iPhone 15 Boleh Menampilkan Data USB Berkelajuan Tinggi dan Pengecasan Lagipun

36
NextPit Apple iPhone 14 Plus USB Kuning
© nextpit

Dijangkakan keseluruhan rangkaian iPhone 15 tahun ini akan beralih kepada USB-C daripada port Lightning proprietari Apple. Walau bagaimanapun, terdapat spekulasi bahawa Apple mungkin masih mengehadkan kelajuan dan keserasian penyambung baharu. Penemuan baharu mencadangkan pengambilan yang berbeza, di mana pengeluar iPhone masih boleh menggunakan standard Thunderbolt yang lebih tinggi.

  • Baca juga: Petua dan petua iOS terbaik untuk menguasai iPhone anda

Imej penyambung USB-C yang didakwa untuk iPhone generasi akan datang telah dikesan baru-baru ini yang kelihatan sebagai komponen biasa kepada mata yang tidak terlatih. Setelah diperiksa lebih dekat oleh Makmal Pengecas, mereka mendapati bahawa penyambung ini mempunyai cip retimer yang biasanya dipasangkan dengan port USB yang menyokong standard Thunderbolt untuk mengoptimumkan isyarat lulus.

Penemuan itu menunjukkan bahawa Apple berkemungkinan boleh menggabungkan standard Thunderbolt dengan port USB-C iPhone 15 dan harus menawarkan pemindahan data berkelajuan tinggi dan keserasian dengan kelajuan pengecasan yang lebih pantas berbanding dengan port USB-C bukan Thunderbolt. Lagipun, ia tidak menghairankan memandangkan Apple adalah sebahagian daripada konsortium yang membangunkan teknologi tersebut.

Apple iPhone 15 didakwa penyambung USB-C dengan cip Thunderbolt

Penyambung USB-C yang dikatakan Apple iPhone 15 mempunyai cip Thunderbolt. / © Makmal Pengecas

Walau bagaimanapun, sumber itu juga percaya bahawa standard Thunderbolt mungkin berakhir sebagai ciri eksklusif pada iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max yang lebih mahal, melangkau model iPhone 15 (Plus) vanila. Kemungkinan juga Apple masih mendayakan keserasian MFi (Made For iPhone) yang hanya membenarkan aksesori rasmi dan pihak ketiga apabila menyambung ke port USB-C iPhone 15.

Thunderbolt berbeza dalam spesifikasi teknikal daripada USB-C kerana ia mempunyai kadar pemindahan data yang lebih tinggi sehingga 40 Gbps. Selain itu, spesifikasi membenarkan lebih banyak aplikasi, seperti menyambungkan iPhone dengan berbilang monitor 4K melalui sambungan HDMI berwayar. Masih tidak jelas sama ada kelajuan pengecasan akan menerima peningkatan juga.

Apple tidak mendedahkan bila tarikh pelancaran rasmi iPhone 15, tetapi pembocor Apple dan Mark Gurman dari Bloomberg meramalkan bahawa ia boleh berlaku pada 12 September manakala ketersediaan akan menyusul seminggu atau dua selepas pengumuman itu.

Adakah anda fikir mempunyai kelajuan pemindahan data USB yang lebih pantas pada iPhone 15 berguna dan perlu? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam komen.

Melalui: GSMArena
Sumber:
Makmal Pengecas