iPadOS 16: Kemas kini ini menjadikan iPad sebagai pengganti MacBook

104
NextPit iPadOS 16
© NextPit

iPadOS 16 akhirnya tersedia! Selain apl cuaca, anda boleh menggunakan berbilang tugas sebenar dengan tetingkap terapung pada iPad untuk kali pertama. Walau bagaimanapun, ciri ini tidak tersedia pada semua model iPad. Dalam artikel itu, kami meringkaskan perkara yang anda perlu ketahui tentang Apple iPadOS 16 baharu.


TL;DR

  • iPadOS 16 diumumkan secara rasmi pada 24 Oktober.
  • Kemas kini akhirnya membawa multitasking sebenar untuk memilih model iPad.
  • Perisian tegar rasmi kini tersedia untuk dimuat turun.

Kemas kini Apple kepada iPadOS adalah titik perubahan untuk rangkaian produk gergasi elektronik itu. Kerana dengan Pengurus Peringkat baharu, Apple membawa multitasking sebenar kepada PC tabletnya. Ini menjadikan model terpilih sebagai alternatif yang kukuh kepada model MacBook syarikat sendiri, terutamanya dalam kombinasi dengan papan kekunci sebagai aksesori.

Memandangkan ini adalah kemas kini yang sangat menarik, kami telah meringkaskan semua ciri baharu untuk anda pada satu halaman. Anda akan mendapati perkara yang sama dalam gambaran keseluruhan yang dipautkan untuk iOS 16 dan watchOS 9. Jika anda ingin memasang iPadOS baharu secara terus, terus ke perenggan kami mengenai keluaran sistem pengendalian baharu.

Ciri baharu dalam iPadOS 16

Pengurus Peringkat untuk iPad M1

Mari mulakan dengan ciri terbesar yang dibawa oleh iPadOS 16 kepada iPad. Dengan Pengurus Peringkat anda boleh menggunakan pengurusan tetingkap baharu pada masa hadapan, yang turut diperkenalkan dalam macOS 13. Dengan ini, satu tetingkap bergerak ke tengah skrin, manakala semua aplikasi lain bergerak secara berkelompok ke sebelah kiri skrin .

Apple menekankan dengan Pengurus Peringkat bahawa anda boleh mengumpulkan aplikasi yang ingin anda gunakan pada masa yang sama. Sebagai contoh, anda perlu memindahkan teks daripada Safari ke imej Photoshop—jadi anda memerlukan aplikasi ini bersebelahan. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, anda perlu berkomunikasi dengan pelanggan melalui e-mel. Terima kasih kepada Pengurus Peringkat, anda boleh bertukar antara pasangan aplikasi dan program mel anda.

Tangkapan skrin Apple iPadOS 16 menunjukkan cara ciri Pengurus Peringkat berfungsi

Pengurus Peringkat akhirnya membawa multitasking sebenar ke iPad! / © NextPit

Apa yang membuatkan Pengurus Peringkat istimewa, bagaimanapun, adalah keupayaan untuk membuka sehingga lapan program dalam tetingkap pada masa yang sama. Anda boleh mengubah saiz dan mengalihkannya secara bebas pada paparan, sama seperti pada PC desktop. Memandangkan iPad hanya tersedia dengan maksimum 12.9 inci, anda juga boleh menggunakan ciri dengan paparan luaran. Menurut Apple, paparan dengan maksimum 6k disokong terima kasih kepada M1.

Dalam kombinasi dengan penutup papan kekunci, iPad anda mungkin menjadi alternatif MacBook yang lebih baik—tetapi dengan satu had besar: Pengurus Peringkat hanya boleh digunakan pada model iPad dengan SoC M1 yang berkuasa. Sayang sekali, tetapi Apple mungkin mahu memastikan prestasi iPad dengan cara ini.

Aplikasi Cuaca

Ciri “besar” seterusnya sebenarnya agak kecil: Apple membawa aplikasi cuacanya sendiri ke iPad. Jika anda telah menggunakan tablet Apple untuk seketika, anda tahu bahawa ia belum dialihkan ke iPadOS lagi. Jika anda sudah mahu melihat maklumat cuaca pada iPad, anda boleh mendapatkan gambaran keseluruhan apl cuaca terbaik dalam artikel yang dipautkan.

