iPad OLED pertama Apple mungkin tiba dengan teknologi terobosan

79
NextPit Apple iPad Air Pro
© NextPit

Walaupun kebanyakan tablet premium tiba dengan paparan OLED atau AMOLED, iPad Apple masih terperangkap dengan LCD. Walau bagaimanapun, itu boleh berubah tidak lama lagi apabila lebih banyak laporan mencadangkan bahawa syarikat Cupertino merancang untuk memperkenalkan iPad yang dilengkapi OLED seawal 2023. Yang penting, kini dijangka Apple akan menggunakan jenis panel hibrid yang mempunyai kelebihan yang ketara.

TL;DR

  • iPad masa depan Apple dijangka mendapat manfaat daripada teknologi OLED hibrid.
  • Herotan paparan boleh dielakkan menggunakan jenis panel tersebut.
  • Tidak jelas bila iPad atau MacBook OLED pertama akan dilancarkan.

Ihsan The Elec, penerbitan itu telah melaporkan bahawa iPad (Pro) OLED pertama Apple akan menampilkan panel OLED hibrid dan bukannya penyelesaian konvensional yang terdapat dalam kebanyakan telefon pintar dan tablet Android. Teknologi ini disebut untuk menggabungkan teknologi panel yang fleksibel dan tegar untuk mengelakkan isu meledingkan yang lazim dalam peranti yang lebih besar dengan skrin lebih daripada 10 inci.

  • Jangan ketinggalan: Tablet Samsung Galaxy terbaik dibandingkan

Herotan paparan juga berlaku dalam faktor bentuk yang lebih kecil seperti iPhone 13 Pro atau Sony Xperia 5 IV yang dilancarkan baru-baru ini dengan paparan OLED yang fleksibel. Walau bagaimanapun, penyimpangan adalah terlalu kecil dan tidak dapat dilihat dengan jelas berbanding dengan tablet.

Penerbitan yang sama juga telah menunjukkan penggunaan paparan OLED susunan berganda yang lebih cekap pada iPad Pro dan MacBook masa hadapan. Adalah selamat untuk mengandaikan bahawa kelebihan di sebalik kaedah ini boleh disepadukan pada teknologi hibrid yang memberi manfaat besar kepada Apple.

Bila hendak mengharapkan iPad OLED pertama

Terdapat kurang peluang acara bulan depan akan menyaksikan iPad OLED atau MacBook Pro memandangkan teknologi itu masih dalam pembangunan. Mungkin, tarikh paling awal yang kami jangka ia akan siap adalah pada tahun depan, tetapi ia masih boleh bergantung pada pengeluar yang membangunkan paparan, iaitu Samsung, LG dan BOE.

Adakah anda akan mempertimbangkan untuk membeli iPad atau MacBook dengan paparan OLED? Biar kami mendengar pendapat anda di bahagian komen.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
The Elec