iPad Pro dengan M2 mungkin mendapat kemas kini perisian seperti macOS tahun depan

90
NextPit papan kekunci sarung Apple iPad Pro 2021
© NextPit

Versi macOS hibrid yang dikhabarkan Apple untuk tablet iPadnya mungkin tiba tahun depan. Model iPad Pro 2022 baharu dengan set cip M2 dijangka mula-mula dijalankan pada sistem pengendalian Mac yang digelapkan berdasarkan laporan. Malangnya, tidak jelas sama ada tablet Apple bukan M2 akan mendapat kemas kini yang sama.

TL;DR

  • Laporan mendakwa Apple sedang menguji macOS lite untuk iPad Pro dengan M2.
  • Versi ini dikatakan berdasarkan MacOS 14 Mendocino.
  • Apple mungkin mengeluarkan kemas kini perisian pada penghujung tahun 2023.

Maklumat lanjut mula muncul mengenai macOS hibrid untuk iPad. Seorang pembocor yang kerap menggunakan nama Majinbu di Twitter, mencadangkan bahawa Apple sudah pun menguji “macOS lite” untuk iPad Pro dengan pemproses M2 dan ia akan dikeluarkan pada penghujung tahun 2023.

macOS lite untuk iPad Pro

Yang menghairankan, versi macOS tersebut adalah berdasarkan MacOS 14 dengan nama kod Mendocino. Untuk rujukan, macOS 13 dipanggil Ventura. Selain itu, pembocor itu menambah bahawa aplikasi masih dioptimumkan untuk pengalaman sentuhan iPadOS dengan antara muka 25 peratus lebih besar.

Aksesori hibrid lipat iPad dengan ciri Macbook OS

Tablet hibrid masa depan Apple boleh menggunakan ciri Mac OS sebaik sahaja diletakkan di papan kekunci. / © Patently Apple

Tuntutan ini disokong dengan pemfailan paten terdahulu yang dikesan menyebut perisian seperti macOS untuk iPad. Menariknya, tablet hanya akan menggunakan ciri tersebut sebaik sahaja ia didok pada papan kekunci. Tetapi adalah selamat untuk mengatakan bahawa pengguna masih boleh memanfaatkan beberapa ciri walaupun pada mod tablet.

Buat masa ini, masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada dakwaan ini akan menjadi kenyataan. Kami masih mencadangkan untuk tidak mengambilnya dengan secubit garam sehingga butiran lanjut menjadi kenyataan.

Masalah dengan Pengurus Peringkat iPad

Menjadikan iPadOS lebih berkebolehan dan lebih pintar boleh menjadi salah satu keutamaan Apple memandangkan bagaimana ia telah mendorong Pengurus Peringkat dengan iPadOS 16. Walaupun usahanya, kebanyakan penggunanya tidak berpuas hati dengan prestasi fungsi multitugas baharu. Agaknya, “macOS lite” mungkin merupakan paku terakhir syarikat di dalam keranda.

Apakah pendapat anda tentang perisian seperti macOS untuk iPad? Adakah ia akan meningkatkan peluang anda untuk memilikinya? Kami ingin mendengar jawapan anda di bahagian komen.