iPhone 16 Boleh Mendapat Penjaga Haba Grafit dan Bateri Bersalut Logam

26
Ciri terma sink haba grafit Apple iPhone 16
© Apple

Tidak seperti kebanyakan telefon pintar Android mewah yang menggunakan penyelesaian pelesapan haba, iPhone sentiasa kekurangan sistem penyejukan yang betul. Apple hanya mula memasukkan pad grafit pada iPhone 14 dan meneruskan pada iPhone 15 untuk terma yang lebih baik, tetapi ia mungkin menambah sistem terma kendiri pada iPhone 16.

  • Baca juga: Petua dan kiat perisian terbaik untuk meningkatkan tahap iPhone anda

Terma buatan grafit yang lebih baik pada Apple iPhone 16

Khabar angin baru mengenai X membuat spekulasi bahawa Apple sedang mengusahakan reka bentuk terma baharu yang akan menggunakan “graphene” untuk iPhone 16 tahun depan. Akaun itu, yang juga menjadi punca beberapa kebocoran Apple, percaya ini akan menyelesaikannya masalah terlalu panas semasa yang dihadapi syarikat dengan iPhone 15 (ulasan) dan iPhone 15 Pro (ulasan) dan model terdahulu mereka.

Perlu diingatkan bahawa pembocor itu mungkin merujuk kepada sink haba grafit dan bukannya graphene satu lapisan memandangkan Apple sudah menggunakan kepingan grafit pada beberapa komponen dalaman pada iPhone 14 dan iPhone 15. Walau bagaimanapun, penyelesaian semasa syarikat itu tidak dapat dibandingkan kepada sistem terma khusus yang terdapat pada pesaingnya, seperti pada Galaxy S23 Ultra (ulasan) dengan penyejukan ruang wap.

Samsung Galaxy S23 vs S22 Saiz Penyejukan Ruang Wap

Perbandingan ruang penyejukan wap Samsung Galaxy S23 berbanding Galaxy S22 (Ultra) / © Twitter/u/IceUniverse

Sumber itu juga menambah bahawa Apple mungkin mengembangkan penggunaan penutup logam pada pek bateri iPhone 16 untuk kawalan suhu yang dipertingkatkan. Terutama, ini serupa dengan reka bentuk yang mereka gabungkan yang pertama kali digunakan pada Apple Watch Series 7.

Apple memang mengakui bahawa iPhone 15 mengalami masalah terlalu panas semasa pelancaran dan menanganinya melalui kemas kini perisian. Walau bagaimanapun, mereka hanya menegaskan bahawa ini disebabkan oleh pepijat perisian yang menjadikan telefon bimbit menghasilkan haba yang tidak normal semasa operasi dan tidak berkaitan apa-apa dengan reka bentuk perkakasan atau cipset A17 Pro baharu.

Walaupun idea Apple memperkenalkan penyelesaian terma yang betul kedengaran sangat menjanjikan, ia sentiasa mencadangkan untuk mengambil khabar angin ini dengan secubit garam sehingga lebih banyak bukti kukuh muncul.

Tidak kira sama ada ini benar atau tidak, adakah anda fikir sudah matang untuk Apple mula bergantung pada haba yang lebih baik pada iPhone? Tembak kami dengan jawapan anda di bahagian komen.

Sumber:
X/u/Kosutami