iPad Air 12.9-inci Apple Mungkin Menampilkan LCD Resolusi Tinggi

49
NextPit Apple iPad Air Back
© nextpit

Tirai akan melabuh pada 2023, mengurangkan peluang untuk sebarang pelancaran iPad atau iPad Pro baharu. Ini tidak bermakna syarikat teknologi Cupertino telah kekal tidak aktif dengan berita bahawa penyegaran lengkap keseluruhan rangkaian tabletnya mungkin berlaku pada tahun 2024. Antara sorotan mungkin termasuk model iPad Air 12.9 inci baharu. Hari ini, khabar angin lain menunjukkan kewujudan tablet sedemikian dan beberapa cirinya.

Tarikh keluaran Apple iPad Air 12.9-inci

Berikutan laporan oleh saluran berita Digitimes mengenai model iPad Air Apple yang lebih besar, penganalisis Ming-Chi Kuo menggandakan idea yang sama. Dalam laporannya yang diterbitkan di Medium, Kuo menyebut bahawa Apple mempunyai rancangan untuk melancarkan iPad Air 12.9 inci pada 2024 bersama model iPad Air 10.9 inci. Dia percaya ini adalah cara Apple untuk mengimbangi kekurangan mana-mana penyertaan iPad tahun ini.

Sumber itu juga membuat spekulasi kemungkinan tarikh keluaran kedua-dua model iPad Air itu. Rupa-rupanya Apple akan mula mengeluarkan tablet pada suku pertama 2024, yang akan diterjemahkan kepada pengumuman produk dan ketersediaan pada suku kedua. WWDC yang akan datang mungkin platform yang hebat untuk Apple memperkenalkan katalog iPad Air baharu, yang kemungkinan besar akan berlaku pada bulan Jun.

Paparan dan pemproses Apple iPad Air 12.9 inci

Menariknya, butiran perkakasan terpilih mengenai iPad Air 12.9-inci juga disebut. Kuo mengulangi bahawa Apple akan melengkapkan model itu dengan panel LCD IPS dan bukannya mempunyai LED mini yang serupa dengan iPad Pros. Ini dikatakan mengurangkan halangan kemasukan pengguna.

Apple iPad Air 5 2022

Apple iPad Air 5 (2022) menampilkan skrin LCD IPS 10.9 inci. / © NextPit

Paparan juga akan menggunakan teknologi satah belakang oksida dan bukannya silikon amorf atau a-Si yang terdapat pada iPad Air generasi ke-5 semasa (ulasan). Teknologi sedemikian mungkin membolehkan Apple menjejalkan lebih banyak piksel dan akibatnya, menampilkan kiraan resolusi yang lebih tinggi pada iPad Air 12.9-inci walaupun estet skrin yang lebih besar.

Di samping itu, dijangkakan dua model iPad Air akan dikuasakan oleh cipset Apple tersuai baharu. Walaupun ini masih belum disahkan, kemungkinan asas M3 SoC yang mula diperkenalkan pada MacBook Pro dan iMac akan membekalkan kuasa pada papak. Dengan mengandaikan perkara itu tidak berlaku, cipset M2 tahun lepas akan menyelesaikan tugas.

Apple OLED iPad Pro M3, iPad 11 dan iPad Mini 7

Akhir sekali, Kuo turut menyerlahkan tablet iPad lain daripada barisan pengeluar iPhone 2024. Dia terutamanya melihat model iPad Pro (ulasan) dikemas kini dengan skrin OLED, casis baharu dan set cip M3 membuat percikan.

Tambahan pula, Apple juga dijangka memperkenalkan iPad gen ke-11 dan iPad Mini generasi ke-7. Ini boleh menyebabkan syarikat itu menghentikan iPad 9 (2021) dan membenarkan iPad generasi ke-10 semasa wujud bersama dengan tablet iPad bajet baharu. Seperti biasa, peranti ini juga harus menampilkan pemproses baharu.

Adakah anda sedang menunggu khususnya untuk iPad Air 12.9-inci? Pada pendapat anda, chipset manakah yang patut dilengkapkan oleh Apple? Tembak kami dengan jawapan anda dalam komen.

Sumber:
Sederhana