iPhone 14 vs. iPhone 13: Apakah perbezaannya?

129
iPhone 14 vs. iPhone 13 Perbezaan terbesar

Saya telah mengikuti Apple untuk seketika sekarang, dan terdapat dua perkara yang saya perhatikan. Pertama, Apple tidak cuba membetulkan apa yang tidak rosak; kedua, mereka membiarkan teknologi matang dan kemudian melaksanakannya dalam produk mereka atau membawa perubahan revolusioner yang menetapkan trend. iPhone 14 standard mungkin kelihatan seperti peningkatan yang kurang memberangsangkan berbanding iPhone 13, tetapi terdapat lebih banyak daripada yang dapat dilihat.

Dengan siri iPhone 14, kami melihat pelaksanaan kedua-dua pendekatan ini. Jadi, anda mungkin mempunyai soalan seperti: Adakah terdapat perbezaan besar antara iPhone 13 dan iPhone 14? Atau adakah patut dinaik taraf daripada iPhone 13 kepada iPhone 14? Baca bersama untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan ini.

Kami tidak bercakap tentang iPhone 14 Plus

Sebelum kita bermula, izinkan saya bercakap tentang gajah di dalam bilik, iPhone 14 Plus. Apple telah menghidupkan semula skim penamaan Plus dan membawa masuk iPhone standard bersaiz lebih besar (6.7 inci). Selain daripada skrin yang lebih besar dan bateri yang lebih besar, tiada perbezaan antara iPhone 14 dan 14 Plus. Artikel ini hanya akan membincangkan peningkatan antara iPhone 13 6.1 inci standard dan iPhone 14.

iPhone 14 lwn. iPhone 13: Reka bentuk dan paparan

iPhone 14 lwn. Perbandingan Reka Bentuk dan Paparan iPhone 13

Dari segi reka bentuk dan paparan, iPhone 13 dan iPhone 14 adalah sama, dengan kecerahan maksimum 800 nits dan kecerahan HDR puncak 1200 nits. Takik, yang diperkenalkan dengan iPhone X, hadir pada iPhone 14 standard. Ia mengecut panjang dan menjadi lebih lebar pada iPhone 13, dan perkara yang sama berlaku pada iPhone 14. Takik digantikan dengan Dynamic Island pada iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max.

Paparan dan kaca belakang kedua-dua iPhone menampilkan perlindungan Ceramic Shield, dan bingkainya dibina daripada aluminium gred Aeroangkasa. Walaupun terdapat peningkatan pada kamera (lebih lanjut mengenainya kemudian), susun aturnya tetap sama; disusun secara menyerong. iPhone 14 mempunyai berat 172 gram, iaitu 2 gram lebih ringan daripada berat iPhone 13 iaitu 174 gram.

Satu lagi perubahan yang berlaku setiap tahun kepada iPhone ialah warna baharu. iPhone 14 kini tersedia dalam warna Biru, Ungu, Tengah Malam, Cahaya Bintang dan PRODUCT Red. Itu semua perubahan fizikal pada iPhone 14.

iPhone 14 lwn. iPhone 13: Kamera

iPhone 14 Lwn.  Kamera iPhone 13

Setiap tahun iPhone baharu dikeluarkan, dan Apple memastikan untuk menyerlahkan penambahbaikan pada sistem kamera. Jadi, adakah iPhone 14 mempunyai kamera yang lebih baik daripada iPhone 13? Walaupun susunan dan persediaan kamera adalah sama, terdapat sedikit perubahan.

Walaupun iPhone 14 menggunakan persediaan kamera dwi 12MP seperti pendahulunya, terdapat peningkatan pada sensor. Mari kita mulakan dengan kamera utama, yang dinaik taraf kepada apertur f/1.5 yang lebih pantas yang mengurangkan kabur gerakan dan menangkap lebih banyak butiran. Sensor juga mempunyai saiz piksel yang lebih kecil iaitu 1.9 μm. Keupayaan peralihan sensor dikekalkan untuk OIS yang lebih baik.

Kamera hadapan iPhone 14 menggunakan sensor 12MP yang dipertingkatkan dengan f/1.9 dan keupayaan untuk autofokus. Ini membawa kepada masa fokus yang lebih pantas, walaupun dalam keadaan pencahayaan rendah. Satu lagi perubahan perkakasan ialah penambahan Enjin Fotonik yang membantu mengekalkan lebih banyak maklumat dan butiran dalam imej dengan menggunakan gabungan mendalam lebih awal kepada imej yang tidak dimampatkan.

Denyar kamera dirombak dengan barisan iPhone 14. Ia kini terdiri daripada 9 LED dan adaptif. Keamatan denyar dan corak berubah berdasarkan set panjang fokus semasa merakam imej – contoh sempurna perisian dan perkakasan yang berfungsi dalam penyegerakan.

Keupayaan rakaman video iPhone tidak dipertikaikan. Untuk menambah baik lagi perkara ini, iPhone 14 kini boleh merakam video mod sinematik sehingga 4K 30 fps (HDR), manakala iPhone 13 dihadkan kepada 1080 30 fps. Mod tindakan ialah mod video yang baru diperkenalkan yang mempunyai penstabilan video yang sangat baik.

iPhone 14 lwn. iPhone 13: Prestasi

Buat pertama kalinya, iPhone baharu hadir dengan pemproses generasi sebelumnya. iPhone 14 mempunyai SoC Bionic A15 yang sama seperti siri iPhone 13. Walau bagaimanapun, SoC A15 yang digunakan dalam iPhone 14 mempunyai GPU 5 teras dan RAM 6GB. Secara ringkas, ia adalah SoC yang sama yang digunakan dalam iPhone 13 Pro.

