iPhone 16 dengan SoC Vanilla A18 Mungkin Tidak Mempunyai Ciri AI Pada Peranti

18
Paparan iPhone 15 Pro nextpit
© nextpit

Apple sentiasa memperkenalkan chipset baharu dengan setiap generasi iPhone baharu. Pada asasnya, model Pro dijalankan pada silikon terkini manakala model standard dijalankan pada cip generasi sebelumnya. Laporan baharu mencadangkan pilihan cipset iPhone Apple tahun ini mungkin menanggalkan ciri AI pada peranti daripada iPhone 16, menjadikannya eksklusif pada Pro.

Berdasarkan maklumat yang tersedia mengenai iPhone 16, model bukan Pro akan dikuasakan oleh Apple A18 SoC manakala duo Pro akan dilengkapi dengan A18 Pro. Kini, penganalisis Haitong dan pembocor Apple yang boleh dipercayai Jeff Pu telah menjelaskan lebih banyak tentang spesifikasi cip ini dalam nota pelabur baharu.

Bagaimana A18 Pro Apple akan berbeza daripada A17 Pro

Menurut Pu, A18 Pro akan membawa saiz cetakan yang lebih besar daripada A17 Pro iPhone 15 Pro (semakan). Dengan kata lain, Apple akan dapat memuatkan lebih banyak transistor di dalamnya. Mempunyai lebih banyak transistor dalam dadu biasanya menawarkan prestasi yang lebih pantas. Keuntungan hendaklah digunakan pada pemproses, grafik dan unit bersepadu lain dalam cip.

Chipset Apple A17 Pro

Cipset A17 Pro Apple untuk iPhone 15 Pro membawakan CPU dan GPU yang lebih pantas dan berkuasa. / © Apple

Walau bagaimanapun, Pu menekankan kawasan cetakan yang lebih besar akan menampung unit pemprosesan saraf (NPU) yang dinaik taraf untuk menyokong keupayaan AI pada peranti yang akan datang yang akan didayakan dalam iPhone baharu. Oleh itu, ia menjelaskan bahawa A18 Pro tidak akan melihat peningkatan GPU dan akan mengekalkan susun atur grafik heksa-teras A17 Pro.

Tiada AI pada peranti untuk iPhone 16 (Plus)?

Berdasarkan butiran yang diberikan, Pu juga menyatakan bahawa hanya A18 Pro akan mendapat manfaat daripada mempunyai ciri AI pada peranti dan A18 biasa yang sepatutnya menjanakan iPhone 16 dan iPhone 16 Plus akan terlepas penambahan ini. Walaupun tanpa komponen yang diperlukan, pengeluar iPhone masih boleh membawa ciri AI melalui awan, walaupun ia akan terhad berbanding dengan penyelesaian pada peranti.

Berdasarkan pengetahuan kami setakat ini, Apple dikhabarkan sedang berbincang dengan Google untuk membolehkan AI melalui Gemini Nano LLM (model bahasa besar) yang terakhir. Pada masa ini, model itu digunakan oleh Pixel 8 dan siri Galaxy S24 Samsung, membolehkan ia menjalankan proses kedua-dua pada tahap cip dan awan.

Di luar AI, rangkaian iPhone 16 ditetapkan untuk menerima ciri baharu dengan iOS 18, termasuk sokongan RCS dan penyesuaian skrin utama yang diperluaskan, antara lain. Akhir sekali, Apple dijangka akan mengumumkan iPhone 16 pada bulan September.

Adakah ia akan menjadi pemecah perjanjian jika Apple menyimpan ciri AI pada perantinya untuk model Pro sahaja? Kongsi pendapat anda dengan kami.

Melalui: 9to5Mac