iPhone 15 (Ultra) mungkin menampilkan pengecasan USB-C sebagaimana undang-undang yang diluluskan oleh EU

105
NextPit Apple iPhone 14 Pro USB
© NextPit

Suruhanjaya Eropah akhirnya telah menghalalkan USB-C sebagai port standard untuk peranti masa hadapan daripada tablet hingga telefon pintar. Mulai penghujung tahun 2024, pengeluar akan terpaksa menggunakan Jenis-C sebagai port pengecasan biasa dalam semua jenis peranti elektronik, tidak termasuk hanya peranti yang cukup kecil seperti jam tangan pintar atau penjejak. Barisan iPhone Apple yang akan datang dilihat sangat terjejas.

TL;DR

  • EU meluluskan penyeragaman USB-C.
  • Undang-undang baharu itu akan berkuat kuasa kemudian pada 2024.
  • iPhone 15 Ultra Apple mungkin menampilkan port USB-C.

Selepas beberapa tahun meletakkan inisiatif itu, Parlimen Eropah telah mengundi untuk menjadikan penyeragaman USB-C sebagai undang-undang di seluruh rantau ini. Suruhanjaya Eropah telah menekankan bagaimana ini akan mengurangkan sisa elektronik yang dihasilkan dengan tidak mempunyai port pengecasan biasa. Ia menambah bahawa pengguna tidak perlu membeli pengecas baharu apabila membeli peranti elektronik baharu.

  • Baca juga: Cara menghidupkan atau mematikan getaran pada iPhone

Kelajuan pengecasan yang sama dan kebolehoperasian pengecasan wayarles

Bukan sahaja port USB-C telah diseragamkan. Undang-undang juga meliputi menjadikan kelajuan sama untuk peranti dan pengecas dengan ciri pengecasan pantas. Mereka tidak mendedahkan butiran khusus bahagian ini. Tetapi ini mungkin bermakna pengecas pantas seharusnya dapat membekalkan watt yang sama bagi mana-mana telefon pintar atau tablet yang dilabelkan dengan ciri pengecasan pantas.

Badan pentadbir juga menyebut menyeragamkan keperluan pengecasan wayarles untuk semua pengeluar. Ia juga mengatakan bahawa ia akan memberi manfaat kepada pengguna dan alam sekitar, kerana kesan “kunci masuk” dengan satu jenama akan dielakkan.

  • Jangan terlepas: Cara menyesuaikan skrin kunci pada iOS 16

Bagaimanakah penyeragaman USB-C akan menjejaskan iPhone 15 Apple

Apple adalah salah satu nama yang akan terjejas dengan ketara. Cupertino telah menggunakan port Lightning pada iPhonenya selama bertahun-tahun sekarang. Dengan kelulusan undang-undang, ia hanya akan mempercepatkan peralihan. Pakar kini menjangkakan bahawa siri iPhone 15 tahun depan termasuk iPhone 15 Ultra baharu akan menjadi model pertama dengan port USB-C.

Apakah pendapat anda tentang Apple menerima USB-C pada iPhonenya? Adakah anda fikir ia akan menjejaskan reka bentuk iPhone 15? Biar kami mendengar pendapat anda di bahagian komen.

Sumber:
Parlimen EU