iPadOS 16: Inilah masanya anda boleh memuat turun kemas kini iPad utama seterusnya

105
NextPit Apple iPad Air Papan Kekunci
© NextPit

iPadOS 16 Apple dijadualkan untuk dilancarkan pada Oktober 2022. Walau bagaimanapun, tidak ada tarikh pasti yang diberikan tentang masa untuk menjangkakan kemas kini iPadOS utama. Nasib baik, khabar angin baru yang baru telah mengecilkan keluaran kemas kini perisian kepada kurang daripada dua minggu dari sekarang, bersama-sama dengan apa yang akan disertakan dalam versi akhir.

TL;DR

  • Apple boleh melancarkan iPadOS 16.1 mulai 24 Oktober dan seterusnya.
  • Tablet iPad (gen ke-10) dan iPad Pro 2022 akan diumumkan pada minggu yang sama.
  • Pengurus Peringkat juga akan dihantar ke tablet iPad Pro yang lebih lama.

Berdasarkan penganalisis Bloomberg, Mark Gurman, Apple akan menghantar kemas kini iPadOS 16 pertama pada minggu 24 Oktober. Ini adalah kelewatan yang jelas bagi keluaran iPadOS 16 kepada lebih sebulan berbanding jadual sasaran asal. Pada masa yang sama, jadual yang disediakan telah mengesahkan lebih kurang apabila Apple akan mengumumkan iPad 10 (2022) bersama model iPad Pro 2022.

  • Jangan terlepas ini: Semua ciri iPadOS 16 akan datang tahun ini

Walaupun kini sedang menguji versi beta keenam perisian, keluaran pertama ialah iPadOS 16.1 yang boleh memperkenalkan Pengurus Peringkat yang lebih stabil. Ciri ini telah terlibat dalam banyak isu prestasi semasa fasa ujian beta, jadi adalah logik bagi Apple untuk menyelesaikan masalah yang tinggal.

Apple juga dijangka akan memperkenalkan iPad gen ke-10 dan tablet iPad Pro baharu melalui siaran akhbar dan bukannya mengadakan acara fizikal yang serupa dengan pelancaran iPhone 14. Bagaimanapun, Apple masih belum mengesahkan perkara ini. MacBook Pro dan Mac mini Apple dengan chipset M2 kemungkinan besar akan menyertai gelombang perkakasan Apple baharu.

Keserasian Pengurus Peringkat dengan tablet iPad Pro yang lebih lama

Hanya bulan ini, Apple menyebut bahawa Pengurus Peringkat tidak akan kekal eksklusif untuk tablet iPad sedia M1 lagi. Ciri multitugas baharu juga akan tiba pada tablet Apple iPad Pro yang lebih lama termasuk model 2018 dan 2020 yang dikuasakan oleh pemproses A12X dan A12Z Bionic. Menurut Apple, ciri itu akan dihadkan kepada empat aplikasi langsung berbanding lapan pada tablet iPad Pro dan Air yang lebih baharu.

Adakah anda ingin menaik taraf iPad anda kepada iPadOS 16? Apakah ciri baharu yang paling anda nantikan? Biar kami mendengar jawapan anda di bahagian komen.