iPad Mini Dikhabarkan sebagai Peranti Apple Lipat Pertama

29
Kes Paparan Mini iPad Apple NextPit
© nextpit

Terdapat khabar angin tentang Apple bekerja pada peranti boleh lipat pertamanya yang menyerupai iPad yang boleh berubah menjadi MacBook apabila diperlukan. Walau bagaimanapun, sembang rantaian bekalan menunjukkan bahawa tablet boleh lipat sulung ini mungkin mempunyai saiz yang serupa dengan iPad Mini semasa (semakan). Telah dilaporkan bahawa model ini mungkin tiba seawal 2026.

  • Baca juga: Tablet Apple iPad terbaik yang boleh anda beli hari ini

Peranti Apple boleh lipat pertama

Berdasarkan penerbitan Korea Selatan Elec, laporan baharu dalam pembekal Apple yang melibatkan Samsung Display dan LG Display, gergasi teknologi Cupertino sedang mempertimbangkan untuk melancarkan iPad Mini boleh lipat sebagai peranti boleh lipat pertamanya. Tiada butiran lain selain model, tetapi dikatakan bahawa tablet ini akan memaparkan julat saiz paparan antara 7 dan 8 inci (17.78 hingga 20.32 cm).

Ia juga menyatakan bahawa kedua-dua bahagian paparan Samsung dan LG telah menghantar panel sampel pertama kepada Apple tahun lepas. Selain itu, kedua-dua syarikat telah berbincang dengan Apple mengenai komponen yang akan digunakan dalam iPad Mini boleh lipat. Terdapat sebutan untuk menggunakan lapisan kaca ultra-nipis (UTG) untuk paparan boleh lipat utama dan skrin penutup yang serupa dengan apa yang digunakan oleh Samsung pada Galaxy Z Fold 5 (ulasan).

Lipatan Hibrid MacBook-iPad Apple

Paten baharu Apple menggambarkan peranti boleh lipatnya sebagai ‘komputer riba’ boleh lipat. / © Patently Apple

Sumber yang sama juga membuat spekulasi bahawa iPad Mini boleh lipat akan menggantikan iPad Mini biasa. Dalam erti kata lain, Apple mungkin hanya menamatkan julat sedia ada dalam masa yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, terdapat juga pandangan yang menentang spekulasi ini dengan khabar angin sebelum ini Apple merancang untuk iPad Mini yang dilengkapi OLED. Tidak kira khabar angin mana yang akan menjadi kenyataan, tidak ada salahnya jika Apple terus menjual kedua-dua varian iPad Mini biasa dan boleh lipat secara serentak.

Tarikh pelancaran Apple iPad Mini ‘Fold’

iPad Mini Fold atau iPad Mini boleh lipat dipercayai akan tiba pada tahun 2026, walaupun ini boleh dipanjangkan hingga 2027. Hibrid iPad/MacBook 20-inci boleh lipat disebut-sebut akan menyusul, yang pertama kali menjadi tajuk utama pada 2022. iPhone ‘Fold’ Apple mungkin hanya berlaku pada 2027 dan akan diselaraskan dengan ulang tahun ke-20 iPhone.

Walaupun kami masih beberapa tahun untuk melihat produk Apple boleh lipat pertama, syarikat itu sudah sibuk merombak keseluruhan barisan iPadnya. Tahun ini, Apple dijangka akan mengumumkan tablet iPad Pro OLED bersama iPad Air 12.9 inci pada bulan Mac. Pengeluar iPhone juga dilihat akan menyegarkan katalog iPad dan iPad Mini, walaupun belum ada jadual waktu yang pasti.

Apakah pendapat anda tentang iPad Mini boleh lipat? Adakah anda fikir saiznya lebih praktikal daripada iPad yang lebih besar? Kami berharap untuk mendengar pendapat anda.