iPhone 15 Pro mungkin membuang semua butang mekanikal dan menawarkan 8GB RAM

95
NextPit Apple iPhone 14 Pro
© NextPit

Apple mula menawarkan 6GB RAM dengan iPhone 12 Pro (Max), trend yang diteruskan dengan iPhone 14 (Pro) tahun ini. Laporan baharu mencadangkan bahawa Cupertino mungkin melengkapkan model Pro iPhone 15 dengan RAM 8GB, satu langkah yang akhirnya menjadikannya setanding dengan kebanyakan pengeluar Android.

TL;DR

  • iPhone 15 Pro (Max) Apple dikhabarkan mempunyai RAM 8GB.
  • Peningkatan akan terhad kepada model Pro.
  • Leaker mendakwa Apple akan membuang butang fizikal pada iPhone 15 Pro (Max).

Tidak seperti Android, sistem pengendalian iOS Apple tidak bergantung pada jumlah RAM yang banyak. Walau bagaimanapun, itu perlahan-lahan mula berubah apabila ciri yang lebih intensif ditambah dengan setiap kemas kini iOS utama.

  • Jangan terlepas: Apple iPhone 14 (Plus) lwn iPhone 14 Pro (Max) Perbandingan Terunggul

Lebih banyak RAM pada iPhone Pro

Berdasarkan laporan terkini daripada TrendForce, Apple boleh meningkatkan RAM iPhone 15 Pro dan Pro Max. Siri iPhone 14 semasa menggunakan 6GB RAM, dengan model Pro menggunakan jenis memori yang lebih pantas. Kini, firma penyelidikan itu meramalkan bahawa iPhone 15 Pro (Max) tahun depan akan tiba dengan 8GB RAM.

Sumber itu menambah bahawa peningkatan memori akan kekal eksklusif untuk Pro dan mungkin kepada iPhone 15 Ultra yang dikhabarkan. Tambahan pula, iPhone 15 dan iPhone 15 Plus akan terperangkap dengan 6GB RAM untuk satu tahun lagi, menghasilkan lebih banyak ciri yang membezakan antara model standard dan Pro.

iPhone 14 Pro Max eSIM cara membimbing penyediaan dan pengaktifan

iPhone 14 Pro Max dengan 6GB LPDDR5 RAM. / © NextPit

Itu bukan pandangan yang suram untuk iPhone 15 vanila. Pasangan itu mungkin mempunyai konfigurasi RAM LPDDR5 yang lebih berkebolehan berbanding iPhone 14 dengan LPDDR4X.

Bukan sahaja di bahagian memori, siri iPhone 15 akan mengalami perbezaan. Apple dijangka akan menjanakan iPhone 15 Pro (Max) dengan cipset A17 Bionic manakala duo standard boleh berpuas hati dengan A16 yang muncul dengan iPhone 14 Pro dan Pro Max. Selain itu, Apple dilihat menawarkan kamera dan spesifikasi paparan yang berbeza.

Apple membuang butang iPhone fizikal

Pada masa yang sama, penganalisis Ming-Chi Kuo berkongsi ramalan terbaharunya yang pasti akan membuatkan stoking anda hilang! Menurut pembocor prolifik itu, iPhone 15 Pro dan Pro Max akan membuang kelantangan fizikal dan butang kuasa memihak kepada jenis keadaan pepejal haptik yang mempunyai fungsi yang setanding dengan kunci rumah iPhone 7.

Apakah pendapat anda tentang butang bukan mekanikal pada iPhone tahun depan? Adakah anda lebih suka reka bentuk keadaan pepejal haptik? Kami ingin mendengar jawapan anda di bahagian komen.