Tangkapan skrin memaparkan cara Apl Cuaca memaparkan maklumat lanjut pada iPad sekarang

Sama seperti iOS 16, iPadOS 16 turut membawa ciri baharu apabila ia datang kepada apl Cuaca: lebih banyak maklumat lebih baik! / © NextPit

Bentuk bebas dan ciri kerjasama baharu

Apple menyusun pembentangan ciri baharu untuk kerja kolaboratif pada acara iPad—jadi kami turut sertakannya di sini. Sebabnya adalah aplikasi baharu “Freeform”, yang merupakan sejenis papan putih digital. Anda boleh membuat grafik, peta minda dan memautkan semua jenis dokumen padanya dengan Apple Pencil.

Apple Pencil 2 juga menunjukkan apa yang diharapkan sebelum menyentuhnya dalam iPad Pro 2022.

Freeform ialah alat untuk kerja kolaboratif. / © NextPit

Mulai sekarang, Apple tidak akan menghantar dokumen sebagai salinan, tetapi akan memberikan pengguna Apple lain akses kepada mereka. Seperti dokumen dalam Google Drive, anda kemudiannya boleh bekerjasama pada fail dan tidak perlu menggabungkan versi berbeza selepas itu.

Mod rujukan dan zum paparan

Memandangkan produk Apple sering digunakan dalam pekerjaan kreatif, syarikat itu telah memperkenalkan dua ciri paparan baharu. Mod rujukan sepatutnya memberikan anda kesetiaan warna yang berterusan pada tablet apabila anda bekerja dengan MacBook atau Mac termasuk monitor Apple. Malangnya, mod ini hanya tersedia pada paparan Liquid Retina XDR pada iPad Pro 12.9″.

Zum paparan, sebaliknya, mengubah ketumpatan piksel pada iPad dengan cip M1. Ini membolehkan anda melihat lebih banyak kandungan skrin pada tablet, yang sepatutnya sangat membantu dalam paparan berpecah. Di sinilah menjadi penting bagaimana anda boleh mengaktifkan ciri tersebut. Jika Apple tampil dengan gerak isyarat, zum paparan boleh menjadi sangat berguna untuk menunjukkan secara ringkas lebih banyak maklumat dalam apl.

Apple iPad Pro

Hanya peranti yang dibungkus dengan pemproses M1 mempunyai ciri zum paparan. / © NextPit

Apl pada tahap desktop

Jika anda menggunakan kedua-dua Mac dan iPad, anda tahu bahawa Apple biasanya mengehadkan aplnya untuk menjadikannya jelas pada paparan yang lebih kecil. Dengan apl peringkat Desktop, apl terpilih bertujuan untuk menjadi lebih seperti apl lengkap. Sebagai contoh, anda boleh melihat saiz folder dalam Finder atau konfigurasikan bar tugas dalam apl Mel.

Satu ciri yang agak kecil, tetapi satu yang saya ingin nyatakan. Ini membawa iPad Apple lebih dekat dengan MacBook.

Ciri lain daripada iOS 16

Sebagai tambahan kepada ciri eksklusif iPad—atau Mac, terdapat inovasi lain yang dibawa oleh Apple daripada iOS 16. Antaranya, kemungkinan baharu dalam Teks Langsung atau fungsi lanjutan untuk apl Mesej. Memandangkan kami telah pun menerbitkan gambaran keseluruhan besar iOS 16, saya akan merujuk anda kepadanya pada ketika ini:

  • iOS 16: Semua yang anda perlu tahu mengenainya

Ketersediaan: Model iPad manakah yang akan mendapat iPadOS 16?

Walaupun banyak ciri baharu dalam iPadOS 16 akan kekal eksklusif untuk model M1, sistem pengendalian baharu akan datang kepada beberapa model. Apple menerangkan ketersediaan seperti berikut:

  • iPad Pro: Semua model.

  • iPad Air: Generasi ketiga dan lebih baharu.

  • iPad: Generasi kelima dan lebih baharu.

  • iPad mini: Generasi kelima dan lebih baru.

Tidak pasti sama ada model anda akan mendapat kemas kini? Tiada masalah: lihat panduan kemas kini iPadOS 16 NextPit dan ketahui cara menyemak model yang anda miliki dan cara mengakses tetapan kemas kini perisian.

Tarikh keluaran: Bilakah sistem pengendalian baharu akan tersedia?

Melepasi fasa ujian beta iPadOS 16, Apple akhirnya mula menghantar pakej kemas kini rasmi pada 24 Oktober. Jadi jika iPad anda layak untuk versi baharu, kemas kini harus tiba melalui OTA (Over-the-Air). Jika ini tidak berlaku, klik pada Tetapan > Kemas Kini Perisian.

Itu sahaja untuk gambaran keseluruhan kami tentang iPadOS 16! Apakah ciri yang paling anda sukai setakat ini? Adakah anda fikir Pengurus Peringkat menjadikan iPad sebagai alternatif MacBook yang lebih baik?