Satu teras GPU tambahan dan 2GB RAM tambahan berbanding iPhone 13 tidak membawa penambahbaikan besar-besaran pada iPhone 14. Permainan ialah satu aspek yang kita boleh mengharapkan beberapa peningkatan di samping pengurusan RAM yang lebih baik.

A15 Bionic ialah pemproses yang cukup berkuasa dan berkebolehan yang jauh lebih awal daripada persaingan. Anda tidak akan menghadapi sebarang ketinggalan dan gagap hanya kerana iPhone 14 dikuasakan oleh pemproses yang dikeluarkan setahun lalu.

Ciri istimewa dengan siri iPhone 14

Sehingga kini, ia mungkin merasakan tiada perkara baharu yang ketara dengan iPhone 14. Walaupun ia sebahagiannya benar, dan Apple nampaknya telah memberi tumpuan kepada barisan iPhone 14 Pro tahun ini, beberapa ciri baharu adalah eksklusif untuk iPhone 14.

SOS kecemasan melalui satelit

apple-emergency-sos-app

SOS kecemasan melalui satelit adalah ciri eksklusif untuk barisan iPhone 14. Ia membolehkan mesej SOS dengan menyambungkan iPhone anda ke satelit yang mengorbit di angkasa lepas. Telefon Satelit asal menempatkan antena yang besar untuk mewujudkan sambungan dengan satelit.

Apple, bagaimanapun, telah melaksanakan antena yang sama dalam iPhone tanpa menambah sebarang pukal pada peranti. Satu pencapaian yang mengagumkan, sememangnya. Saya berharap pengeluar telefon pintar lain mengambil inspirasi daripada Apple dan melaksanakan sambungan satelit dalam peranti mereka tidak lama lagi.

Pengesanan Ranap kerana penderia baharu

Cara menggunakan Pengesanan Ranap pada iPhone 14

Penderia memainkan peranan penting dalam fungsi iPhone dan membolehkan pelbagai ciri. Satu ciri sedemikian didayakan pada iPhone 14 kerana giroskop julat dinamik tinggi baharu dan penderia pecutan High-g ialah Pengesanan Ranap.

Katakan anda mengalami kemalangan kereta; tidak kira dari sisi mana kesannya, iPhone akan mengesan ranap dan menghantar mesej SOS. Sebaik sahaja ia mengesan ranap sistem, jika pengguna tidak dapat bertindak balas dalam masa 10 saat, mesej dihantar secara automatik ke perkhidmatan kecemasan.

Saya sangat berharap anda tidak pernah mengalami situasi di mana anda perlu menggunakan ciri ini, tetapi ia meyakinkan bahawa jika anda melakukannya, teknologi boleh membantu anda dalam satu cara atau yang lain.

SIM fizikal tidak lagi disokong

Mula-mula, Apple mengeluarkan bicu fon kepala 3.5mm daripada iPhone, kemudian penyesuai pengecasan daripada kotak, dan kini Apple telah mengeluarkan sokongan untuk SIM fizikal daripada iPhone 14. Anda tidak boleh lagi memasukkan fizikal kerana peranti tidak mempunyai SIM dulang. Pilihan lalai untuk mendayakan sambungan selular ialah eSIM.

Barisan iPhone 14 menyokong fungsi dwi SIM dan membolehkan anda menyimpan sehingga 5 profil eSIM. Pada masa ini, ini hanya terpakai pada peranti yang dijual di AS. Apple suka mengalih keluar ciri perkakasan yang diejek oleh jenama telefon pintar lain pada mulanya tetapi diikuti tidak lama kemudian.

iPhone 14 lwn. iPhone 13: Harga

Jika anda bercadang untuk menaik taraf daripada iPhone 13 kepada iPhone 14, sila jangan. Anda harus melihat sama ada pada barisan 14 Plus atau 14 Pro, kerana kebanyakan peningkatan ketara terletak pada bahagian spektrum itu. iPhone 14 bermula pada $799 untuk varian 128GB, manakala iPhone 13 menerima potongan harga $100 dan kini bermula pada $699.

Saya rasa iPhone 14 adalah untuk pengguna yang menaik taraf daripada iPhone 11 ke bawah. Pada masa ini, kami mempunyai iPhone pada setiap titik harga, menawarkan lebih banyak persaingan dan membenarkan lebih ramai pengguna beralih daripada Android kepada iPhone. Beritahu saya pendapat anda dalam ulasan tentang siri iPhone 14 dan jika anda rasa ia adalah peningkatan pada 13 atau jika Apple lebih baik menamakannya iPhone 13S.

Bacaan yang lebih menarik:

  • Cara menggunakan Mod Kuasa Rendah pada Apple Watch dalam watchOS 9
  • Muat turun kertas dinding iPhone 14
  • Cara menunjukkan peratusan bateri pada iPhone (Semua model)