iPhone 16 Boleh Menambah Enjin Neural Termaju untuk Menjalankan AI Generatif

20
nextpit Paparan Apple iPhone 15
© nextpit

Apple dijangka akan memperkenalkan ciri AI generatif baharu pada iPhone 16 dan ia akan tiba dengan iOS 18. Walau bagaimanapun, bahagian perisian hanyalah satu bahagian daripada persamaan kerana ia juga memerlukan sumber pengkomputeran yang lebih besar untuk membolehkan kebanyakan ciri ini, yang Apple nampaknya sedang menangani dengan cipset iPhone generasi seterusnya.

Bagaimanakah Apple A18 akan membolehkan AI generatif pada iPhone

Laporan baharu dari outlet Taiwan Economic Daily News (melalui MacRumors) menunjukkan bahawa Apple sedang menaik taraf Enjin Neural atau NPU (unit pemprosesan saraf) dengan ketara dalam set cip A18 yang akan datang dengan lebih banyak teras pengkomputeran. Dengan Enjin Neural yang lebih pantas, iOS 18 akan dapat menjalankan tugas yang lebih kompleks dan juga melaksanakan pengkomputeran AI pada peranti.

Peningkatan cipset yang dirancang ini bukanlah satu kejutan besar memandangkan kebanyakan AI generatif dikuasakan oleh set cip yang lebih berkebolehan seperti dalam kes Samsung Galaxy S24 dan Google Pixel 8 (semakan). Sebagai contoh, iPhone 15 Pro (ulasan) terutamanya kekurangan sokongan untuk penjanaan teks-ke-imej dan penggunaan pembantu luar talian atau chatbot yang lebih luas, yang mempunyai sesuatu yang telah ditawarkan oleh pesaing Apple.

Chipset Apple A17 Pro

Cipset A17 Pro Apple untuk iPhone 15 Pro membawakan CPU dan GPU yang lebih pantas dan berkuasa. / © Apple

Selain daripada peningkatan kiraan teras NPU, ia tidak diperincikan bagaimana unit Enjin Neural A18 akan berbeza atau seberapa pantas ia berbanding A17 Pro. Tetapi untuk rujukan, A17 Pro pada iPhone 15 Pro sudah dua kali lebih pantas daripada pendahulunya menurut Apple. Jadi ada kemungkinan kita bercakap tentang beberapa lipatan peningkatan pada A18.

Sesetengah fungsi AI baharu mungkin eksklusif untuk iPhone 16

Menariknya, tidak jelas sama ada ciri dan perkhidmatan AI generatif akan eksklusif sepenuhnya untuk iPhone 16 melalui cip A18 baharu. Tetapi menurut tipster Tech_Reve, beberapa ciri AI pada peranti mungkin eksklusif untuk iPhone 16 manakala ciri-ciri yang mempunyai fungsi generik akan tersedia untuk model iPhone lama.

Menurut khabar angin, cip A18 Apple akan menjadi pengeluar dalam proses fabrikasi yang lebih cekap. Ia telah menambah bahawa cip itu akan dibezakan oleh A18 standard yang menjanakan iPhone 16 manakala A18 Pro dikhaskan untuk iPhone 16 Pro.

Sebagai tambahan kepada A18, cip M4 Apple untuk komputer riba iPad Pro, Mac dan MacBook masa hadapan ditetapkan untuk memperoleh Enjin Neural yang dipertingkatkan juga, dan itu boleh membawa ciri AI baharu yang setanding kepada faktor bentuk ini.

Adakah anda fikir AI generatif adalah tambahan yang menjanjikan kepada iPhone? Dan adakah ia cukup alasan untuk anda menaik taraf kepada iPhone 16? Kongsi dengan kami pendapat anda tentang perkara ini.