apple sedang membuat Papan Kekunci Ajaib semasa iPad Pro 12.9 inci berfungsi dengan iPad Air yang lebih besar, yang serupa dengan cara Air semasa serasi dengan Papan Kekunci Ajaib untuk iPad Pro 11 inci.

Penghujung Apple iPad gen ke-9 dan butang rumah

Pembocor itu juga berkata bahawa Apple akan berhenti menawarkan iPad 9 dan menghentikan model ini mulai tahun depan. Tambahan pula, langkah itu boleh menjadikan barisan iPad Apple kurang berbelit-belit dengan iPad 10 (ulasan) kekal sebagai kemasukan standard sebagai tambahan kepada iPad Mini, iPad Air, dan iPad Pro.

Mengenai tarikh keluaran, Gurman membuat spekulasi iPad Air akan dilancarkan bersama-sama dengan MacBook Air M3 pada Mac 2024. Dan dalam catatan berasingan, penganalisis Ross Young menggandakan perkara ini dan menyifatkan bahawa Cupertino telah mula menghantar panel paparan model iPad Air dan iPad Pro.

Antara model iPad yang akan datang, yang manakah anda ingin beli tahun depan? Dan ciri manakah yang ingin melihat Apple menambahnya? Kami ingin mendengar pendapat anda di bahagian komen.

Sumber:
X, Bloomberg