iPhone 15 dengan Dual eSIM dan mmWave 5G Won’t Lancar Di Luar AS

27
NextPit Apple iPhone 14 Plus Yellow Side
© nextpit

Apple melancarkan iPhone 14 (ulasan) dengan varian dwi eSIM yang tanpa slot dulang SIM fizikal di AS. Kemudian dikhabarkan bahawa iPhone 15 eSIM sahaja akan pergi ke pasaran lain. Walau bagaimanapun, ternyata ini telah’t menjadi kenyataan dan sebaliknya boleh tiba dengan iPhone 16, termasuk sokongan mmWave 5G untuk global.

Ini disahkan daripada halaman sokongan teknikal iPhone 15 dan iPhone 15 Pro (perbandingan), yang mengandungi butiran tiga kelas SIM peranti. Yang pertama adalah dengan dwi eSIM yang eksklusif untuk Amerika Syarikat. Sementara itu, yang kedua mempunyai SIM nano digabungkan dengan eSIM dan akan menjadi pilihan untuk selebihnya kecuali di China.

Sehubungan itu, hanya model China iPhone 15 dan iPhone 15 Pro mendapat slot dwi SIM fizikal. Ini telah menjadi kes yang sama seperti generasi iPhone sebelumnya. Tetapi tidak kira model eSIM yang mana, semuanya akan menyokong dua rangkaian aktif.

Maklumat grafik "kotak bento" tradisional dengan ciri iPhone 15 Pro

Berikut ialah gambaran keseluruhan data utama yang paling penting bagi model iPhone 15 Pro baharu. / © Apple

Sebagai permulaan, eSIM atau modul SIM terbenam mempunyai faedah seperti mengambil lebih sedikit ruang berbanding dulang SIM. Ini amat berguna dalam peranti boleh pakai dengan sambungan selular. Pada masa yang sama, mengaktifkan pembawa dan menukar pelan dilakukan dengan cepat berbanding dengan kad SIM lama.

mmWave 5G pada Apple iPhone 15

Bagi keserasian dengan mmWave 5G, hanya AS yang akan memanfaatkan perkara ini pada iPhone 15. Teknologi gelombang milimeter membolehkan sambungan lebih pantas berbanding 5G standard kerana ia mengetuk jalur spektrum 5G yang lebih tinggi. Pembawa utama di AS telah menggunakan mmWave 5G, yang juga tersedia untuk peranti lain seperti Galaxy S23 Ultra (ulasan).

Selaras dengan ini, Qualcomm berkata bahawa ia akan membekalkan Apple dengan cipset modem 5Gnya melalui perkongsian baharu yang akan berlangsung dari 2024 hingga 2026. Ini bermakna, Apple akan bergantung pada cip radio berasaskan Snapdragon pada iPhone 16 sehingga ke iPhone 18 sebelum mereka boleh melancarkan modem dalaman mereka.

Adakah anda mendapati dwi eSIM pada telefon pintar lebih berguna sama sekali? Atau adakah anda masih lebih suka cara klasik menukar kad SIM dengan lebih mudah? Tolong jangan’t teragak-agak untuk memberitahu kami pemikiran anda dalam ulasan.

Melalui: MacRumors
Sumber:
epal

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya