iPadOS 16: Adakah iPad anda serasi dengan kemas kini terkini?

119
Paparan Udara iPad Apple NextPit
© NextPit

iPadOS 16 baharu Apple tersedia sejak 24 Oktober. Sama ada anda mempunyai salah satu iPad terkini atau generasi lama, anda akan dapat mengemas kini iPad anda kepada iPadOS 16. Berikut ialah senarai iPad serasi yang akan menerima kemas kini iPadOS 16.

  • Mencari pengalaman tablet yang dipertingkatkan? Semak pusingan iPad NextPit

Apple secara tradisinya mengekalkan keserasian peranti daripada fasa ujian kepada versi stabil OSnya, yang sepatutnya menjamin tampung keselamatan untuk iPad ini—sekurang-kurangnya sehingga iPadOS 17 tiba pada September 2023.

iPadOS 16: iPad manakah yang serasi dengan kemas kini Apple?

Berikut ialah senarai iPad yang serasi dengan iPadOS 16:

  • iPad Pro (semua model)

  • iPad (generasi ke-5, ke-6, ke-7, ke-8 dan ke-9)

  • iPad Mini (generasi ke-5 dan ke-6)

  • iPad Air (generasi ke-3, ke-4 dan ke-5)

Untuk mengetahui sama ada model anda adalah antara iPad yang akan menerima kemas kini kepada versi perisian baharu, hanya pergi ke Tetapan > Umum > Perihal, dengan cara ini anda boleh menyemak nama model anda. Pilihan lain ialah mengakses tetapan perisian untuk kemas kini, dengan mengklik Tetapan > Kemas Kini Perisian. Semoga berjaya!

Tarikh keluaran dan ketersediaan iPadOS 16

Selepas sekian lama dalam fasa ujian dan beberapa kelewatan, iPadOS 16 akhirnya dikemas kini secara rasmi pada 24 Oktober, menandakan ketibaan iPad Pro 2022 dan iPad 2022 baharu di kedai. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang ciri perisian utama tablet Apple dalam panduan iPadOS 16 kami.

Adakah anda sudah mengemas kini iPad anda kepada iPadOS 16? Apakah pendapat anda tentang versi OS baharu?