iPad Boleh Lipat Pertama Apple Mungkin Tidak Akan Berlaku Tidak Lama Lagi

10
Asus Zenbook 17 Lipat OLED 2
© nextpit

2024 akan menyaksikan Apple mengguna pakai OLED pada iPadnya, dengan model iPad Pro 11 inci dan 13 inci menjadikan produk Apple pertama beralih daripada LCD. Di sebalik iPad OLED, Apple dikatakan sedang mengusahakan peranti boleh lipat pertamanya dalam bentuk iPad hibrid dan MacBook dan dikhabarkan akan tiba pada penghujung tahun 2025. Namun, kini nampaknya ini boleh ditangguhkan untuk masa yang tidak ditentukan.

  • Jangan ketinggalan: Telefon pintar boleh lipat terbaik untuk dibeli pada 2023 hingga awal 2024

Tiada iPad Apple boleh lipat pada masa hadapan

Berdasarkan perbualan rantaian bekalan yang dipetik oleh Nikkei Asia, Apple tidak mempunyai rancangan tentang bila ia boleh menambah peranti boleh lipatnya pada peta jalannya. Sebaliknya, gergasi teknologi Cupertino dipercayai hanya mula mempertimbangkan peranti lipat selepas ia telah beralih sepenuhnya kepada OLED pada iPad dan MacBooknya.

Atas sebab ini, Apple boleh melambatkan lagi pembangunan dan pelancaran tablet atau komputer riba boleh lipat. Walau bagaimanapun, terdapat spekulasi dalam sumber industri bahawa papak Apple yang lebih besar akan menampilkan skrin utama 20-inci apabila dibentangkan yang serupa dengan Asus Zenbook 17 Fold (ulasan).

Lipatan Hibrid MacBook-iPad Apple

Paten baharu Apple menggambarkan peranti boleh lipatnya sebagai ‘komputer riba’ boleh lipat. / © Patently Apple

Begitu juga, tidak mungkin kita akan melihat mana-mana tawaran Apple boleh lipat yang mula diperkenalkan pada tahun 2025 sama sekali. Namun begitu, idea iPhone boleh lipat menjadi lebih kabur memandangkan syarikat itu mengutamakan membuat iPad lipat dan MacBook hibrid terlebih dahulu daripada tergesa-gesa untuk membawa alternatif dan bersaing dengan OEM Android seperti Samsung.

Bilakah anda boleh membeli Apple MacBook dengan skrin OLED

Selain daripada iPad boleh lipat, ia juga disebut dalam laporan bahawa komputer riba MacBook yang dilengkapi OLED mungkin hanya siap pada separuh kedua 2025 sebagai tetingkap pelancaran terawal. Sudah tentu, ini mungkin berlanjutan sehingga 2026 disebabkan kesesakan yang dihadapi oleh pembekal paparan dalam membuat skrin OLED yang berada dalam keperluan standard ketat Apple.

Menurut outlet Korea Selatan The Elec, Samsung telah mula membangunkan panel OLED 13-inci yang dijangka akan digunakan pada Apple MacBook Air terlebih dahulu. Panel itu juga dikatakan menggunakan jenis teknologi OLED yang lebih lama manakala versi yang lebih baik dikhaskan untuk MacBook Pro dan iPad.

Adakah anda melihat telefon dan tablet boleh lipat menghapuskan faktor bentuk bata secara berperingkat pada masa hadapan? Dan adakah anda fikir Apple sudah lewat ke parti itu? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini. Tembak kami dengan jawapan anda di bahagian komen.

Melalui: SamMobile
Sumber:
Nikke Asia, Elec