iPhone 15 Pro Boleh Mendapatkan Peningkatan Grafik dengan Cip Bionic A17

37
Paparan NextPit Apple iPhone 14 Pro
© nextpit

Rangkaian Apple iPhone 15 yang akan datang akan melihat model standard yang dikuasakan oleh cipset A16 Bionic tahun lepas manakala duo iPhone 15 Pro akan menggunakan cipset A17 Bionic yang tidak diumumkan dengan kelajuan jam yang lebih tinggi dan kecekapan yang lebih baik. Laporan baru mendedahkan Apple juga akan meningkatkan keupayaan grafik iPhone bagi cipset dengan menambah satu lagi teras GPU.

  • Baca juga: Petua dan kiat iOS terbaik untuk meningkatkan Apple iPhone anda

Lebih banyak teras grafik untuk cipset Apple A17 Bionic

Maklumat itu disiarkan di X (dahulunya dikenali sebagai Twitter) oleh pembocor yang kerap @uredditor. Menurut akaun itu, SoC Bionic Apple A17 tersuai mempunyai konfigurasi GPU 6 teras, yang mempunyai satu teras lebih daripada pendahulunya. Persediaan ini dijangka meningkatkan prestasi iPhone 15 Pro (Max) dari segi permainan dan tugasan berasaskan grafik. Walau bagaimanapun, masih tidak jelas apakah perbezaan peratusan berbanding GPU A16.

Bagi pemproses pula, A17 Bionic mempunyai konfigurasi CPU 6-teras yang sama, tetapi kelajuan jam lebih tinggi pada 3.7 GHz berbanding 3.46 GHz pada generasi lepas. Berdasarkan penanda aras awal, SoC iPhone baharu mencapai skor 17 peratus lebih baik dalam prestasi teras tunggal dan sehingga 20 peratus dalam prestasi berbilang teras.

Reka bentuk yang didakwa Apple iPhone 15 Pro: Butang dan bonggol kamera

Reka bentuk yang didakwa Apple iPhone 15 Pro: Butang tindakan baharu dan bonggol kamera yang disemak telah dikesan. / © 9to5Mac

Jalur lebar memori A17 Bionic Apple dan kecekapan bateri

Di luar CPU dan GPU, Apple boleh memperkenalkan lebar jalur memori yang lebih tinggi dan seni bina set yang lebih baharu untuk memberikan rangsangan tambahan kepada A17 Bionic, sama seperti yang dilakukan syarikat dengan A16 Bionic. Di samping itu, pengguna menyebut bahawa pengeluar iPhone kemungkinan besar akan menggunakan 6 GB RAM pada kedua-dua model yang lebih tinggi. Ini bertentangan dengan khabar angin sebelum ini bahawa iPhone 15 Pro (Max) akan menerima peningkatan memori kepada 8 GB RAM.

Hayat bateri pada Apple iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max juga boleh dipanjangkan lagi kerana cip A17 Bionic dikatakan dihasilkan menggunakan proses litografi yang lebih kecil dan lebih cekap pada 3 nm. Pada masa yang sama, cip itu masih dijangka dikeluarkan oleh TSMC Taiwan.

Terdapat juga laporan terbaru mengenai keseluruhan rangkaian iPhone 15 yang tiba dengan kapasiti bateri yang lebih besar yang akhirnya boleh membantu menawarkan hayat bateri yang lebih baik pada peranti ini. Sehingga kini, maklumat tersebut tidak disokong atau disahkan oleh sumber terkemuka lain.

Syarikat Cupertino tidak mendedahkan tarikh tepat untuk pelancaran iPhone 15. Bagaimanapun, pembocor prolifik Bloomberg Mark Gurman meramalkan bahawa Apple berkemungkinan besar akan memperkenalkan iPhone generasi akan datang pada 12 September, iaitu sebulan dari sekarang. Apple Watch Ultra 2 dengan bahagian titanium bercetak 3D dan Watch Series 9 dijangka akan debut pada masa itu juga.

Adakah anda fikir Apple iPhone 15 dan iPhone 15 Pro adalah peningkatan yang layak daripada siri iPhone 14? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam komen.

Sumber: X.com/u/uredditor