iPhone 15 Pro (Max) boleh menjadi raja kepada hayat bateri

80
NextPit Kamera Apple iPhone 14 Pro Max
© NextPit

Chipset A16 Bionic membawa hayat bateri yang lebih baik kepada iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max. Apple sedang berusaha untuk meningkatkan lagi perkara ini pada iPhone 15 Pro melalui cip A17 yang lebih cekap yang berasaskan proses 3nm. Perubahan itu boleh menjadi salah satu langkah terbesar yang telah dibuat oleh Apple.

Apple dan TSMC meneruskan perkongsian mereka sepanjang tahun-tahun akan datang. 2023 akan menyaksikan yang terakhir mula mengeluarkan silikon berdasarkan proses 3nm, yang dianggap sebagai lonjakan besar daripada 4nm. A17 Bionic Apple adalah antara cip yang akan berdasarkan proses fabrikasi yang lebih kecil yang memanfaatkan model iPhone 15 premium.

  • Jangan ketinggalan: Kamera telefon pintar terbaik pada tahun 2023

Pemproses yang lebih cekap untuk Apple iPhone 15 Pro

Ketua Pegawai Eksekutif TSMC Mark Liu telah mengesahkan bahawa SoC tersuai Apple yang akan datang mendapat output yang jauh lebih cekap menyatakan ia adalah 35 peratus lebih baik daripada A16. Sebagai rujukan, cip Apple iPhone tahun ini hanya berjaya memberikan kecekapan sehingga 20 peratus. Tetapi bagaimana ini diterjemahkan kepada hayat bateri sebenar masih belum dapat dilihat.

Walaupun ia tidak disebut, A17 dijangka membawa prestasi pemproses dan grafik yang lebih baik selepas Apple mengekalkan kedua-dua kawasan itu sedikit tidak berubah pada A16. Pada masa yang sama, Apple juga boleh memberi tumpuan kepada meningkatkan keupayaan pembelajaran mesin cip itu. Selain itu, firma Cupertino dikatakan akan mengekalkan modem Qualcomm daripada memperkenalkan modem yang dibuat khas.

Hayat bateri yang tidak waras pada iPhone 15 Ultra

iPhone 15 Pro dan Pro Max adalah satu-satunya model yang akan dilengkapi dengan A17 Bionic kerana syarikat itu terus membezakan standard daripada iPhone pro. Begitu juga, iPhone 15 (Plus) mengambil kesempatan daripada A16 Bionic, masih merupakan peningkatan yang kukuh kepada A15 semasa.

Apple juga sedang mengusahakan iPhone Ultra untuk menggantikan model Pro Max yang lebih besar. Menurut khabar angin, ia dipercayai menampilkan casis titanium dan kamera periskopik. Ia juga mungkin mendapat hayat bateri yang gila jika dipasangkan dengan kapasiti yang lebih besar dan cip yang lebih cekap. Adakah anda lebih suka membeli iPhone Ultra jika ia dilancarkan hari ini? Beritahu kami.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Bloomberg