iPad Boleh Menerima Bahagian Kesihatan Bateri Seperti iPhone 15

11
Paparan Apple iPad Air Pro NextPit
© nextpit

Apple memperkenalkan maklumat bateri yang luas dengan iPhone 15 (semakan) dan iPhone 15 Pro (semakan), memberikan lebih daripada sekadar maklumat data bateri asas seperti kiraan kitaran dan penggunaan bateri awal sebagai tambahan kepada kesihatan bateri. Dalam kemas kini iPadOS 17.5 Beta 1 terbaharu yang pertama kali dikeluarkan kepada pembangun semalam, petunjuk telah ditemui, menunjukkan Apple memperkenalkan alat serupa kepada iPad.

Bahagian kesihatan bateri baharu untuk iPad

Penemuan itu pertama kali dikesan oleh saluran berita MacRumors melalui penyumbangnya. Setelah menggali lebih dalam kod perisian, mereka menemui rentetan kod yang menyebut kes penggunaan kesihatan bateri baharu, seperti menggunakan iPad secara kerap “untuk menunjukkan kapasiti maksimum” dan kekerapan kapasiti sel iPad telah digunakan.

Ia juga menerangkan prestasi bateri serta status bateri jika komponen perlu diganti, warantinya atau maklumat yang boleh diservis.

Bateri iPad, seperti semua bateri boleh dicas semula, mempunyai jangka hayat yang terhad dan akhirnya mungkin perlu diservis atau diganti.

Bateri asal direka untuk mengekalkan kapasiti X pada kitaran X di bawah keadaan yang ideal. Prestasi bateri sebenar bergantung pada beberapa pembolehubah, termasuk cara iPad digunakan dan dicas dengan kerap. Waranti setahun termasuk perkhidmatan untuk bateri yang rosak sebagai tambahan kepada hak yang diberikan di bawah undang-undang pengguna tempatan.

Pada masa ini, bahagian Kesihatan Bateri dalam iPhone menggambarkan kesihatan bateri dan kapasiti maksimum dalam peratusan. Sementara itu, pada siri iPhone 15, Apple menambah kiraan kitaran bateri, tarikh pembuatan dan tarikh penggunaan pertama.

iPhone 15 Pro Max Apple

Bahagian Kesihatan Bateri pada iPhone 15 Pro Max menunjukkan kiraan kitaran dan tarikh pertama penggunaan bateri di samping kesihatan bateri sebenar. / © nextpit

Adakah semua model iPad akan menerima bahagian Kesihatan Bateri yang luas?

Berdasarkan apa yang telah diketahui, nampaknya semua ini akan tiba pada iPad. Walau bagaimanapun, ia juga boleh membayangkan bahawa hanya iPad masa depan akan memanfaatkan bahagian Kesihatan Bateri yang luas ini kerana tiada bukti yang membayangkan penggabungannya dalam model iPad sedia ada dan lebih lama.

Apple dijangka melancarkan iPad baharu pada bulan Mei yang merangkumi dua model iPad Pro dan iPad Air OLED baharu dan lebih besar sebagai tambahan kepada varian 12.9 inci yang lebih besar. Semua model mungkin berjalan pada iPadOS 17.5 di luar kotak manakala versi definitif model iPad sebelumnya mungkin tiba bulan depan.

Adakah anda merancang untuk menaik taraf kepada salah satu daripada tablet Apple iPad Pro atau iPad Air yang akan datang? Apakah ciri baharu yang paling dinanti-nantikan? Beritahu kami dalam ulasan.

Sumber:
MacRumors