iPhone 16 Boleh Memanfaatkan Cip Ultra M2 untuk Ciri AI Lanjutan

5
nextpit Ujian Apple iPhone 15 Pro Max
© nextpit

iOS 18 dikhabarkan secara meluas akan menambah banyak ciri AI generatif baharu pada iPhone dan iPad. Walaupun pada asalnya dipercayai ini akan diproses secara tempatan pada peranti, ia kini membentuk bahawa Apple sebenarnya boleh menggunakan pelayan awan untuk menggerakkan kebanyakan ciri. Dan syarikat itu juga boleh menggunakan cipset yang baik untuk ini berlaku.

  • Baca juga: Petua dan helah iOS terbaik yang anda tidak patut ketinggalan

Memetik sumber dalaman, Mark Gurman berkata dalam surat berita Power On terbarunya bahawa Apple sedang membina pelayan AI baharu untuk menggerakkan ciri AI generatif pada iPhone dan iPad. Gurman menambah bahawa pelayan akan menggunakan cipset M2 Ultra tersuai Apple yang muncul dalam desktop Mac tahun lepas dan bukannya menggunakan cipset bukan Apple.

Menurut sumber wartawan, ini adalah sebahagian daripada projek baharu Apple yang dipanggil ACDC, atau Apple Chips in Data Centers. Diserlahkan bahawa pilihan untuk cip M2 Ultra akan memberikan kelebihan keselamatan dan privasi yang lebih tinggi berbanding dengan perkakasan pihak ketiga.

Walau bagaimanapun, tidak diketepikan bahawa Cupertino akan menggunakan pelayan awan pihak ketiga untuk mengendalikan tugas yang kurang penting apabila ia berkembang pada masa hadapan. Selain itu, ia menyedari bahawa ia akan memasang pelayan AI yang dipasang dengan cip M4 yang lebih berkuasa pada masa hadapan.

Bulatan untuk Cari Terjemahan Segera

Ciri Samsung Galaxy AI Circle to Search juga tersedia pada Android dan Chrome / © nextpit

Gurman mengatakan bahawa hanya tugas AI “paling maju” akan dilakukan dalam awan, yang boleh merangkumi ciri seperti imej dan penjanaan teks yang kompleks. Sementara itu, tugas asas seperti terjemahan langsung akan diproses pada iPhone menggunakan cipset mudah alih Apple yang sepatutnya digunakan oleh peranti ini.

Nampaknya Apple mengikuti pendekatan Samsung dan Google untuk memasukkan AI peringkat seterusnya pada telefon pintar. Sebagai contoh, ciri Video Boost (semakan) Google Pixel 8 Pro menggunakan pelayan awan Google untuk meningkatkan kualiti video kerana keperluan intensif yang diperlukan. Tetapi berbeza dengan rangkaian Samsung Galaxy S24, hanya beberapa ciri Galaxy AI yang menggunakan sambungan internet dikatakan menggunakan awan.

Ia juga tidak jelas bagaimana Siri akan digunakan dengan semua ciri AI baharu ini keluar. Tetapi laporan awal mencadangkan bahawa Apple akan menaik taraf pembantu dengan memasukkan Ajax LLM (Model Bahasa Besar). Jadi, kemungkinan Siri akan mengendalikan banyak gesaan dan tugasan ini yang akan diberikan oleh pengguna.

iOS 18 akan dipratonton pada persidangan pembangun WWDC pada bulan Jun, manakala ia hanya akan dikeluarkan pada musim gugur bersama iPhone 16 dan iPhone 16 Pro.

Pada pendapat anda, bagaimanakah pelayan AI ini akan memberikan kelebihan kepada ciri AI baharu pada iPhone, selain daripada menjalankan proses intensif? Biar kami mendengar pendapat anda.

Sumber:
Bloomberg