iPad Pro OLED Pertama Apple Mungkin Sangat Nipis

16
NextPit Apple iPad Pro 2022 Volume
© nextpit

Apabila kita semakin hampir dengan tarikh pelancaran OLED iPad Pro yang dijangka tiba seawal Mac, lebih banyak maklumat telah muncul dan terus memberi penerangan tentang tablet iPad Apple premium baharu. Nampaknya dimensi yang didakwa bagi dua model iPad Pro (2024) telah bocor, mendedahkan binaan yang lebih nipis secara drastik berbanding model sebelumnya.

Apple iPad Pro (2024) baharu adalah lebih nipis

Jika sumber 9to5Mac boleh dipercayai, dimensi OLED iPad Pro akan berbeza sedikit daripada tablet iPad Pro (ulasan) semasa, dengan perubahan paling ketara dilihat pada ketebalannya. Menurut butiran yang bocor, iPad Pro yang lebih besar akan datang berukuran 281.5 × 215.5 × 5.0 mm berbanding rakan sejawatannya yang lebih lama pada 280.6 × 214.9 × 6.4 mm.

Pada nota itu, nampaknya OLED iPad Pro akan lebih tinggi dan lebih lebar dengan kumis, yang menyokong fakta bahawa ia mempunyai paparan yang lebih besar sedikit pada 13-inci daripada 12.9-inci. Walau bagaimanapun, ketebalan dikurangkan dengan ketara sekitar 21 peratus.

Apple iPad Pro 12.9-inci (2022)

iPad Pro (2022) Apple mempunyai port USB-C dan pembesar suara stereo empat. / © NextPit

Bagi iPad Pro OLED 11-inci pula, ia dikatakan bersaiz 249.7 × 177.5 × 5.1 mm dan nampaknya bukan sahaja lebih tinggi tetapi lebih sempit dan juga nipis berbanding iPad Pro sedia ada yang berukuran 247.6 × 178.5 × 5.9 mm. Berdasarkan khabar angin itu, model OLED 11-inci itu juga dikatakan akan membawakan skrin yang lebih lebar sedikit supaya ia menunjukkan ketinggian yang meningkat itu juga akan menggantikan estet skrin yang ditambah.

Antara kelebihan serta-merta skrin OLED berbanding LCD ialah mempunyai panel yang lebih nipis dan fleksibel, seterusnya menghasilkan peranti OLED yang mempunyai binaan yang lebih ramping, iaitu kes iPad Pro yang akan datang. Di samping itu, paparan OLED harus memberikan penggunaan kuasa yang lebih cekap, warna yang lebih tebal dan warna hitam yang lebih dalam. Walau bagaimanapun, tidak diketahui sama ada tablet iPad Pro ini juga akan menjadi lebih ringan.

Apple iPad Air berdimensi 12.9 inci

Selain daripada iPad Pro OLED, penerbitan itu turut mendedahkan dimensi iPad Air 12.9 inci pada 80.6 × 214.9 × 6.0 mm. Berdasarkan itu, iPad Air yang diperbesarkan berkongsi dimensi dengan iPad Pro 12.9-inci semasa selain daripada ketebalannya.

Berdasarkan Mark Gurman dari Bloomberg, Apple sepatutnya mengumumkan dua model iPad Pro OLED dan dua model iPad Air antara Mac dan April tahun ini. Semua iPad baharu akan dilengkapi dengan cipset M3 Apple yang pertama kali diperkenalkan pada MacBook Pro tahun lepas.

Adakah anda fikir peningkatan iPad Pro ini juga akan menjadikan tablet baharu lebih mahal? Beritahu kami pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
9to5Mac